assemblage (kunst)

Svart september, assemblage (trapp, beiset tre, ullkåpe, lysestaker, metallstykke, utklipp fra bok i ramme), 296x92x50 cm., utført av Berit Soot Kløvig i 1972. Dette verket viser til den palestinske terroristgruppen som utførte drapene på elleve israelske idrettsutøvere i München under OL i 1972. Verket er satt sammen av kasserte gjenstander, noen med religiøs karakter eller referanser til politikk og politikere i samtiden.
/Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.

Artikkelstart

I moderne kunst et kunstverk som er satt sammen av forskjellige materialer; også betegnelse på en teknikk, opprinnelig en tredimensjonal utgave av collage. I assemblage fester kunstnerne sammen gjenstander og fragmenter fra ulike områder med lim eller sveising, også ting som tradisjonelt ikke har vært forbundet med kunst. Dette gjelder helst tredimensjonale materialer, gjerne objets trouvés, og ikke som i collage bare papir eller andre flate gjenstander.

Faktaboks

Uttale
asãblˈaʒ
Etymologi
fransk

Assemblage er brukt fra og med Picassos konstruerte metallgitar fra 1910 og videreført i Marcel Duchamps «ready-mades». Fikk særlig betydning i amerikansk kunst i 1950-årene. Viktige utøvere var Edward Kienholz og Louise Nevelson. Assemblage har en parallell innen skulptur til det Robert Rauschenberg kalte «combines», objekter basert på malerier som var påfestet forskjellige ting funnet i omgivelsene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg