Bård Breivik, norsk billedhugger, sønn av grafikeren Thomas Breivik. Utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole, keramikklinjen, Vestlandets Kunstakademi og St. Martin's School of Art, London. Breivik har ønsket å materialisere tanker og ideer i rommet ved bruk av stenger, hønsenetting, sandhauger o.l. Senere arbeider har vært karakterisert som objektkunst, hvor han har benyttet seg av nyttegjenstander, f.eks. årer, i forskjellige materialer. Fra 1990-årene av har han særlig arbeidet med enkle steinformasjoner i samarbeid med fagarbeidere.

I hans kunst er det et samspill mellom tradisjon og innovasjon, noe som viser seg bl.a. i serienÅrerfra slutten av 1970-årene og båtformene i serien Fiber fra begynnelsen av 1980-årene. Kombinasjonen av håndverk og teknologi er et annet karakteristisk trekk hos ham. I samarbeid med Kværner Engineering og Hamy Sveis as. utførte han i 1992 Uten tittel(Hvalen), konstruksjon i sveiset aluminium. Den er montert på en vegg og strekker seg 12 m ut i rommet.

Fra 1990-årene av har Breivik arbeidet med kunst knyttet til offentlige rom, f.eks. prosjektet Citadel (1990) på Skøyen i Oslo, samt prosjekter med tema stein og vann (i Lillehammer Kunstmuseum, på Jussi Björlings plass i Göteborg og i Gamlebyen i Oslo). Han stod også for utformingen av de sterkt omdiskuterte søylene plassert ved fasaderekkene langs Torgalmenningen i Bergen, et prosjekt som vakte debatt allerede før det ble utført (1999). I Gulatingsparken på Flolid i Gulen kommune, Sogn og Fjordanes tusenårssted, har Breivik utformet den såkalte «tingveggen» (2003), et stort monument bestående av 22 høye granittplater; platene har litt ulik høyde, den største er på ca. 7 m.

Breivik er en av Norges mest profilerte billedhuggere, og har flere ganger representert Norge på utstillinger i utlandet. Representert i bl.a. Museet for samtidskunst i Oslo og Henie-Onstad Kunstsenter.

Andre leksikon

Utvalgt litteratur

  • Bård Breivik : skulptur: Malmö konsthall [...], katalog: S. Nordgren, A.M. Björklund, 1996 (Malmö konsthalls katalog, 172)
  • Bård Breivik : skulptur: 24. nov. 1992-28. feb. 1993: Lillehammer bys malerisamling, 1992,
  • Klein, Kim [Kim K., psevd.]: Samlaren: skulpturer: Bård Breivik, text: Kim K., 1986

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 5 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Skulptur og mosaikk i samtidskunsten

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.