Holografi

Holografi. 1) Hvordan man kan lage et hologram. 2) Hvordan bildet man ser dannes.

Av /Store norske leksikon ※.

Holografi er en metode for fremstilling av tredimensjonale bilder av objekter.

Faktaboks

Uttale
holografˈi

Prinsipp

Metoden går ut på at en lyskilde sender ut koherent lys (lysstråler som har samme bølgelengde og samme fase, laserstråler) mot et objekt, og at det reflekterte lyset fanges opp på en fotografisk plate samtidig som platen mottar lys (referanselyset) direkte fra den samme lyskilden. På platen blir det interferens mellom det reflekterte lyset fra objektet og referanselyset. Intensiteten av det resulterende interferensmønsteret blir registrert på den fotografiske filmen. Bildet man får etter fremkalling av filmen, kalles et hologram.

Når hologrammet senere blir belyst av en lysstråle, vil det registrerte interferensmønsteret avbøye en del av strålen. Dermed gjenskapes bølgefronten fra objektet som om dette fremdeles var til stede. En observatør som ser gjennom hologrammet bakfra, vil nå se et tredimensjonalt bilde av objektet, et bilde som kan betraktes fra forskjellige synsvinkler.

Ethvert punkt på objektet bidrar til det registrerte interferensmønsteret over hele hologrammet. En følge av dette er at en hvilken som helst del av et hologram er tilstrekkelig til å gi en rekonstruksjon av hele objektet, men med dårligere detaljgjengivelse desto mindre del av hologrammet som bidrar til bildet.

Anvendelse

Holografi anvendes blant annet i mikroskopi, interferometri, optisk databehandling og i kunst.

På de fleste internasjonale betalingskort er det et hologram som vern mot forfalskning.

Historie

Holografi ble første gang beskrevet av den britiske professor Dennis Gabor i 1949.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg