Olav Mosebekk var en norsk tegner, maler, illustratør og grafiker, særlig kjent for sine maleriske fettstift-tegninger av kvinner og barn. Han var også overlærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og drev fra 1995 sin egen tegneskole sammen med Hans Normann Dahl.

Han ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1929–31) og ved Statens Kunstakademi (1931–33). Han startet sin yrkeskarriere som illustratør, blant annet i Magasinet for Alle i 1930-årene. Som billedkunstner debuterte han på Høstutstillingen i 1935, men fikk sitt kunstneriske gjennombrudd med en separatutstilling i Nasjonalgalleriet i 1948. Siden deltok han ved en rekke utstillinger i inn- og utland, og verkene hans er blant annet innkjøpt av Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet.

Kvinner og barn var i årevis Mosebekks gjennomgangsmotiver. Han tegnet med tusj, penn og fettstift og utviklet en karakteristisk stil der fettstiften ga tegningene et malerisk, følsomt preg. Mosebekk tegnet figurativt, men forenklet motivene sterkt slik at de iblant fremstår delvis non-figurative. Han utførte også litografier, og særlig i senere år laget han fargerike og livfulle malerier i olje og akvarell. Mosebekk var medlem av Tegnerforbundet. 

I tidsrommet 1947–69 var han overlærer i frihåndstegning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Fra 1995 startet han sin egen tegneskole, Olav Mosebekks tegneskole, sammen med Hans Normann Dahl. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.