Faktaboks

Museet for samtidskunst

Samtidskunstmuseet

Museet for samtidskunst hadde adresse Bankplassen 4. Bygningen var opprinnelig den andre bygningen Norges Bank oppførte ved Bankplassen. Den første lå på Bankplassen 3 og huser i dag Arkitekturmuseet. Museet for samtidskunst var åpent for publikum mellom 1990 og 2017.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Museet for samtidskunst var et museum for moderne kunst. Det hadde tidligere status som en selvstendig kunstinstitusjon, men ble 1. juli 2003 del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Museet hadde lokaler i det som var Norges Banks andre oppførte bygning på Bankplassen i Oslo. I september 2017 stengte de dørene for publikum for å samlokaliseres med det nye Nasjonalmuseet.

Moderne kunst produsert etter 1945

Museet for samtidskunst ble opprettet i 1987 som en avdeling av Nasjonalgalleriet, innviet i 1989, og offisielt åpnet i 1990. Grunnstammen i samlingene var kunst laget etter 1945. Denne delen av samlingen ble overført fra Nasjonalgalleriets magasiner til det nyopprettede museet i 1989. Med utgangspunkt i denne samlingen av norsk og internasjonal etterkrigskunst overtok museet også det nasjonale ansvaret for forvaltning, visning og nyervervelser av moderne kunst i Norge.

Alle kunstneriske sjangere og uttrykksformer er representert i samlingen. I dag utgjør samlingen rundt 5000 verk og er flyttet til det nye Nasjonalmuseet på den gamle Vestbanetomten ved Oslo rådhus.

Formidlingsenheter

Det tidligere Riksgalleriet ble innlemmet i Samtidskunstmuseet i 1988. Virksomheten var en egen avdeling for formidling av vandreutstillingene museet produserte. I juni 1992 ble Riksgalleriet omdøpt til Riksutstillinger. Høsten 1996 ble de skilt ut som en selvstendig kunstinstitusjon.

Arkitekturen

Museumsbygningen på Bankplassen 4 er en monumentalbygning i to høye etasjer og med innredet loft. Bygget er tegnet av arkitekt Ingvar Magnus Olsen Hjorth (1862–1927) i årene 1899–1906. Bygningen sto ferdig i 1907.

Fasadene er forblendet med grovhogd kvadermur av labrador med vinduer i dypt relieff. En bred midtrisalitt bryter hovedgesimsen og avsluttes med et lavt tårn med et knekt pyramidetak. Over inngangspartiet står skulpturgruppa Fred og arbeid i kleberstein, utført av Lars Utne. I det jugendinspirerte interiøret er det brukt norsk kalkstein.

Bygget ble ombygd til utstillingsvirksomhet i 1988 ved arkitektene Christian Fosse og Stein Aasen. Museet hadde rundt 2000 m2 til rådighet for utstillinger over de to etasjene.

Direktører

Siste åpningsdag i Museet for samtidskunst var 3. september 2017.

Direktører for museet var i årene 1988 til 1996 Jan Brockmann og i perioden 1996–2003 Per Bjarne Boym. Da museet ble del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i 2003, var svenske Sune Nordgren utnevnt som direktør og ansvarlig for sammenslåingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg