Statens håndverks- og kunstindustriskole

Statens håndverks- og kunstindustriskole i Ullevålsveien–St. Olavs gate, foto tatt omkring 1900.

Artikkelstart

Statens håndverks- og kunstindustriskole var en kunsthøyskole i Oslo. Skolen ble opprettet i 1818 og spilte en sentral rolle i norsk kunst gjennom store deler av 1800-tallet. I 1996 ble Statens håndverks- og kunstindustriskole innlemmet i Kunsthøgskolen i Oslo.

Historie

Statens håndverks- og kunstindustriskole ble opprettet i Christiania i 1818 som Den Foreløbige Tegneskole. Fra 1822 fikk den offisielt navnet Den Kongelige Tegne- og Kunstskole i Christiania. Den spilte en sentral rolle i kunstlivet gjennom store deler av 1800-tallet.

Skolen arrangerte kunstutstillinger, skolens direksjon fungerte som rådgivende organ i kunstspørsmål, og forestod ledelsen av Nasjonalgalleriet fra opprettelsen i 1836 til skolen ble omorganisert i 1869 og fikk navnet Den kongelige Tegneskole. Undervisningen tok da mer og mer sikte på håndverkere, men de fleste betydelige kunstnere fikk fortsatt sin første utdannelse der.

Skolens offisielle navn fra 1911 var Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), men er blitt kalt både Tegneskolen og Kunst- og håndverksskolen. Det er særlig innenfor utdannelsen av kunsthåndverkere og designere at skolen har spilt en avgjørende rolle.

I 1981 fikk SHKS høyskolestatus. Med dette fulgte en viss omlegging av undervisningen og en helt annen organisasjonsform, blant annet med selvstyre og professorer. Høyskolen var organisert i følgende institutter: for farge, grafisk design og illustrasjon, tekstil, møbel- og innredningsarkitektur, klær og kostyme, metall, keramikk, radér og litografi, tegning, form, og for teori og historie. Eksamen etter tredje år ga rett til tittelen høyskolekandidat. Etter ytterligere ett og et halvt år oppnådde kandidaten hovedfagseksamen.

SHKS ble innlemmet i Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) fra 1996, og er nå to avdelinger av denne, avdeling Design og avdeling Kunst og håndverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Parmann, Øistein: Tegneskolen gjennom 150 år, 1970, Finn boken
  • Magnussen, Ragnhild: Historien om et hus 1903-2003 : SHKS hundre år i Ullevålsveien 5, 2004, isbn 82-7038-205-1, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg