Faktaboks

Gerd Tinglum
Født
1951, Namsskogan, Nord-Trøndelag
Levetid - kommentar
Bor og arbeider i Oslo og Bergen
Gerd Tinglum, Vanessa Bell (1879-1961) Marisko, Cyperipedium calceoulus, sjelden, 1991/2005
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Gerd Tinglum er en norsk konseptkunstner som arbeider i ulike materialer, som maleri, tegning, video, fotografi, lyd og tekstil. Hun har også gjort flere stedsspesifikke verk. Siden 2014 har hun vært rektor ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

Tinglum er en av pionerene i den norske konseptkunsten, og flere av hennes verk var med i utstillingen Stille revolt: Norsk prosess- og konseptkunst på 70- og 80-tallet ved Museet for samtidskunst (2016).

Tematikk

Tinglum har alltid et konseptuelt utgangspunkt for sine arbeider, i form av et manus, en setning eller en historie, som ikke bare følges nøye under prosessens gang, men som også kan spores når verket er ferdig. Hun stiller seg pragmatisk til hvilke materialer idéene skal realiseres i, men har en spesiell interesse for rene farger og har gjennom mange år utviklet et personlig fargealfabet der hver farge har sin spesielle betydning.

Bakgrunn

Tinglum er utdannet ved Fachhochschule für Gestaltung Hamburg (1969–1972), Hochschule für Bildende Künste Hamburg (1975–1977), Statens Kunstakademi i Oslo (1977–1980) og Tokyo University of Fine Arts (1980–1982).

Kunst

I serier som Tapetarbeider 1 og Overmalinger fra 1970- og 80-tallet foretar Tinglum såkalte ikonoklastiske eller billedfiendtlige handlinger, der hun benytter seg av ulike utraderingsstrategier for å dekke over «tradisjonelle» kunstneriske uttrykk. Her problematiserer kunstneren det å bli stående fast i det tradisjonelle og ikke klare å åpne for nye uttrykk. Teknikken med å dekke til motivet for å usynliggjøre og peke på ufrihet benyttes også i fotoserien Usynliggjorte, utryddede og truede arter fra 1991. Her dobbelteksponeres sjeldne og truede planter over portretter av historiske kvinner. Serien består av til sammen 30 portretter av ulike kunstnere, som malerne Vanessa Bell og Rosalba Carriera, sangerinnen Corona Schroeter og forfatterne Charlotte Brontë og Katherine Mansfield. Blant portrettene finner vi også kunstneren selv og hennes mor. Plantene, som delvis skjuler ansiktene, viser til kvinners utsatte posisjon og usynliggjøring. Serien ansees å være et av Tinglums hovedverk og er i sin helhet kjøpt inn av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

En malende essayist

Med titler som begynner med «om» peker mange av Tinglums verk tilbake til filosofen Michel de Montaignes essays fra 1500-tallet. Som Montaigne undersøker Tinglum ulike tema og jobber gjerne med serier der hvert bilde belyser ulike aspekt ved det valgte temaet. Slik forenes en essayistisk, utforskende tilnærming med abstraksjon og figurasjon. Veggmaleriene Om tilgivelse og Om sinne fra 2010 i Halden fengsel er eksempler på dette. Her vises ulike ruter med sterke, klare farger som er blitt beskrevet som «et hull gjennom murveggene som åpner en passasje, eller en mental fluktlinje, ut av det grå tomrommet og mot en uendelig utside» (Erlend Hammer).

Et annet undersøkende maleri er Tinglums Om forandring, som er laget av tolv firkanter der hver firkant består av to forskjellige, gjennomskinnelige fargestrøk som både viser utgangspunktet, den nye fargen og hvordan disse står sammen. Om forandring var Nobels fredsprisdiplom i 2012 da fredprisen gikk til Den europeiske union.

Akademisk karriere og utmerkelser

Tinglum var professor i maleri ved Kunsthøgskolen i Oslo fra 1996 til 2009 og ble ansatt som professor ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen i 2012, der hun har vært rektor siden 2014. Tinglum har hatt Statens garantiinntekt for kunstnere siden 2004.

Utvalgte separatutstillinger

 • 2015: Gerd Tinglum – Pentiment, Trondheim kunstmuseum
 • 2010: Gerd Tinglum – Essays om Farge, Kunstnernes Hus
 • 2010: Tilintetgjørelser, Kunstnerforbundet Galleri for samtidskunst
 • 2005: Forsoning, Stenersenmuseet

Utvalgte gruppeutstillinger

 • 2016: Stille revolt: Norsk prosess- og konseptkunst på 70- og 80-tallet, Museet for samtidskunst
 • 2010: Gruppeutstilling, Kunsthallen Brandts
 • 2010: Gruppeutstilling, Nasjonalmuseet

Utvalgt kunst i offentlige rom

 • Asker og Bærum Sykehus
 • Entra hovedkontor i Oslo
 • Den Norske Ambassade i New Dehli
 • Midtre Gauldal skole og Kulturhus
 • Asker og Bærum Politistasjon
 • Den Norske Ambassade Sri Lanka
 • Halden Fengsel

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Faktaboks

Gerd Tinglum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg