Carl Nesjar

Faktaboks

Carl Nesjar
født:
6. juli 1920, Larvik
død:
23. mai 2015
Carl Nesjar arbeidet sammen med Pablo Picasso for å utsmykke Y-blokka i regjeringskvartalet
Regjeringskvartalet
Av .

Carl Nesjar var en norsk billedkunstner. Nesjar arbeidet hovedsakelig med grafikk, maleri, skulptur og bygningsutsmykninger. Han la ned et banebrytende arbeid for gjennombruddet av abstrakt kunst i Norge. Hans arbeider var ofte inspirert av kysten, vannet og isen.

Bakgrunn

Nesjar var utdannet fra Statens Kunstakademi i Oslo (1940-1943), Pratt Institute i New York (1935-1938), elev av Peter Rostrup Bøyesen i København (1945), Mayer Schapiro, Columbia University, New York (1946-1948) og i Atelier 17 i Paris. Han har hatt flere samarbeidsoppgaver, blant annet med Odd Tandberg og Pablo Picasso.

Nesjar brukte ofte «naturbetong», som er sementmørtel med naturstein som veggbekledning. Naturbetong ble blant annet benyttet i regjeringsbygget i Oslo (1956-1958). Etableringen av regjeringsbyggene i Oslo startet et 17 år langt samarbeid mellom Picasso og Nesjar. Sammen fullførte de en rekke skulpturer og bygningsutsmykninger rundt omkring i verden. Samarbeidet førte blant annet til de sandblåste murarbeidene «Fiskerne» og «Måken». Arbeidet «Fiskerne» pryder hele endeveggen på Y-blokken. Arbeidene ble skadet under terrorangrepet på regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Nesjars isfontener (helårsfontener) står blant annet på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås og i Lake Placid i USA. En monumental fonteneskulptur, en tetrahedron, ble oppført på Rotvoll i Trondheim i 1997, som en gave fra Statoil til byens tusenårsjubileum.

Nesjar har også utført betongskulpturer, lydskulpturer, veggtepper, med mer, og har vært virksom som foredragsholder, skribent og fotograf. Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo eier to malerier av ham. I tillegg har Nesjars arbeider blitt kjøpt inn av blant annet Henie Onstad Kunstsenter, Louisiana Kunstmuseum i Danmark, Moderna Museet i Stockholm, Museum of Modern Art i New York og Gøteborg Kunstmuseum i Gøteborg.

Nesjar var gift med den norske billedkunstneren Inger Sitter.

Utstillinger i utvalg

  • 2012: Bærum Kunstforening
  • 2008: Haugar Vestfold Kunstmuseum
  • 1983: Contemporary Norwegian Landscape Paintings, WAKO Hall, Tokyo
  • 1976: Liljevalchs Konsthall, Stockholm
  • 1973: Oslo Kunstforening
  • 1970: Mikrolandskap, Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden
  • 1967: New Techniques and Photographs by Carl Nesjar – Picasso and Concrete, Institute of Contemporary Arts, London
  • 1964: Konst i betong, Moderna Museet i Stockholm
  • 1963: Le mur vivant, Grand Palais, Paris

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • "Carl Nesjar, Sculptor who added dimension to Picasso", New York times, 20.06.2015.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg