Thorvald Erichsen

Thorvald Erichsen, født i Trondheim, norsk maler. Han regnes som en av de store fornyere i moderne norsk malerkunst.

Fra ca. 1889 var han elev ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Bergsliens malerskole, og studerte våren 1892 hos Zahrtmann i København. Han besøkte Italia første gang vinteren 1893–94, og hans tidlige bilder er i sin mørke, fargefattige tone og strenge linjeføring typiske for 1890-årenes dansk-florentinske stilidealer.

Gjennombruddet kom med Fra Kviteseid i Telemark (1900, NG). Her er det nordiske sommerlandskap tolket som en ren malerisk visjon av lys og farge med grunnlag i fransk impresjonisme. Et annet verk fra denne tiden er Skoginteriør (1904, NG). Han malte også figurbildene Gul gutt (1903, Rasmus Meyers Samlinger, Bergen) og den store aktkomposisjonen Mennesker omkring en gud (1905, Lillehammer Kunstmuseum).

Møtet med Bonnards kunst i Paris 1903 inspirerte ham til det lys- og fargemettede I haven (1903, Rasmus Meyers Samlinger). Han bodde i lengre perioder i Lillehammer. Her malte han vinterlandskaper fra byen og Gausdal. Som Monet malte han ofte seriebilder; utsikten fra Breiseths hotell på Lillehammer malte han minst 40 ganger. Han utførte sommerstemninger fra Holmsbu og Kjelsøy, med fin fornemmelse for fargens skiftninger under lysets og atmosfærens innflytelse. Han malte også interiører med blomster, ofte med et gløtt ut av et åpent vindu. Erichsen er representert i en rekke kunstmuseer i Norge og Norden.

  • Boym, Per Bj.: Thorvald Erichsen på Lillehammer, [1990] (utstilling: Lillehammer bys malerisamling, 1990)
  • Rolfsen, Alf: Thv. Erichsen, 1931

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.