allegori (kunst)

Musikkens allegori, olje på lerret, 105,7x144,1 cm., malt av Laurent de La Hyre i 1649. En kvinne stemmer en lutt (teorbe) som i allegorisk forstand står for musikkens harmonisering. Fuglen på stolryggen er en allegori for naturens stemme som blir kontrastert mot kunstens stemme i form av musikk, her representert av noteark og musikkinstrumenter. I bakgrunnen ser man klassiske søyler, en trestamme og orgelpiper.
Metropolitan Museum of Art, New York, Public Domain.
En allegori, tempera på treplate, 92,1x172,7 cm., utført av ukjent maler i Firenze omkring 1500. En ung kvinne, en allegorisk fremstilling av ideal skjønnhet, ser rett på betrakteren. Kvinnen har et granateple under armen, som er en allegori for fruktbarhet.
The National Gallery, London, Public Domain.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Visdommens allegori, olje på lerret, 75,5x68,4 cm., malt av Tizian i 1550. Tre ansikter, som korresponderer med tre livsaldre, som igjen er koblet sammen med tre dyr: ulv, løve, hund.
The National Gallery, London, Public Domain.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

I kunsten har allegori liksom symbolet spilt en stor rolle. Mens symbolet nærmest er en figur eller lignende som blir brukt som et vedtatt billedtegn for en idé (for eksempel fisken som betegnelse for Kristus) og i mange tilfeller svarer til metaforen, er allegori en mer omfattende billedfremstilling, som gjerne anvendes til omskrivning av et abstrakt begrep og lignende (for eksempel rettferdigheten som en kvinne med bind for øynene, sverd og vekt i hendene).

Faktaboks

Uttale
allegorˈi
Etymologi
av gresk ‘si noe annet’

Allegori kjennes allerede i den antikke kunst, for eksempel den aleksandrinske skulptur av Nilen som en liggende kjempe støttet til en sfinks og omgitt av lekende småbarn. Allegorier fikk en bredere plass i tidlig kristen kunst og i middelalderen, for eksemepl kirken som «en kronet kvinnefigur med seiersfane», synagogen som «en kvinne med avfallen krone og knekket fane» og døden som «mannen med ljåen».

Også i renessansekunsten har allegori spilt en stor rolle, blant annet i Botticellis Våren, Dürers Melancholia, Guido Renis Jakten etter lykken, i dekorative bilder av seieren, verdensdelene og så videre.

I Norge finnes eksempler på allegori i blant annet de kristne dyder: «kjærligheten som en kvinne, barn» (hører ofte med til altertavlenes treskulpturer) og Peder Aadnes' fremstilling av de fem sanser i Sandvigske samlinger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg