Fiskerne
Fiskerne. Av /Håkon Mosvold Larsen/Scanpix. Begrenset gjenbruk

Carl Nesjar

Faktaboks

Carl Nesjar
Født
6. juli 1920, Larvik
Død
23. mai 2015
Virke
Billedkunstner
Familie

Foreldre: Ingeniør Olaf Carlsen (1892–1973) og Borghild Thorsen (1891–1978).

Gift 1) med billedkunstner Inger Sitter (1929–), ekteskapet oppløst; 2) med Gertruide Ruelle (1926–2009), ekteskapet oppløst; 3) 1995 med Sylvia A. Antoniou Nesjar (1941–). Navneendring til Nesjar (etter det gamle navnet på Brunlanes) 1942/43.

Fiskerne
Det gamle regjeringbygget, Y-blokka, hadde navn etter Y-formen sett fra luften. Gavlveggen mot Akersgata var utsmykket med dekorasjonen Fiskerne av Carl Nesjar, sandblåst direkte inn på veggen etter skisser av Pablo Picasso.
Fiskerne
Av /NTB Scanpix.
Carl Nesjar
Det vakte internasjonal oppsikt da det ble meldt at Picasso hadde hatt en finger med i spillet ved den dekorative utformingen av veggene i Regjeringsbygget i Oslo. Meldingen var riktig i sin kjerne, men kunne misforstås. Picasso hadde ikke fått noe oppdrag, men hadde selv ytret ønske om å få eksperimentere med de dekorative muligheter i den nye betongteknikken som er brukt i Regjeringsbygget. Den norske maleren Carl Nesjar har vært kontaktmann med Picasso, og har også sandblåst Picasso på veggen. Men Picasso er kun en av mange kunstnere som står bak kunstverkene i bygget. Her fra utsmykningen av Regjeringsbygget, som nærmer seg ferdig bygget, juni 1958. Bildet: Den norske kunstneren Carl Nesjar viser frem et kunstverk.
Av /NTB Scanpix.

Carl Nesjar var en norsk billedkunstner. Han arbeidet hovedsakelig med grafikk, maleri, skulptur og bygningsutsmykninger. Nesjar la ned et banebrytende arbeid for gjennombruddet av abstrakt kunst i Norge. Arbeidene hans er ofte inspirert av kysten, vannet og isen. Han hadde flere samarbeidsoppgaver, blant annet med Odd Tandberg og Pablo Picasso.

Bakgrunn

Nesjar var utdannet fra Statens Kunstakademi i Oslo (1940-1943), Pratt Institute i New York (1935-1938), elev av Peter Rostrup Bøyesen i København (1945), Mayer Schapiro, Columbia University, New York (1946-1948) og i Atelier 17 i Paris.

Nesjar brukte ofte «naturbetong», som er sementmørtel med naturstein som veggbekledning. Naturbetong ble blant annet benyttet i regjeringsbygget i Oslo (1956-1958). Etableringen av regjeringsbyggene i Oslo startet et 17 år langt samarbeid mellom Picasso og Nesjar. Sammen fullførte de en rekke skulpturer og bygningsutsmykninger rundt omkring i verden. Samarbeidet førte blant annet til de sandblåste murarbeidene «Fiskerne» og «Måken» i Y-blokken i Regjeringskvartalet i Oslo. «Måken» sto inne i bygningen, mens «Fiskerne» var utendørs og prydet endeveggen. Begge verkene ble skadet under terrorangrepene i Norge 22. juli 2011, og begge ble flyttet da bygget ble revet i 2020.

Nesjars isfontener (helårsfontener) står blant annet på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås og i Lake Placid i USA. En monumental fonteneskulptur, en tetrahedron, ble oppført på Rotvoll i Trondheim i 1997, som en gave fra Statoil til byens tusenårsjubileum.

Nesjar har også utført betongskulpturer, lydskulpturer, veggtepper, med mer, og har vært virksom som foredragsholder, skribent og fotograf. Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo eier to malerier av ham. I tillegg har Nesjars arbeider blitt kjøpt inn av blant annet Henie Onstad Kunstsenter, Louisiana Kunstmuseum i Danmark, Moderna Museet i Stockholm, Museum of Modern Art i New York og Gøteborg Kunstmuseum i Gøteborg.

Nesjar var en periode gift med den norske billedkunstneren Inger Sitter.

Utstillinger i utvalg

  • 2012: Bærum Kunstforening
  • 2008: Haugar Vestfold Kunstmuseum
  • 1983: Contemporary Norwegian Landscape Paintings, WAKO Hall, Tokyo
  • 1976: Liljevalchs Konsthall, Stockholm
  • 1973: Oslo Kunstforening
  • 1970: Mikrolandskap, Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden
  • 1967: New Techniques and Photographs by Carl Nesjar – Picasso and Concrete, Institute of Contemporary Arts, London
  • 1964: Konst i betong, Moderna Museet i Stockholm
  • 1963: Le mur vivant, Grand Palais, Paris

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • "Carl Nesjar, Sculptor who added dimension to Picasso", New York times, 20.06.2015.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg