Herrebøe Fajansefabrikk var en norsk keramikkprodusent. De utførte en rekke habile rokokkoarbeider.

Herrebøe ble anlagt av Peter Hoffnagel på hans gård Herrebø i Idd ved Halden i 1759 som fortsettelse av et teglverk, et pottemakeri og en kakkelovnsfabrikk. Allerede i 1761 måtte Hoffnagel selge fabrikken til et konsortium hovedsakelig bestående av rikfolk i Christiania. Det fulgte noen år med rik produksjon uten store økonomiske problemer. Dårlige konjunkturer og konkurranse særlig fra billig britisk steintøy førte til at produksjonen opphørte kort etter 1770.

Christiania-konsortiet drev fra 1764 en annonsekampanje i Norske Intelligenz-Seddeler med fullstendig spesifikasjon av fabrikkens produkter, som derfor er godt kjent. Produksjonen bestod blant annet av bordoppsatser med mange slags speserikar, punsjeboller og terriner i mange versjoner, tallerkener og fat, tebord-plater, kaffe- og tekanner, tedåser, skrivestell, lysestaker og blomsterkrukker.

De fleste gjenstander er brent i form, oftest med plastiske rokokkoornamenter, men også dreide gjenstander forekommer ofte. De fleste gjenstandene er dekket av hvit glasur. Den malte dekorasjon er enten koboltblå eller manganfiolett. De fleste Herrebøe-fajanser er lett kjennelige ved karakteristiske rocaillevarianter. Naturalistiske blomster og figurfremstillinger er også vanlige.

Mange av Herrebøe-fajansene er signert, og det kjennes henimot 30 forskjellige signaturer. Likeledes kjennes navnene på flere kunstnere knyttet til fabrikken. Likevel er det vanskelig å si hvem som skapte Herrebøe-stilen. Man har tenkt på Heinrich Christian Friedrich Hosenfelder – ledende portrettmaler i Norge etter at fabrikken ble nedlagt, men de sikre fajanser fra hans hånd har ikke rocailledekor. Blant andre som har ytt kunstnerisk innsats på Herrebøe, kan nevnes Albert Lobeck, Gunder og Joseph Large og Andreas Rosendal. Kunstnerisk og teknisk leder i fabrikkens første tid var Johan Georg Kreipe.

Selv om mange av Herrebøe-fajansene er lette å identifisere ut fra sin dekor, viser de tydelig slektskap med mange av de nordeuropeiske fajanser fra tiden, særlig Slesvig-fabrikkens. Produktene har ujevn kvalitet, men de beste hevder seg selv etter europeisk målestokk.

Herrebøe Fajansefabrikk ble brakt frem fra glemselen på slutten av 1800-tallet og presentert på en stor utstilling i 1900. Senere har Herrebøe-fajansene vært blant våre mest kostbare antikviteter. Et omfattende materiale om fabrikken og dens produkter ble fremlagt på en minneutstilling i 1959.

Omkring 400 Herrebøe-fajanser er bevart, og hovedsamlingen er i Kunstindustrimuseet i Oslo.

  • Opstad, Lauritz (1959). Herrebøe Fajance Fabrique: Et norsk industri-eventyr fra rokokko-tiden fortalt av..., Grøndahl & Søns boktrykkeri
  • Opstad, Lauritz (1992). Boken om Herrebøe fajansene, C. Huitfeldt Forlag

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.