Faktaboks

Kassel
Uttale
kˈassel
Königsplatz
Kassel ble totalt ødelagt under krigen. Bysentrum er nyregulert med store torv, brede gater og typisk etterkrigsarkitektur.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Documenta
Hvert femte år setter kunstmønstringen Documenta sitt preg på bybildet. I 2017 reiste den argentinske kunstneren Marta Minujín sitt Parthenon of Books på plassen foran kunstgalleriet Fridericianum.
Av .
Lisens: CC BY ND 2.0

Kassel er en by i delstaten Hessen i Tyskland. Byen ligger ved elven Fulda, en bielv til Weser, og hadde 201 585 innbyggere i 2019. Kassel er et viktig samferdsels- og industrisenter med produksjon av blant annet lokomotiver, jernbanevogner, biler, tekstilvarer, farger, glass, videre optisk, elektroteknisk og finmekanisk industri. Byen er sete for forbundsrepublikkens arbeids- og sosialdomstoler.

Kultur

Kassel er også et viktig kultursentrum med universitet, kunsthøyskole og fagskoler for økonomi og offentlig forvaltning. Byen har mange museer (Hessisches Landesmuseum, Brødrene Grimm-museet GRIMMWELT, Det tyske tapetmuseum) og kunstsamlinger, botanisk hage med mer.

Med fem års mellomrom arrangeres utstillingen Documenta i det tidligere museet Fridericianum i tillegg til lokaler rundt om i byen. Documenta regnes som en av verdens viktigste mønstringer av internasjonal samtidskunst.

Fridericianum, som i dag fungerer som galleri for samtidskunst, ble grunnlagt i 1779 og regnes som ett av verdens første offentlige museumsbygg. På en høyde rett vest for byen ligger slottet Wilhelmshöhe, bygd i 1786–1801, med praktfulle parkanlegg. Kassel er også kjent for festspillene «Kasseler Musiktage», som finner sted hver høst.

Historie

Kassel ligger ved krysningspunktet for to viktige veier, og nevnes allerede i 913. Byen fikk byrett på 1100-tallet, og i 1277 ble Kassel residens for landgreven av Hessen. I 1567–1807 og i 1813–1866 var byen hovedstad i landgrevskapet (senere kurfyrstedømmet) Hessen-Kassel, 1806–1813 i kongeriket Westfalen og 1867–1945 i den prøyssiske provinsen Hessen-Nassau. Et alliert flyangrep i 1943 ødela tre fjerdedeler av byen, derav hele gamlebyen med dens mange historiske byggverk. En del fasader og bygninger er gjenreist i gammel stil, men Kassel er i dag en moderne by med brede trafikkårer, store åpne plasser og bilfrie handlegater – Tysklands første gågater.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg