Waldteich
Otto Eckmann ble banebryter for jugendstilen (art nouveau), som i hans utforming særlig bygde på stiliserte plantedeler og blomster.
Av .

Jugendstil er den tyske varianten av art nouveau. Navnet kom fra tidsskriftet Die Jugend (Ungdommen), som ble grunnlagt av George Hirth i München i 1896 og utkom helt frem til 1940. Foruten München var Darmstadt i Tyskland og Wien i Østerrike viktige sentrum for jugendstilen. Den hadde i likhet med art nouveau sin storhetstid frem til cirka 1905, og det var i hovedsak kun navnet som skilte de fra hverandre.

Faktaboks

Uttale
jˈu:gənt

Grunnkonseptet for både jugendstilen og art nouveau var å skape billedkunst, design og arkitektur basert på naturlige former hvor bruken av kurvede linjer var et utpreget kjennetegn. Et særtrekk for den tyskøsterrikske utgaven var et sterkere fokus på geometrisk-konstruktive aspekter, mens det floral-stiliserte og abstrakt-symbolske dominerte i større grad i henholdsvis Frankrike og England.

Fremtredende utøvere av jugendstil i Tyskland var blant annet Peter Behrens, August Endell, Richard Riemerschmid, Otto Eckmann og tidvis Max Klinger, mens i Østerrike var Wiener-Sezession og kunstnere som Gustav Klimt, Koloman Moser og Max Kurzweil dominerende. Innen arkitektur var særlig Otto Wagner-skolen, Adolf Loos og Josef Maria Olbrich viktige for stilens utvikling i Østerrike.

I Norge ble betegnelsen jugend og jugendstil vel så mye brukt som art nouveau.

«Jugendbyen» Ålesund

Ålesund
Av .
Lisens: CC BY NC 3.0

Ålesund, der en stor del av gjenoppbygningen etter bybrannen i 1904 ble utført i jugendstil, kalles i mange sammenhenger for «jugendbyen».

I 2003 fikk byen et eget jugendstilsenter, innredet i den gamle Apotekergården ved Brosundet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg