Herrebøe Fajansefabrikk ble anlagt av Peter Hoffnagel på hans gård Herrebø i Idd ved Halden 1759 som fortsettelse av et teglverk, et pottemakeri og en kakkelovnsfabrikk. Allerede i 1761 måtte Hoffnagel selge fabrikken til et konsortium hovedsakelig bestående av rikfolk i Christiania. Det fulgte noen år med rik produksjon uten store økonomiske problemer. Dårlige konjunkturer og konkurranse særlig fra billig britisk steintøy førte til at produksjonen opphørte kort etter 1770.
Heinrich Lorentzen Bech. Oppsats. ”Den gledesdrukne dreng”. Fajanse med håndmalt dekor. Utført ved Herrebøe Fajansefabrikk. Mellom 1759 og 1772.
Oppsats i fajanse av Nasjonalmuseet. CC-BY-NC
Tekanne. Fajanse med håndmalt dekor. Utført ved Herrebøe Fajansefabrikk. Mellom 1759 og 1772.
Tekanne i fajanse av Nasjonalmuseet. CC-BY-NC
Stor produksjon
Skrivestell av Nasjonalmuseet. CC-BY-NC
Christiania-konsortiet drev fra 1764 en annonsekampanje i Norske Intelligenz-Seddeler med fullstendig spesifikasjon av fabrikkens produkter, som derfor er godt kjent. Dessuten er omkring 400 Herrebøe-fajanser fortsatt bevart. Hovedsamlingen er i Kunstindustrimuseet i Oslo. Produksjonen bestod av bordoppsatser med mange slags speserikar, punsjeboller og terriner i mange versjoner, tallerkener og fat, tebord-plater, kaffe- og tekanner, tedåser, skrivestell, lysestaker, blomsterkrukker osv. De fleste gjenstander er brent i form, oftest med plastiske rokokkoornamenter, men også dreide gjenstander forekommer ofte. De fleste gjenstandene er dekket av hvit glasur. Den malte dekorasjon er enten koboltblå eller manganfiolett. De fleste Herrebøe-fajanser er lett kjennelige ved karakteristiske rocaillevarianter. Naturalistiske blomster og figurfremstillinger er også vanlige.
Slektskap med Nordeuropeiske fajanser
Selv om mange av Herrebøe-fajansene er lette å identifisere ut fra sin dekor, viser de tydelig slektskap med mange av de nordeuropeiske fajanser fra tiden, særlig Slesvig-fabrikkens. Produktene har ujevn kvalitet, men de beste hevder seg selv etter europeisk målestokk.
Ut av glemselen
Herrebøe Fajansefabrikk ble brakt frem fra glemselen på slutten av 1800-tallet og presentert på en stor utstilling i 1900. Senere har Herrebøe-fajansene vært blant våre mest kostbare antikviteter. Et omfattende materiale om fabrikken og dens produkter ble fremlagt på en minneutstilling i 1959.
Litteratur
- Opstad, Lauritz. Herrebøe Fajance Fabrique. Et norsk industri-eventyr fra rokokko-tiden fortalt av... Grøndahl & Søns boktrykkeri. Oslo, 1959.
- Opstad, Lauritz. Boken om Herrebøe fajansene. C. Huitfeldt Forlag. Oslo, 1992.
Bilde 1.
Herrebøe Fajansefabrikk. Terrin og fat. Kunstindustrimuseet i Oslo.
Kommentarer
Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?
Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.
Du må være logget inn for å kommentere.