Jan Groth, norsk-dansk tekstilkunstner og tegner, utdannet i Danmark og Nederland. Fra 1960 har han arbeidet konsekvent med gobeliner og tegning i en karakteristisk stil som er kjennetegnet ved bruken av svart og hvitt. Gobelinene har en ytterst enkel hvit strek mot svart eller brunsvart bunn og en lignende svart strek mot hvitt i tegningene. I perioden fra 1961 til 2006 samarbeidet Groth med sin tidligere kone, veversken Benedikte Groth (1933–2015), som vevde gobelinene etter hans tegninger.

Groth er utvilsomt den norske tekstilkunstneren som har hatt størst internasjonal suksess. Han stiller ut over hele den vestlige verden og er representert i de største museer, ikke minst i USA, der hans kunst har klare tilknytningspunkter. Arbeider fra hans hånd kan sees blant annet i Guggenheim-museet og Museum of Modern Art i New York, The Art Institute of Chicago, Pompidou-senteret i Paris og Tate Gallery i London. I Norge er han representert blant annet i Nasjonalgalleriet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Henie Onstad Kunstsenter, som også har et meget fyldig dokumentasjonsmateriale. Det broderte sceneteppet i Det Norske Teatret hører til hans største arbeider.

I år 2000 ingikk Jan Groth partnerskap med Steingrim Laursen (1931–2007), tidligere direktør ved Louisiana museum. Sammen bygde de opp en stor kunstsamling som inneholder verker til flere internasjonale kunstnere. Den er i omganger blitt gitt som gave til Stavanger Kunstmuseum.

  • Hellandsjø, Karin: Tegn : Jan Groths kunst, 2001, isbn 82-91727-03-1, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.