Riksutstillinger var en landsdekkende statlig kunstformidlingsinstitusjon hvis virksomhet ble lagt til avdelingen Landsdekkende program ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i 2005. Riksutstillingers arbeidsområde var hovedsakelig organisering av utstillingsturneer, men institusjonen var også et kompetansesenter for kunstformidling, utstillingsteknikk- og design.

Riksgalleriet (etablert i 1953) ble innlemmet i Museet for samtidskunst i 1990, og fikk navnet Riksutstillinger i 1992.

Den øverste målsettingen var å øke den estetiske dimensjonen i hverdagen ved å skape interesse og forståelse for visuell kunst, design, kunsthåndtverk og arkitektur. Mottoet var «Kunst til folket!» Med folkeopplysning som fremste formål ble vandreutstillinger av norsk og nordisk kunst sendt rundt i hele Norge. Rammene for Riksutstillingers virksomhet fulgte regjeringen Brundtlands «Nasjonal plan for formidling av billedkunst og kunsthåndverk» fra 1994 og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets handlingsplan for estetikk og kultur i grunnskolen fra 1995, kalt Broen og den blå hesten

I 1996 fikk Riksutstillinger på nytt status som selvstendig nasjonal institusjon. 30. juni 2005 ble Riksustillinger innlemmet i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Som motsatser til Riksutstillinger ble Riksteatret stiftet i 1948, Riksgalleriet i 1953 og Rikskonsertene i 1967. I samtlige formidlingsprogram har den viktigste oppgaven fra starten av vært å tilby profesjonelle kunstopplevelser av høy kvalitet til et publikum over det ganske land.

Arkivet etter Riksgalleriet for perioden 1953–1987 befinner seg i dag i Riksarkivet. Arkivet etter Riksutstillinger er under organisering (per 2014).

Marith Hope var direktør i Riksutstillinger fra 1996 til 2005.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. november 2014 skrev Knut A Rosvold

Skulle ikke lenkene vært direkte klikkbare?

6. november 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Knut. Takk for at du sier ifra om dette. Sverre Olav har gått gjennom og lagt inn eksternlenkene nå.

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.