Bård Breivik, norsk billedhugger. Utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole, keramikklinjen, Vestlandets Kunstakademi og St. Martin's School of Art, London.

Breivik ønsket med sitt arbeid å materialisere tanker og ideer i rommet ved bruk av stenger, hønsenetting, sandhauger og liknende. Senere arbeider har blitt karakterisert som objektkunst, hvor han har benyttet seg av nyttegjenstander, for eksempel årer, i forskjellige materialer.

Fra 1990-årene av arbeidet han særlig med enkle steinformasjoner i samarbeid med fagarbeidere.

I hans kunst er det et samspill mellom tradisjon og innovasjon, noe som blant annet viser seg i serien Årer, fra slutten av 1970-årene, og båtformene i serien Fiber fra begynnelsen av 1980-årene. Kombinasjonen av håndverk og teknologi er et annet karakteristisk trekk hos ham. I samarbeid med Kværner Engineering og Hamy Sveis AS. utførte han i 1992 Uten tittel (Hvalen), konstruksjon i sveiset aluminium. Den er montert på en vegg og strekker seg 12 meter ut i rommet.

Fra 1990-årene arbeidet Breivik med kunst knyttet til offentlige rom, for eksempel prosjektet Citadel (1990) på Skøyen i Oslo, samt prosjekter med stein og vann som tema (i Lillehammer Kunstmuseum, på Jussi Björlings plass i Göteborg og i Gamlebyen i Oslo). Han stod også for utformingen av de sterkt omdiskuterte søylene plassert ved fasaderekkene langs Torgalmenningen i Bergen, et prosjekt som vakte debatt allerede før det ble utført i 1999. I Gulatingsparken på Flolid i Gulen kommune, Sogn og Fjordanes tusenårssted, har Breivik utformet den såkalte «tingveggen» (2003), et stort monument bestående av 22 høye granittplater; platene har litt ulik høyde, den største er på ca. 7 m.

Breivik var fram til sin død i 2016 en av Norges mest profilerte billedhuggere, og representerte Norge på en rekke utstillinger i utlandet. Han er også representert i noen av Norges største kunstinstitusjoner, blant annet Museet for samtidskunst i Oslo og Henie Onstad Kunstsenter.

Bård Breivik var sønn av grafikeren Thomas Breivik

  • Bård Breivik : skulptur: Malmö konsthall [...], katalog: S. Nordgren, A.M. Björklund, 1996 (Malmö konsthalls katalog, 172)
  • Bård Breivik : skulptur: 24. nov. 1992-28. feb. 1993: Lillehammer bys malerisamling, 1992,
  • Klein, Kim [Kim K., psevd.]: Samlaren: skulpturer: Bård Breivik, text: Kim K., 1986

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.