Kassel

Kassel, by i Tyskland, Hessen, ved Fulda, bielv til Weser; 193 500 innb. (2007). Viktig samferdsels- og industrisenter med produksjon av bl.a. lokomotiver, jernbanevogner, biler, tekstilvarer, farger, glass, videre optisk, elektroteknisk og finmekanisk industri. Sete for forbundsrepublikkens arbeids- og sosialdomstoler.

Faktaboks

uttale:
kˈassel

Kassel er også et viktig kultursentrum med universitet, kunsthøyskole og fagskoler for økonomi og offentlig forvaltning, mange museer (Hessisches Landesmuseum, Brüder Grimm-Museum, Det tyske tapetmuseum) og kunstsamlinger, botanisk hage m.m. På en høyde rett vest for byen ligger slottet Wilhelmshöhe, bygd 1786–1801, med praktfulle parkanlegg. Byen er også kjent for festspillene «Kasseler Musiktage» som finner sted hver høst. Med 4–5 års mellomrom arrangeres den internasjonale utstilling for moderne kunst, «Documenta».

Kassel, som ligger ved krysningspunktet for to viktige veier, nevnes allerede i 913, fikk byrett på 1100-tallet og ble 1277 residens for landgreven av Hessen. 1567–1807 og 1813–66 var byen hovedstad i landgrevskapet (senere kurfyrstedømmet) Hessen-Kassel, 1806–13 i kongeriket Westfalen og 1867–1945 i den prøyssiske provins Hessen-Nassau. Et flyangrep 1943 ødela 3/4 av Kassel, derav hele gamlebyen med dens mange historiske byggverk. En del fasader og bygninger er gjenreist i gammel stil, men Kassel er i dag en moderne by med brede trafikkårer, store åpne plasser og bilfrie handlegater – Tysklands første gågater.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg