Faktaboks

Carl Nesjar
Født
6. juli 1920, Larvik
Død
23. mai 2015
Virke
Billedkunstner
Familie

Foreldre: Ingeniør Olaf Carlsen (1892–1973) og Borghild Thorsen (1891–1978).

Gift 1) med billedkunstner Inger Sitter (1929–), ekteskapet oppløst; 2) med Gertruide Ruelle (1926–2009), ekteskapet oppløst; 3) 1995 med Sylvia A. Antoniou Nesjar (1941–). Navneendring til Nesjar (etter det gamle navnet på Brunlanes) 1942/43.

Fiskerne
Det gamle regjeringbygget, Y-blokka, hadde navn etter Y-formen sett fra luften. Gavlveggen mot Akersgata var utsmykket med dekorasjonen Fiskerne av Carl Nesjar, sandblåst direkte inn på veggen etter skisser av Pablo Picasso.
Fiskerne
Av /NTB Scanpix.
Carl Nesjar
Det vakte internasjonal oppsikt da det ble meldt at Picasso hadde hatt en finger med i spillet ved den dekorative utformingen av veggene i Regjeringsbygget i Oslo. Meldingen var riktig i sin kjerne, men kunne misforstås. Picasso hadde ikke fått noe oppdrag, men hadde selv ytret ønske om å få eksperimentere med de dekorative muligheter i den nye betongteknikken som er brukt i Regjeringsbygget. Den norske maleren Carl Nesjar har vært kontaktmann med Picasso, og har også sandblåst Picasso på veggen. Men Picasso er kun en av mange kunstnere som står bak kunstverkene i bygget. Her fra utsmykningen av Regjeringsbygget, som nærmer seg ferdig bygget, juni 1958. Bildet: Den norske kunstneren Carl Nesjar viser frem et kunstverk.
Av /NTB Scanpix.

Carl Nesjar var en norsk billedkunstner. Han arbeidet hovedsakelig med grafikk, maleri, skulptur og bygningsutsmykninger. Nesjar la ned et banebrytende arbeid for gjennombruddet av abstrakt kunst i Norge. Arbeidene hans er ofte inspirert av kysten, vannet og isen. Han hadde flere samarbeidsoppgaver, blant annet med Odd Tandberg og Pablo Picasso.

Bakgrunn

Nesjar var utdannet fra Statens Kunstakademi i Oslo (1940-1943), Pratt Institute i New York (1935-1938), elev av Peter Rostrup Bøyesen i København (1945), Mayer Schapiro, Columbia University, New York (1946-1948) og i Atelier 17 i Paris.

Nesjar brukte ofte «naturbetong», som er sementmørtel med naturstein som veggbekledning. Naturbetong ble blant annet benyttet i regjeringsbygget i Oslo (1956-1958). Etableringen av regjeringsbyggene i Oslo startet et 17 år langt samarbeid mellom Picasso og Nesjar. Sammen fullførte de en rekke skulpturer og bygningsutsmykninger rundt omkring i verden. Samarbeidet førte blant annet til de sandblåste murarbeidene «Fiskerne» og «Måken» i Y-blokken i Regjeringskvartalet i Oslo. «Måken» sto inne i bygningen, mens «Fiskerne» var utendørs og prydet endeveggen. Begge verkene ble skadet under terrorangrepene i Norge 22. juli 2011, og begge ble flyttet da bygget ble revet i 2020.

Nesjars isfontener (helårsfontener) står blant annet på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås og i Lake Placid i USA. En monumental fonteneskulptur, en tetrahedron, ble oppført på Rotvoll i Trondheim i 1997, som en gave fra Statoil til byens tusenårsjubileum.

Nesjar har også utført betongskulpturer, lydskulpturer, veggtepper, med mer, og har vært virksom som foredragsholder, skribent og fotograf. Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo eier to malerier av ham. I tillegg har Nesjars arbeider blitt kjøpt inn av blant annet Henie Onstad Kunstsenter, Louisiana Kunstmuseum i Danmark, Moderna Museet i Stockholm, Museum of Modern Art i New York og Gøteborg Kunstmuseum i Gøteborg.

Nesjar var en periode gift med den norske billedkunstneren Inger Sitter.

Utstillinger i utvalg

  • 2012: Bærum Kunstforening
  • 2008: Haugar Vestfold Kunstmuseum
  • 1983: Contemporary Norwegian Landscape Paintings, WAKO Hall, Tokyo
  • 1976: Liljevalchs Konsthall, Stockholm
  • 1973: Oslo Kunstforening
  • 1970: Mikrolandskap, Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden
  • 1967: New Techniques and Photographs by Carl Nesjar – Picasso and Concrete, Institute of Contemporary Arts, London
  • 1964: Konst i betong, Moderna Museet i Stockholm
  • 1963: Le mur vivant, Grand Palais, Paris

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • "Carl Nesjar, Sculptor who added dimension to Picasso", New York times, 20.06.2015.

Faktaboks

Carl Nesjar
Historisk befolkningsregister-ID
pd00000025811137

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg