Kvinne

Mimmo Paladino. Olje på lerret. 1982. H. 36. L. 50. Bukowskis

© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Heftig maleri er en retning innen malerkunsten. Det er et ekspresjonistisk maleri basert på et subjektivt, figurativt billedspråk, preget av kraftige lys- og fargevirkninger.

Faktaboks

Etymologi
av tysk heftige Malerei

Retningen oppstod mot slutten av 1970-årene blant unge kunstnere i Vest-Berlin, Köln og Düsseldorf. I Tyskland ble kunstretningen kalt Junge Wilde og Neue Wilden. Fremtredende kunstnere var Jörg Immendorff, Martin Kippenberger, Salomé, Markus Lüpertz og Rainer Fetting.

Heftig maleri fant inspirasjon både i kunsthistorien og i storbyens undergrunnsscene og punk-estetikk og var en reaksjon både på den modernistiske abstraksjonen og på den estetiske askesen man så i minimalismen og konseptkunsten. Retningen hadde paralleller i en rekke europeiske land i første halvdel av 1980-årene. Andre betegnelser som har vært brukt om samme type maleri er nyekspresjonisme i Norge, neo-expressionism og new image i USA (Jean-Michel Basquiat, Julian Schnabel, Susan Rothenberg), transavanguardia i Italia (Francesco Clemente, Sandro Chia) og figuration libre i Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg