Bård Breivik

Faktaboks

Bård Breivik
Født
23. november 1948, Bergen
Død
10. januar 2016, Oslo
Bård Breivik, Human Tube, 1996
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Bård Breiviks installasjon Organiske strenger I–VI inngår i Nasjonalmuseets billedkunstsamling. Materialer: Drevet kobber, wire og lodd. Årstall: 2005.

Artikkelstart

Bård Breivik var en norsk billedhugger og en av Norges mest profilerte samtidskunstnere. Han har utført en rekke offentlige skulpturer og utsmykninger i stein, metall og med innslag av objet trouvés, oftest i en abstrakt, konseptuell stil. Mange av verkene er i monumentale formater. Han deltok på i utstillinger i inn- og utland og er representert i større samlinger i Norden, Europa og USA.

Utdannelse

Han utdannet seg ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen, keramikklinjen (1967–1970), Vestlandets Kunstakademi (1969–1970) og St. Martin's School of Art, London (1970–1971).

Steinformasjoner og objektkunst

Breivik ønsket med sitt arbeid å materialisere tanker og ideer i rommet ved bruk av stenger, hønsenetting, sandhauger og liknende. Senere arbeider har blitt karakterisert som objektkunst, hvor han har benyttet seg av nyttegjenstander, for eksempel årer, i forskjellige materialer. Fra 1990-årene av arbeidet han særlig med enkle steinformasjoner i samarbeid med fagarbeidere.

Kombinasjoner og samspill

I hans kunst er det et samspill mellom tradisjon og innovasjon, noe som blant annet viser seg i serien Årer, fra slutten av 1970-årene, og båtformene i serien Fiber fra begynnelsen av 1980-årene. Kombinasjonen av håndverk og teknologi er et annet karakteristisk trekk hos ham. I samarbeid med Kværner Engineering og Hamy Sveis AS. utførte han i 1992 Uten tittel (Hvalen), konstruksjon i sveiset aluminium. Den er montert på en vegg og strekker seg 12 meter ut i rommet.

Utsmykning av offentlige rom

Bård Breiviks utsmykningskulptur «Kuben» i Bergen, fra 2010.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY SA 2.0

Fra 1990-årene arbeidet Breivik med kunst knyttet til offentlige rom, for eksempel prosjektet Citadel (1990) på Skøyen i Oslo, samt prosjekter med stein og vann som tema (i Lillehammer Kunstmuseum, på Jussi Björlings plass i Göteborg og i Klosterenga Park i Gamlebyen i Oslo). Han stod også for utformingen av de sterkt omdiskuterte søylene plassert ved fasaderekkene langs Torgalmenningen i Bergen, et prosjekt som vakte debatt allerede før det ble utført i 1999.

I Gulatingsparken på Flolid i Gulen kommune, Sogn og Fjordanes tusenårssted, har Breivik utformet den såkalte «tingveggen» (2003), et stort monument bestående av 22 høye granittplater; platene har litt ulik høyde, den største er på cirka 7 m.

Breivik er blant annet representert i Nasjonalmuseet i Oslo og Henie Onstad Kunstsenter.

Klosterenga Park

Sammen med ildsjeler i bydel Gamle Oslo arbeidet Bård Breivik i mange år med å få i stand en offentlig, flerkulturell skulpturpark i Oslo indre øst, kalt Klosterenga Park. Her skulle Hovinbekken også hentes fram og få renne gjennom Klosterenga i et system av renner, kar, vanntrapper og basseng som Breivik hadde utformet.

Steinsamlingen fra hans Citadell-utstilling, bestående av skulpturer, landskapselementer og historisk byggestein, utgjør grunnstammen i parken. Kunstverk og elementer fra ulike verdensdeler inngår også i prosjektet. Første byggetrinn av skulpturparken sto ferdig i 2000.

Breivik så på parken som et livsverk, og i påvente av tilstrekkelig finansiering og kommunal støtte, brukte han av egne midler til å få reist trapper og skulpturer i parkanlegget. Oslo kommune vedtok endelig i 2015 å ferdigstille denne parken, cirka en måned før Brevik døde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bård Breivik : skulptur: Malmö konsthall [...], katalog: S. Nordgren, A.M. Björklund, 1996 (Malmö konsthalls katalog, 172)
  • Bård Breivik : skulptur: 24. nov. 1992-28. feb. 1993: Lillehammer bys malerisamling, 1992,
  • Klein, Kim [Kim K., psevd.]: Samlaren: skulpturer: Bård Breivik, text: Kim K., 1986

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg