Kassel

Artikkelstart

Kassel er en by i delstaten Hessen i Tyskland. Byen ligger ved elven Fulda, en bielv til Weser, og hadde 201 585 innbyggere i 2019. Kassel er et viktig samferdsels- og industrisenter med produksjon av blant annet lokomotiver, jernbanevogner, biler, tekstilvarer, farger, glass, videre optisk, elektroteknisk og finmekanisk industri. Byen er sete for forbundsrepublikkens arbeids- og sosialdomstoler.

Faktaboks

Uttale
kˈassel

Kassel er også et viktig kultursentrum med universitet, kunsthøyskole og fagskoler for økonomi og offentlig forvaltning. Byen har mange museer (Hessisches Landesmuseum, Brüder Grimm-Museum, Det tyske tapetmuseum) og kunstsamlinger, botanisk hage m.m. Med fem års mellomrom arrangeres utstillingen Documenta i det tidligere museet Fridericianum i tillegg til lokaler rundt om i byen. Documenta regnes som en av verdens viktigste mønstringer av internasjonal samtidskunst.

Fridericianum, som i dag fungerer som galleri for samtidskunst, ble grunnlagt i 1779 og regnes som ett av verdens første offentlige museumsbygg. På en høyde rett vest for byen ligger slottet Wilhelmshöhe, bygd i 1786–1801, med praktfulle parkanlegg. Kassel er også kjent for festspillene «Kasseler Musiktage» som finner sted hver høst.

Kassel ligger ved krysningspunktet for to viktige veier, og nevnes allerede i 913. Byen fikk byrett på 1100-tallet, og i 1277 ble Kassel residens for landgreven av Hessen. I 1567–1807 og i 1813–1866 var byen hovedstad i landgrevskapet (senere kurfyrstedømmet) Hessen-Kassel, 1806–1813 i kongeriket Westfalen og 1867–1945 i den prøyssiske provins Hessen-Nassau. Et flyangrep i 1943 ødela tre fjerdedeler av byen, derav hele gamlebyen med dens mange historiske byggverk. En del fasader og bygninger er gjenreist i gammel stil, men Kassel er i dag en moderne by med brede trafikkårer, store åpne plasser og bilfrie handlegater – Tysklands første gågater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg