Lina Viste Grønli

Faktaboks

Lina Viste Grønli
Født
1976, Bergen
Lina Viste Grønli ved sitt kunstverk Art and Alienation fra utstillingen Going to Market på Henie Onstad Kunstsenter i 2009.

Artikkelstart

Lina Viste Grønli er en norsk billedkunstner. Hun er kjent for humoristiske, surrealistiske og konseptuelle kunstneriske prosjekter, der språk og tekst i ulike former inngår som nøkkelelementer.

Viste Grønlis arbeid tar i hovedsak form som skulpturer og assemblage, og kan omfatte både readymades, småskala «salongskulpturer» på sokler og monumentale installasjoner i offentlig rom. Hun benytter litterære, kunsthistoriske og populærkulturelle referanser i kunstverker som gjerne består av kombinasjoner av hverdagsobjekter som bøker, klesplagg, klokker, joggesko, klistremerker eller emballasje fra dagligvarehandel. Særlig karakteristisk er hennes skulpturer bygget av murstein, ofte i kombinasjon med bøker støpt inn i muren. Mursteinsskulpturene kan ta form av bokstaver og kjente, men i sammenhengen likevel absurde begreper og ordsammensetninger, som for eksempel HERREGUD, ARBEIDERPARTIET eller YOKO ONO.

Viste Grønli har stilt ut på flere større kunstinstitusjoner i Europa og USA. Hun har produsert offentlige kunstverk blant annet for FN-bygget i New York, Digitaliseringsdirektoratet i Leikanger og Munkerud skole i Oslo.

I 2021 ble Viste Grønlis monument til Kim Friele, Benkene til Kim, installert på Vågsallmenningen i Bergen. Verket består av tre benker formet som bokstavene KIM, og ble avduket på den kjente aktivistens 86-årsdag, 27. mai.

Lina Viste Grønli er utdannet ved Kunstskolen i Århus (1998–1999) og Kunstakademiet i Oslo (1999–2003). Hun bor og arbeider i Oslo og Sommerville, Massachusetts.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg