Jan Groth

Faktaboks

Jan Groth
Født
13. november 1938, Stavanger

Jan Groth. Tegn V, 1986. 150 x 220 cm. Privat eie.

© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Jan Groth er en norsk-dansk tekstilkunstner og billedkunstner. Han arbeider abstrakt og er mest kjent for kulltegninger og monumentale billedtepper. Mesteparten av hans tepper er blitt utført av hans tidligere kone Benedikte Groth.

Utdannelse og kunstnerskap

Jan Groth flyttet til København som 18-åring. Der var han elev av billedkunstnerne Erling Frederiksen og Knud Nielsen (1957–1958). I 1958 debuterte han som maler på Charlottenborgs Efterårsudstilling. Etterpå flyttet han til Amsterdam og var lærling under Benedikte Herlufsdatter (fra 1965 Groth) ved Weverej d'Uil i Amsterdam (1960). Siden da har han arbeidet konsekvent med gobeliner og tegning i en karakteristisk stil som er kjennetegnet ved bruken av svart og hvitt. Gobelinene har en ytterst enkel hvit strek mot svart eller brunsvart bunn og en lignende svart strek mot hvitt i tegningene. I perioden fra 1961 til 2006 samarbeidet Groth med sin tidligere kone, veveren Benedikte Groth (1933–2015), som vevde gobelinene etter hans tegninger.

Internasjonal suksess

Groth er utvilsomt den norske tekstilkunstneren som har hatt størst internasjonal suksess. Han stiller ut over hele den vestlige verden og er representert i de største museer, ikke minst i USA, der hans kunst har klare tilknytningspunkter. Arbeider fra hans hånd kan sees blant annet i Guggenheim-museet og Museum of Modern Art i New York, The Art Institute of Chicago, Pompidou-senteret i Paris og Tate Gallery i London. I Norge er han representert blant annet i Nasjonalgalleriet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Henie Onstad Kunstsenter, som også har et meget fyldig dokumentasjonsmateriale. Det broderte sceneteppet i Det Norske Teatret hører til hans største arbeider.

Familie

I år 2000 ingikk Jan Groth partnerskap med Steingrim Laursen (1931–2007), tidligere direktør ved Louisiana museum. Sammen bygde de opp en stor kunstsamling som inneholder verker til flere internasjonale kunstnere. Den er i omganger blitt gitt som gave til Stavanger Kunstmuseum.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • «Linear Tapestries», Minneapolis Institute of Art, Minnesota, USA, 2018
  • «Selected works 1990–2012», Galleri Riis Stockholm, Sverige, 2012
  • «New works and projects», Drammens Museum, 2009
  • Museum of Art, Carnegie Institute, Pittsburgh, USA, 1972

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • Kunstmuseum, Luzern, Sveits, 1976
  • Musée des Gobelins, Paris, Frankrike, 1969
  • Aarhus Kunstmuseum, Aarhus, Danmark, 1969
  • «Form 68», Kunstindustrimuseum, København, Danmark, 1968

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lium, Randi Nygaard (2016). Tekstilkunst i Norge, Museumsforlaget
  • Hellandsjø, Karin (2001). Tegn : Jan Groths kunst, 2001, Museet for samtidskunst

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg