Logo, Statens kunstnerstipend

Kunstnerstipend er statsbevilgninger til forfattere, billedkunstnere, komponister, musikere, scenekunstnere og andre kunstnere.

Offentlig finansierte kunstnerstipend ble en del av den offentlige kulturpolitikken gjennom 1900-tallet, og avløste tidligere ordninger med private meséner og offentlig kunstnerlønn til særlig fortjente kunstnere.

Statens kunstnerstipend

Statens kunstnerstipend har per 2023 seks typer stipend

  • Arbeidsstipend
  • Arbeidsstipend for yngre, nyetablerte kunstnere
  • Diversestipend
  • Diversestipend for yngre, nyetablerte kunstnere
  • Stipend for etablerte kunstnere
  • Stipend for seniorkunstnere

Utvalget for statens kunstnarstipend tildeler også Houens og Mohrs legatstipend for reiser og studier.

Ordningene med arbeidsstipend, stipend for etablerte kunstnere og seniorstipend utgjorde i 2022 et tilskudd på 290 000 kr til hver stipendmottaker. I 2022 ble det tildelt 549 slike stipend. Stipend kan gis for 1-5 år. For etablerte kunstnere og seniorkunstnere kan stipend gis for 10 år.

Diversestipendene utgjorde en utbetaling på inntil 90 000 kr til hver mottaker. I 2022 ble det tildelt 572 diversestipend.

Historikk

I 1963 ble det istedenfor kunstnerlønn innført arbeidsstipendier og faste statsstipendier til eldre fortjente kunstnere.

Etter en utredning av Kunstnerstipendkomiteen av 1971 (NOU 1973:2) ble formene for statens støtte til kunstnerne revurdert, og en ny støtteform, garantiinntekt, ble innført i 1977. Ordningen med garantiinntekt ble vedtatt utfaset fra 2012.

I 1998 ble det opprettet en ny stipendtype: arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg