Videokunst er et kunstnerisk uttrykk i form av videofilm. Videokunst kan deles inn i tre hovedkategorier:

Faktaboks

Uttale
vˈideokunst
  1. Videoen som et selvstendig kunstverk med en eller flere skjermer, eventuelt i dialog med et annet kunstnerisk objekt.
  2. Videoen som en dokumentasjon av kunstneriske arrangementer, eller «events».
  3. Videoen som en del av en performance eller en installasjon.

I videokunsten inngår gjerne musikk eller lyd som en viktig del av kunstverket. Det er glidende overganger mellom videokunsten og den kunstneriske musikkvideo, men sistnevnte er laget for kommersiell visning (først og fremst i fjernsyn) mens videokunst primært vises i gallerier eller i forbindelse med kunstneriske arrangementer.

Historikk

Fra slutten av 1960-årene begynte alternative utnyttelsesmuligheter av videoteknologien å utkrystallisere seg, og video dukket opp som kunstnerisk uttrykksmiddel. Videoteknologien gjorde det mulig å utvide de tradisjonelle rammer for billedkunsten og utgjør i 1980-årene et viktig kunstnerisk medium. Den tidlige videokunsten opponerte mot det kommersielle fjernsynet og forsøkte å avsløre hvordan dets makt manipulerte medievirkeligheten og forbrukersamfunnet.

Av viktige, banebrytende videokunstnere må nevnes Nam June Paik, Vito Acconci, Dara Birnbaum, Bill Viola, Gary Hill og Martha Rosler. Roslers videoverk Semiotics of the kitchen (1975) ble et sentralt verk for mange som jobbet med performance og videokunst. Videoen er laget i sort-hvit, og viser Rosler i et kjøkken. Sakte knytter hun et forkle rundt livet mens hun høyt sier: "forkle". Deretter løfter hun en bakebolle og sier "bolle", fulgt av "sil" og så videre. Hun tar for seg hele alfabetet med gjenstander fra kjøkkenet. Kontrasten virker stor fra den akademiske læren om semantikk til kvinners daglige gjøremål i kjøkkenet.

I Norge har særlig Marianne Heske, Kristin Bergaust, Rolf Aamot, Kjell Bjørgeengen og Sven Påhlsson utmerket seg innen for videokunsten. Marianne Heske er spesielt kjent for sine videomalerier, det vil si, manipulerte videobilder overført til lerret og luksuriøse stoffer, som i seriene Avalanche, Mountain of the Mind, Tunnel og Video Orgon.

Medieverkstedet på Henie Onstad Kunstsenter var viktig for utviklingen av videokunst i Norge frem til det ble nedlagt i 1988.

Siden 1990 videokunsten utviklet seg i mange forskjellige retninger:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg