Video er levende bilder, vanligvis med lyd, som lagres på elektronisk format.

Det vanlige er å bruke begrepet video om materiale som både har med bilde og lyd, også kalt komposittvideo. I profesjonelle produksjonsprosesser håndteres video, i form av bilde og audio (lyd) hver for seg, i såkalt komponentvideoformat.

Video ble opprinnelig definert for TV-programmer på analogt format med produksjon, lagring, distribusjon og visning av disse. Video var tilpasset mange ulike TV-standarder som for eksemep. PAL (i Norge) og NTSC (USA) med nødvendig kapasitet i antall linjer og bilder per sekund.

Videomaterialet ble opprinnelig lagret som analogt eller digitalt format på ulike varianter av magnetbånd. Senere er video også lagret på optiske medier som CDDVD og Blu-ray og halvledermedier som minnebrikker og solid state harddisker, SSD.

Det finnes en rekke analoge videobåndformater, for eksempel VHS, BetaMax, Video8, Hi8 og Super-VHS for hjemmebruk; i tillegg til en rekke profesjonelle formater som f.eks. U-matic og Betacam. Både ulike kassettbåndformater og spolebåndformater blir brukt.

Av digitale formater for hjemmebruk er DV-formatet vanlig i camcordere (videokamera med opptaker). Også DVD og Blu-ray er mye brukt til distribusjon av ferdige videogrammer, som filmer og annet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.