Videokunst er et kunstnerisk uttrykk i form av videofilm. Videokunst kan deles inn i tre hovedkategorier:

  1. Videoen som et selvstendig kunstverk med en eller flere skjermer, eventuelt i dialog med et annet kunstnerisk objekt.
  2. Videoen som en dokumentasjon av kunstneriske «events».
  3. Videoen som en del av en performance eller en installasjon.

I videokunsten inngår gjerne musikk eller lyd som en viktig del av kunstverket. Det er glidende overganger mellom videokunsten og den kunstneriske musikkvideo, men sistnevnte er laget for kommersiell visning (først og fremst i fjernsyn) mens videokunst primært vises i gallerier eller i forbindelse med kunstneriske arrangementer.

Fra slutten av 1960-årene begynte alternative utnyttelsesmuligheter av videoteknologien å utkrystallisere seg, og video dukket opp som kunstnerisk uttrykksmiddel. Videoteknologien gjorde det mulig å utvide de tradisjonelle rammer for billedkunsten og utgjør i 1980-årene et viktig kunstnerisk medium. Den tidlige videokunsten opponerte mot det kommersielle fjernsynet og forsøkte å avsløre hvordan dets makt manipulerte medievirkeligheten og forbrukersamfunnet.

Av viktige, banebrytende videokunstnere må nevnes Nam June Paik, Vito Acconci, Dara Birnbaum, Bill Viola, Gary Hill og Martha Rosler. I Norge har særlig Marianne Heske, Kristin Bergaust, Rolf Aamot, Kjell Bjørgeengen og Sven Påhlsson utmerket seg. Marianne Heske er spesielt kjent for sine videomalerier, det vil si, manipulerte videobilder overført til lerret og lukseriøse stoffer, som i seriene Avalanche, Mountain of the Mind, Tunnel og Video Orgon.

Medieverkstedet på Henie Onstad Kunstsenter var viktig for utviklingen av videokunst i Norge frem til det ble nedlagt i 1988.

Siden 1990 videokunsten utviklet seg i mange forskjellige retninger:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.