Statens håndverks- og kunstindustriskole

Oslo, opprettet 1818. Fra 1822 fikk den offisielt navnet Den kongelige Tegne- og Kunstskole i Christiania. Skolen spilte en sentral rolle i kunstlivet gjennom store deler av 1800-tallet. Den arrangerte kunstutstillinger, skolens direksjon fungerte som rådgivende organ i kunstspørsmål, og forestod ledelsen av Nasjonalgalleriet fra opprettelsen i 1836 til skolen ble omorganisert i 1869 og fikk navnet Den kongelige Tegneskole. Undervisningen tok da mer og mer sikte på håndverkere, men de fleste betydelige kunstnere fikk fortsatt sin første utdannelse der. Skolens offisielle navn fra 1911 var Statens håndverks- og kunstindustriskole, men er blitt kalt både Tegneskolen og Kunst- og håndverksskolen. Det er særlig innenfor utdannelsen av kunsthåndverkere at skolen har spilt en avgjørende rolle.

I 1981 fikk institusjonen høyskolestatus. Med dette fulgte en viss omlegging av undervisningen og en helt annen organisasjonsform, blant annet med selvstyre og professorer. Høyskolen er organisert i følgende institutter: for farge, grafisk design og illustrasjon, tekstil, møbel- og innredningsarkitektur, klær og kostyme, metall, keramikk, radér og litografi, tegning, form, og for teori og historie. Eksamen etter tredje år gir rett til tittelen høyskolekandidat. Etter ytterligere 1½ år oppnås hovedfagseksamen. Innlemmet i Kunsthøgskolen i Oslo fra 1996, og er nå en avdeling av denne, men med sitt opprinnelige navn.

  • Parmann, Øistein: Tegneskolen gjennom 150 år, 1970, Finn boken
  • Magnussen, Ragnhild: Historien om et hus 1903-2003 : SHKS hundre år i Ullevålsveien 5, 2004, isbn 82-7038-205-1, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.