Olav Mosebekk

Faktaboks

Olav Mosebekk
født:
13. oktober 1910, Kongsberg
død:
1. desember 2001, Oslo
Olav Mosebekk, Selvportrett, 1931
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Olav Mosebekk var en norsk tegner, maler, illustratør og grafiker, særlig kjent for sine maleriske fettstift-tegninger av kvinner og barn. Han var også overlærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og drev fra 1995 sin egen tegneskole sammen med Hans Normann Dahl.

Utdannelse og debut

Hvile. Nasjonalmuseet,

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Han ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1929–1931) og ved Statens Kunstakademi (1931–1933). Han startet sin yrkeskarriere som illustratør, blant annet i Magasinet for Alle i 1930-årene. Som billedkunstner debuterte han på Høstutstillingen i 1935, men fikk sitt kunstneriske gjennombrudd med en separatutstilling i Nasjonalgalleriet i 1948. Siden deltok han ved en rekke utstillinger i inn- og utland

Forenklet figurativ stil

Olav Mosebekk tegnet bokomslaget til Arild Nyquists bok Barndom (1981).

Olav Mosebekk, bokomslag
Av /Mats Linder.

Kvinner og barn var i årevis Mosebekks gjennomgangsmotiver. Han tegnet med tusj, penn og fettstift og utviklet en karakteristisk stil der fettstiften ga tegningene et malerisk, følsomt preg.

Mosebekk tegnet figurativt, men forenklet motivene sterkt slik at de iblant fremstår delvis non-figurative. Han utførte også litografier, og særlig i senere år laget han fargerike og livfulle malerier i olje og akvarell.

I tidsrommet 1947–1969 var han overlærer i frihåndstegning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Fra 1995 startet han sin egen tegneskole, Olav Mosebekks tegneskole, sammen med Hans Normann Dahl.

Mosebekk var medlem av Tegnerforbundet. Verkene hans er blant annet innkjøpt av Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg