Faktaboks

Joar Nango
Født
3. april 1979, Alta
Joar Nango
Joar Nango
Av .

Joar Nango er en samisk kunstner og arkitekt bosatt i Tromsø. Han er kjent for å arbeide i grenseland mellom kunst og arkitektur, og bygger i samarbeid med andre utøvere ofte installasjoner der publikum selv har mulighet til å interagere sosialt, for eksempel gjennom at det lages og serveres mat i installasjonene.

Nango benytter seg av både tradisjonelle og moderne materialer, og teknikker som både viderefører tradisjonshåndtverk samt improviserer nye løsninger. Å finne improviserte løsninger ser han som en videreføring av kunnskap urfolk tradisjonelt har brukt for å utnytte knappe resurser i områder med utfordrende klima. Nango er opptatt av å bryte ned polariserte motsetninger og en forenklet forståelse av urfolk.

Nango studerte arkitektur ved NTNU fra 2002–2008, med utvekslingsopphold ved Bergen Arkitektskole (BAS) og Weissensee Kunsthochschule i Berlin. Etter studiene startet han sammen med to kolleger, Eystein Talleraas og Håvard Arnhoff, det idealistiske arkitekturkollektivet Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB) som gjennom aktivisme og kunst har formidlet nye sider av arkitekturfeltet. FFB ble i 2012 nominert til Norsk Forms pris for unge arkitekter. Som kunstner har han stilt ut ved nasjonale og internasjonale institusjoner som Documenta i Kassel/Athen, National Gallery of Canada og som festspillutstiller ved Bergen Kunsthall.

Utvalgte prosjekter

Girjegumpi (samisk arkitekturbibliotek), 2018–

Allerede som student fant Nango inspirasjon til det som skulle bli ett av hans til nå mest omfattende prosjekter: det samiske arkitekturbiblioteket Girjegumpi. Installasjonen har blitt vist flere ganger, både nasjonalt og internasjonalt.

I løpet av studiene ved NTNU opplevde Nango at det var lite fokus på arkitektur fra et dekolonalisert perspektiv, og som et ledd i å spre mer kunnskap om tema startet han Girjegumpi, et samisk arkitekturbibliotek som tok navnet sitt fra det nordsamiske ordet girje ('bøker') og gumpi, betegnelsen på en mini-campingvogn på meier som brukes i reindrift.

Girjegumpi ble først introdusert som et reisende bibliotek under Festspillene i Nord-Norge i 2018 og har siden blitt vist i Canada, der biblioteket også ble utstyrt med bøker innbundet av tradisjonelle garvere, med skinn fra reinsdyr, pinnsvin og stinkdyr. Å binde bøker på denne måten fungerte som et ledd i å vise at det ikke bare er innholdet i bøker som formidler og arkiverer kunnskap, men også selve bruken av materialer, teknikk og håndverk. Samme tankegang ble brukt i byggingen av biblioteket.

European Everything, 2017

Joar Nango installasjon
Fra Joar Nangos installasjon European Everything, Documenta 14, Athen 2017
Joar Nango installasjon
Av .

I 2017 deltok Nango på Documenta 14, en toneangivende kunstmønstringen i Kassel, som dette året arrangerte deler av programmet sitt i Athen. Nango kjørte sin egen bil de vel 5000 kilometerne fra Tromsø til Hellas’ hovedstad. Underveis på den tre uker lange turen sanket han materialer som sammen med medbrakte gjenstander ble brukt for å skape et sosialt rom.

Opplyst av neonlys, med reinskinn på bakken og telt over hodet, huset den utendørs installasjonen lydspor av Anders Rimpi og gav rom til performance, matlagning og verksteder av flere andre utøvere. Installasjonen ble også vist sammen med videodokumentasjon i en glasspaviljong i Kassel.

Sentrale utstillinger

  • Bergen Kunsthall (festspillutstiller), 2020
  • National Gallery of Canada, Ottawa, 2019
  • Festspillene i Nord-Norge (festspillprofil), 2018
  • Dokumenta 14, Athen og Kassel, 2017

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg