Håkon Bleken

Steinbrudd

Håkon Bleken/BONO/Nasjonalmuseet. Vernet verk

Håkon Bleken, norsk maler. Han var elev ved Kunstskolen i Trondheim i 1948–49, elev av Chrix Dahl som grafiker ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og av Jean Heiberg ved Kunstakademiet 1950–53. Bleken var tilknyttet Institutt for form og farge ved arkitektavdelingen ved NTH i 1960–72, fra 1966 som førsteamanuensis. Han har mottatt en rekke stipend og legater, har hatt studiereiser i flere europeiske land og lengre opphold i Italia, England og Nederland.

Blekens register spenner fra abstrakt maleri etter kubistiske forbilder over akvareller og kulltegninger med surrealistiske undertoner til kombinasjon av fotografiske collager og oljemaleri. Etter tekniske eksperimenter har han oppnådd virkningsfulle resultater i kulltegningene. Religiøse motiver er blitt malt på bakgrunn av krigs- og nyhetsfotografier. Etter å ha skapt tredelte malerier – triptyker – med religiøst innhold, som formelt hadde tilknytning til italienske forbilder fra 1400-tallet, fikk han i oppdrag å lage andaktsbilder til St. Olavs menighet i Trondheim, der han hadde fullført en steinmosaikk i 1973. Menneskelig lidelse er et tema som stadig går igjen i hans arbeider, men akvareller fra 1980-årene gir større plass for fabulerende evne og estetisk raffinement.

Bleken har laget litografier til Ibsens Hedda Gabler (1988) og illustrasjoner til Fløgstads Dalen Portland (1989). I annen halvdel av 1990-årene engasjerte han seg for bevaring av den rivningstruede trehusbebyggelsen på Svartlamoen i Trondheim. Her dekorerte han og Håkon Gullvåg en hel gavlvegg 1996, og to år senere malte de små ovale skjold over inngangsdørene til alle de 14 husene. Dette førte til betydelig blest om saken, og var etter alt å dømme et viktig bidrag til at området ble omregulert i 1998, slik at trehusene kunne bli bevart. I årene 2002–2007 laget han 96 glassmalerier med motiver fra bibelhistorien som utsmykning til Spjelkavik kirke i Ålesund. Bleken er representert i Nasjonalmuseet, Bergen Kunstmuseum og Trondheim Kunstmuseum.

  • Bjerke, Øivind Storm m.fl.: Håkon Bleken : betrakter og budbringer, 1997
  • Høiem, Per, red.: Håkon Bleken : grafikk 1947-2003, 2003
  • Nergaard, Trygve: Håkon Bleken, 1986

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.