jugendstil

Otto Eckmann ble banebryter for jugendstilen (art nouveau), som i hans utforming særlig bygde på stiliserte plantedeler og blomster.
Av .

Artikkelstart

Jugendstil er den tyske varianten av art nouveau. Navnet kom fra tidsskriftet Die Jugend (Ungdommen), som ble grunnlagt av George Hirth i München i 1896 og utkom helt frem til 1940. Foruten München var Darmstadt i Tyskland og Wien i Østerrike viktige sentrum for jugendstilen. Den hadde i likhet med art nouveau sin storhetstid frem til ca. 1905 og det var i hovedsak kun navnet som skilte de fra hverandre.

Faktaboks

Uttale
jˈu:gənt

Grunnkonseptet for både jugendstil og art nouveau var å skape billedkunst, design og arkitektur basert på naturlige former hvor bruken av kurvede linjer var et utpreget kjennetegn. Et særtrekk for den tyskøsterrikske utgaven var et sterkere fokus på geometrisk-konstruktive aspekter, mens det floral-stiliserte og abstrakt-symbolske dominerte i større grad i henholdsvis Frankrike og England.

Fremtredende utøvere av jugendstil i Tyskland var blant annet Peter Behrens, August Endell, Richard Riemerschmid, Otto Eckmann og tidvis Max Klinger, mens i Østerrike var Wiener-Sezession og kunstnere som Gustav Klimt, Koloman Moser og Max Kurzweil dominerende. Innen arkitektur var særlig Otto Wagner-skolen, Adolf Loos og Josef Maria Olbrich viktige for stilens utvikling i Østerrike.

I Norge ble betegnelsen jugend og jugendstil vel så mye brukt som art nouveau.

«Jugendbyen» Ålesund

Ålesund, der en stor del av gjenoppbygningen etter bybrannen i 1904 ble utført i jugendstil, kalles i mange sammenhenger for «jugendbyen».

I 2003 fikk byen et eget jugendstilsenter, innredet i den gamle Apotekergården ved Brosundet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg