Sfinksen i Giza, utenfor Kairo, fotografert av Felix Bonfils i 1875 før utgravingen var fullført. To pyramider i bakgrunnen.
Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.
Lisens: CC BY NC 4.0

Det kongelige slott i Oslo, monumentalarkitektur.

/Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0
Operahuset i Bjørvika, Oslo.
/Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Monumental er et adjektiv som beskriver og karakteriserer et kunstverk eller en bygning som storslått i størrelse, innhold, virkning, verdi eller betydning ut over nåtiden.

Faktaboks

Uttale
monumentˈal
Etymologi

fra middelalderlatin monumentalis

Også kjent som

storslagen, imponerende

Monumental kunst

Monumentalmaleri er som regel knyttet til interiører i offentlige bygninger. Et eksempel kan være veggmaleriene i Oslo rådhus.

En monumental skulptur er ofte satt opp til minne om en person eller hendelse. Et eksempel kan være rytterstatuen som er satt opp til minne om kong Karl Johan foran Slottet i Oslo.

En monumental skulptur kaller man også monument.

Monumentalarkitektur

Monumentalarkitektur er byggverk med representativ karakter som tjener de tre statsmaktenes funksjoner. Et eksempel kan være Stortingsbygningen.

Også andre offentlige eller private bygninger, hvor det er lagt vekt på størrelse og verdighet, kan ha monumentalt preg.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Boym, Per Bj., Woll, Gerd red. (1993). Edvard Munch. Monumentale prosjekter 1909-1930. Lillehammer: Lillehammer Bys Malerisamling

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg