Marianne Heske

Faktaboks

Marianne Heske
Født
21. februar 1946, Ålesund
Marianne Heske, Healing Mountain, 1979
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Marianne Heske. Landscape in Wind and Rain. Videomaleri, 1987, 175 x 220 cm.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Marianne Heske er en norsk billedkunstner. Hun var en av de første kunstnerne i Norge som jobbet konseptuelt og oppnådde tidlig internasjonal anerkjennelse for sine arbeider.

I sine arbeider har Heske benyttet tradisjonelle grafiske teknikker, fotografi, silketrykk, collage og installasjoner. Arbeidet som har vakt størst oppmerksomhet innen- og utenlands er computer-malerier av vestlandsmotiver tatt opp på video og deretter overført datamaskinelt med tusj på lerret. Hennes installasjon Istårn (1992), bestilt til utstillingen Vinterland, OL Lillehammer i 1994, viste to tårn, det ene er varmt inni, men kaldt utenpå, det andre er kaldt inni, men varmt utenpå. Disse tårnene skulle få folk til å reagere på kulde og varme, mørke og lys. Hun representerte Norge ved Biennalen i São Paulo i 1996 med denne installasjonen.

Heske er utdannet ved Bergen kunsthåndverkskole (1967–1971), École Nationale Supérieure des Beaux Arts i Paris, Royal College of Art i London og Jan van Eyck Academie i Maastricht. Hun har stilt ut på museer over hele verden. Hennes arbeider er blant annet innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst i Oslo, Centre Georges Pompidou i P i Horten og Shanghai City Art Collection i Kina.

Heske har utført offentlige utsmykninger ved NRK Hordaland, Bergen (1991), ved Høgskolen i Stavanger (1995) og i Mannheller fjelltunnel i Sogn og Fjordane (1995). Heske har siden 2004 mottatt statsstipend.

Prosjekt Gjerdeløa

Et av Heskes hovedverk er det konseptuelle arbeidet Prosjekt Gjerdeløa (1980), som senere ble et nøkkelverk i norsk kunsthistorie. Årsakene til dette er både verkets karakter og den brede internasjonale mottakelsen. Arbeidet består av en 350 år gammel norsk løe fra Tafjord i Sunnmøre som Heske i 1980 demonterte og fraktet ned til Pompidousenteret i Paris med bil. Løa ble senere fraktet tilbake til Norge igjen og stilt ut ved Henie Onstad Kunstsenter, før den ble fraktet tilbake til Tafjord og satt opp på nøyaktig samme sted som den ble demontert. Heske dokumenterte hele prosessen fra demonteringen, transporten gjennom det vestlandske fjordlandskapet og montering i Pompidousenteret i Paris. Dokumentasjonen ble deretter en viktig del av verkets historie og symbolske betydning.

Arbeider i utvalg

  • House of Commons (2015)
  • Hodet N.N. (2014)
  • Full Moon Mountain (2001)
  • Mountain of the mind 3 (2000)
  • Prosjekt Gjerdeløa (1980)
  • Landscapes 1, 2, 3 (1979)

Utstillinger i utvalg

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg