Morten Krohg

Faktaboks

Morten Krohg
Født
18. august 1937, Oslo
Portrett av kunstneren Morten Krohg, tatt den 24.10.07
Av /VG.
Morten Krohg, Komposisjon, 1966. Blandet teknikk på lerret, 100 x 120 cm. Oslo kommunes kunstsamling.
© Morten Krohg / BONO
.
Lisens: Vernet verk

Morten Krohgs kunst viser en nær tilknytning til amerikansk kunst med et samfunnskritisk innhold. 1984. Olje, silketrykk og fuglefjær på plate.

© /BONO/Nasjonalmuseet.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Morten Krohg er norsk maler og grafiker.

Bakgrunn

Morten Krohg er sønn av Per Krohg og barnebarn av Christian Krohg. Han begynte som hospitant på malerlinjen ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo i 1956. Her gikk han i ett år, før han fortsatte på grafikklinjen i 1957 under Chrix Dahl. Fra 1957 studerte han ved Statens Kunstakademi i Oslo hvor han hadde sin egen far som lærer. I 1960 reiste han til Paris for et halvt års studium ved École des Beaux Arts under Raymond Leugeult.

Kunstnerisk uttrykk

Morten Krohg har utført abstrakte komposisjoner, ofte med kraftige materialvirkninger, og ved innføring av forskjellige gjenstander på billedflaten flyttet grensene for det kunstneriske uttrykk. Komposisjonene er ekspressive i uttrykket.

Organisator, samfunnsmenneske og pedagog

I årene 1966–1969 var han formann i direksjonen for Kunstnernes Hus og organiserte utstillinger av utpreget moderne og eksperimentell karakter. Under Morten Krohg inntok Kunstnernes Hus en ny posisjon som utstillingssted i Oslo.

Krohg deltok ivrig i debatten om kunstens stilling i samfunnet. Hans engasjement i politiske stridsemner som Vietnamkrigen og EF-kampen preget hans kunst i begynnelsen av 1970-årene, blant annet i silketrykk han laget som medlem av GRAS-gruppa.

Krohg var en viktig pådriver i etableringen av Vestlandets kunstakademi i Bergen (Kunst- og designhøgskolen). Her var han hovedlærer i årene 1973–1979 og rektor i 1986–1989. Akademiet var et privat tilbud om høyere utdanning innen bildekunst i regi av Bildende Kunstneres Forening i byen. I 1981 ble akademiet statlig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg