Halfdan Egedius, født i Drammen, norsk maler. Alt som gutt viste han usedvanlige kunstneriske anlegg. Han var elev ved Bergsliens malerskole i 1886–89 og gikk samtidig på Kunst- og håndverksskolen. I 1894 var han elev av Harriet Backers skole, våren 1896 av Zahrtmann i København, men Erik Werenskiold, Christian Skredsvig og Gerhard Munthe kom til å bety mer for ham. Bortsett fra to somrer i Vågå (1894 og 1897) tilbrakte han fra 1892 hver sommer i Bø i Telemark.

Han vakte oppsikt bare 16 år gammel med Lørdagskveld, en lyrisk sommernattsstemning slik Werenskiold og Skredsvig samtidig malte dem, og en lignende lykkelig sommerstemning ånder ut av Sommer (1896), gutten på den blakke hesten under morelltreet. Sterkere dramatisk karakter får hans naturlyrikk i Tordenskyer og Opptrekkende uvær (begge 1896) og fremfor alt i det trolske Fra Juvrestolen (1895). Hans sterke interesse for Telemarks-dansen viser seg i de suggestive bildene Dans på låven (1895) og det ufullendte Spill og dans (1896). Drømmeren (1895) viser malervennen Stadskleiv sittende foran peisen. Alle de nevnte bildene, foruten fem skisser, finnes i Nasjonalgalleriet. Han er også representert i Rasmus Meyers samlinger i Bergen og Nationalmuseum i Stockholm.

Egedius var også en fremragende tegner. Med utgangspunkt i Werenskiolds teknikk og stil utførte han tegninger til Snorres kongesagaer. Dette arbeidet er en klassiker i norsk illustrasjonskunst. Egedius døde 21 år gammel av aktinomykose (strålesopp).

  • Horgen, Randi, red.: Gutten og den hvite hesten: Halfdan Egedius (1877–99) og hans barneår i Asker, utgitt av Asker museum, 2003
  • Parmann, Øistein: Halfdan Egedius: liv og verk, 1979

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.