Erik Harry Johannessen

Faktaboks

Erik Harry Johannessen
Født
6. januar 1902, Stockholm, Sverige
Død
25. desember 1980, Oslo
Erik Harry Johannessen, Høytid, 1948
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Foto 1948. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Erik Harry Johannessen
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Erik Harry Johannessen var en norsk maler og grafiker. I flere år på 1920- og 1930-tallet kombinerte han et begynnende kunstnerskap med alminnelig lønnet arbeid. Han har blitt stående noe utenfor det mer etablerte kunstmiljøet i Norge. Etter flere års pause begynte han i 1946 igjen å male.

Utdannelse og arbeid

Johannessen var elev ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i 1924–1925. Han søkte seg inn på ornamentlinjen for å kunne jobbe med reklame og dekorasjon. Hans utdannelse fra SHKS ga ham dekoratøroppdrag i bedrifter som Freia, Lilleborg og Mustad fabrikker. Som kunstner var han vesentlig selvlært, men fikk veiledning av Axel Revold og Kai Fjell i 1929. Samtidig malte han med inspirasjon fra Gerhard Munthes dekorative komposisjoner.

Motivkrets og farger

Johannessens motiver vitner om en visuell bearbeiding av eget liv, og tar for seg temaer som erotikk, ensomhet og død. Figurene ser innover i eget sinn, eller skuer utover mot et univers med kosmiske dimensjoner. Figurene står ofte i et spenningsfelt mellom det gode og det onde. En fast person som går igjen i flere motiver er musikanten. Han kan leses som en representasjon av Johannessen selv. Johannessens forkjærlighet for ornamentale effekter kombineres med en kraftfull bruk av farger og stofflige virkninger.

Han malte i midten av 1950-årene motiver fra Frankrike.

Utsmykning

Han har også utført utsmykningsoppdrag i form av kirkekunst, blant annet en altertavle til Østre Frikirke i Oslo i 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Sørensen, Gunnar (1997). Erik Harry Johannessen: kaos, drøm, idyll. Oslo: Orfeus.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg