Snorre Sturlason

Faktaboks

Snorre Sturlason
Snorri Sturluson
Født
1179
Død
23. september 1241
omtrentlig fødselsår

Snorre Sturlason tegnet av Christian Krohg.

Snorre Sturlason
Av .

Snorre Sturlason. Gustav Vigelands Snorre-monument fra 1938 ble laget i to eksemplarer. Statuen på bildet står ved Mariakirken og Bryggemuseet i Bergen. Den andre står på Reykholt, Island. Begge er i bronse.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Snorre Sturlason var en islandsk høvding, historiker og skald. Han er mest kjent som forfatter av Den yngre Edda og Heimskringla.

Biografi

Snorre hørte til sturlungenes mektige ætt og var sønn av Sturla Tordsson, kalt Hvamm-Sturla. Snorre ble oppdratt på Oddi hos Jon Loptsson, sønnesønn av Sæmund Frode. Her fikk han trolig kjennskap til eldre historisk litteratur. Ved giftermål kom han i 1201 til Borg, Egil Skallagrimssons gård, men flyttet i 1206 til Reykholt, hvor han siden bodde.

I 1224 inngikk Snorre formuesfellesskap med en rik arving, enken Hallveig Ormsdotter, og ble Islands rikeste mann. Han rådde over en rekke godord og var lovsigemann i periodene 1215–1218 og 1222–1231. I denne tiden spilte han en viktig rolle i islandsk politikk. I årene 1218–1220 var han i Norge og Sverige og ble gjort til lendmann av kong Håkon Håkonsson.

I 1230-årene kom Snorre i strid med sine yngre slektninger og ble kalt til Norge av kong Håkon i 1237. På denne tiden foregikk en konflikt mellom kongen og hans svigerfar Skule, og Snorre sluttet seg til Skule. Tross kongens forbud dro Snorre tilbake til Island i 1239. Hans uvenn Gissur Torvaldsson fikk i oppdrag av kong Håkon å bringe ham til Norge eller drepe ham. Gissur foretrakk det siste, og Snorre ble drept på sin gård natten til 23. september 1241.

Snorre var farbror til Sturla Tordsson den yngre.

Forfatterskap

Snorres skrifter ble sannsynligvis til i perioden 1220–1235, da han var på høyden av sin makt. Eldst er trolig Edda, en lærebok i skaldskap, med en oversikt over norrøn mytologi som skal gi skalden grunnlag for å lage korrekte kjenninger. Dialogformen i Edda har Snorre fra de vanlige latinske lærebøker.

Snorres historiske skrifter er sagaen om Olav den hellige, siden utvidet til en fullstendig Norges historie, vanligvis kalt Heimskringla. Mange har trodd at Snorre også er forfatteren av Egils saga. Det som særpreger Snorre som historiker, er hans kritiske sans og hans evne til å forklare og skape psykologisk sammenheng. Han bygger for en stor del på eldre skriftlige kilder, men han korrigerer og supplerer dem på grunnlag av samtidige skaldekvad, og forklarer hendingene ved hjelp av sin dype psykologiske innsikt og sine egne erfaringer som praktisk politiker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Askedal, John Ole & Klaus Johan Myrvoll, red.: Høvdingen : om Snorre Sturlasons liv og virke, 2008, isbn 978-82-7990-065-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg