John David Nielsen

Faktaboks

John David Nielsen
Født
27. januar 1938, London
John David Nielsen i sitt atelier. Bilde tatt den 23.9.1998.
Av /Aftenposten.

Artikkelstart

John David Nielsen er en norsk tegner, maler og skribent. Nielsen har en eksperimenterende holdning til det kunstneriske uttrykket, og kombinerer tegning og maleri på en særegen måte gjennom bruk av pastell og blyant, tempera og olje.

Utdannelse

Nielsen har utdannelse fra Bjarne Engebrets malerskole, hvor han gikk i 1959. Dette var tenkt som en forskole før han søkte opptak ved Statens kunstakademi. Til tross for gjentatte forsøk kom han aldri inn. Hans formelle skolering ble av begrenset art, men i kortere perioder fikk han anledning til å hospitere både ved Akademiet og ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS).

Interiører og figurscener

John David Nielsen, Korslagte armer I, 1989. Pastel på papir, 660 x 1030 mm.
/© John David Nielsen/BONO.

Et hovedtema i Nielsen tegninger og malerier er interiøret. Her varierer han mellom å fremstille rom med flere figurer og rom med kun én eller ingen. De figurtomme rommene er i stedet fylt med blomster og pyntegjenstander. Felles for interiørscenene er at de har en form for rastløs og urolig atmosfære. Dette får Nielsen fram gjennom en karakteristisk «nervøs» strek og en rastløs bruk av penselen. I noen tilfeller bekreftes dette i figurenes stirrende øyne og en positur som virker spent, i andre tilfeller kontrasteres det lett nervøse i figurenes kroppsholdning, når de kan virke nærmest resignerte eller uinteresserte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjerke, Øivind Storm. «Kresent utvalg og høyt presisjonsnivå». Utstillingsomtale, Galleri K, Oslo. Kunstavisen.no 25.1.2021.
  • Nielsen, John David. Blott til plaisir for en ørkesløs almenhet og andre artikler. Oslo: Forlaget Oktober, 2007.
  • Skeide, Cecilie. John David Nielsen: Huskonsert. Utstillingskatalog. Lillehammer: Lillehammer Kunstmuseum, 1998.
  • Tønseth, Jan Jakob. Antagelser: John David Nielsen, malerier. Oslo: Collage Press, 1984.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg