Carl Nesjar

Faktaboks

Født
6. juli 1920
Død
23. mai 2015
Fødested
Larvik
Carl Nesjar arbeidet sammen med Pablo Picasso for å utsmykke Y-blokka i regjeringskvartalet
Regjeringskvartalet av . Gjengitt med tillatelse

Carl Nesjar, norsk billedkunstner. Nesjar studerte fra 1940 til 1943 ved Statens Kunstakademi i Oslo og i København, New York og i Atelier 17 i Paris. Nesjar har nedlagt et banebrytende arbeid for gjennombruddet av abstrakt kunst i Norge. Han har hatt flere samarbeidsoppgaver, blant annet med Odd Tandberg. Han har utført både maleri og skulptur, og hans oppfinnelse «naturbetong», som er sementmørtel med naturstein, benyttet som veggbekledning, har gitt mange dekorative oppgaver i Norge og utenlands. Blant annet ble det brukt i regjeringsbygget i Oslo (1956–58), der hans mangeårige samarbeid med Pablo Picasso førte til at Oslo fikk en Picasso-tegning i stort format på den såkalt Y-blokken.

Nesjars isfontener (helårsfontener) står bl.a. på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås og i Lake Placid, USA. En monumental fonteneskulptur, en tetrahedron, ble oppført på Rotvoll i Trondheim 1997, som en gave fra Statoil til byens tusenårsjubileum.

Nesjar har også utført betongskulpturer, lydskulpturer, veggtepper med mer, og har vært virksom som foredragsholder, skribent og fotograf. Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo eier to malerier av ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg