Bård Breivik, norsk billedhugger. Utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole, keramikklinjen, Vestlandets Kunstakademi og St. Martin's School of Art, London.

Breivik ønsket med sitt arbeid å materialisere tanker og ideer i rommet ved bruk av stenger, hønsenetting, sandhauger og liknende. Senere arbeider har blitt karakterisert som objektkunst, hvor han har benyttet seg av nyttegjenstander, for eksempel årer, i forskjellige materialer.

Fra 1990-årene av arbeidet han særlig med enkle steinformasjoner i samarbeid med fagarbeidere.

I hans kunst er det et samspill mellom tradisjon og innovasjon, noe som blant annet viser seg i serien Årer, fra slutten av 1970-årene, og båtformene i serien Fiber fra begynnelsen av 1980-årene. Kombinasjonen av håndverk og teknologi er et annet karakteristisk trekk hos ham. I samarbeid med Kværner Engineering og Hamy Sveis AS. utførte han i 1992 Uten tittel (Hvalen), konstruksjon i sveiset aluminium. Den er montert på en vegg og strekker seg 12 meter ut i rommet.

Fra 1990-årene arbeidet Breivik med kunst knyttet til offentlige rom, for eksempel prosjektet Citadel (1990) på Skøyen i Oslo, samt prosjekter med stein og vann som tema (i Lillehammer Kunstmuseum, på Jussi Björlings plass i Göteborg og i Gamlebyen i Oslo). Han stod også for utformingen av de sterkt omdiskuterte søylene plassert ved fasaderekkene langs Torgalmenningen i Bergen, et prosjekt som vakte debatt allerede før det ble utført i 1999. I Gulatingsparken på Flolid i Gulen kommune, Sogn og Fjordanes tusenårssted, har Breivik utformet den såkalte «tingveggen» (2003), et stort monument bestående av 22 høye granittplater; platene har litt ulik høyde, den største er på ca. 7 m.

Breivik var fram til sin død i 2016 en av Norges mest profilerte billedhuggere, og representerte Norge på en rekke utstillinger i utlandet. Han er også representert i noen av Norges største kunstinstitusjoner, blant annet Museet for samtidskunst i Oslo og Henie Onstad Kunstsenter.

Bård Breivik var sønn av grafikeren Thomas Breivik

  • Bård Breivik : skulptur: Malmö konsthall [...], katalog: S. Nordgren, A.M. Björklund, 1996 (Malmö konsthalls katalog, 172)
  • Bård Breivik : skulptur: 24. nov. 1992-28. feb. 1993: Lillehammer bys malerisamling, 1992,
  • Klein, Kim [Kim K., psevd.]: Samlaren: skulpturer: Bård Breivik, text: Kim K., 1986

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.