Ludvig Eikaas, norsk maler, grafiker og skulptør; g.m. Synnøve Anker Aurdal. Elev av Jean Heiberg på Statens Kunstakademi. Helt siden debuten etter den annen verdenskrig var Eikaas en eksperimentator, og han var blant de første i Norge som arbeidet med et rent nonfigurativt formspråk. Fra en reise i Italia 1959 stammer en rekke raffinerte byskildringer i akvarell og gouache, hvorav tre er i Nasjonalgalleriet i Oslo, som også eier I atelieret (1951), et portrett av hustruen Synnøve Aurdal (1959) og et av hans materialbilder.

Som grafiker dyrket han særlig tresnittet, i en stor, monumental form. Hans overraskende portrettfremstillinger oppnådd gjennom vidt forskjellige uttrykksmidler vitner om et skarpt blikk for modellens karakteristika. Han laget også skulpturer. 1970 professor i malerkunst ved Statens Kunstakademi, rektor 1981–83. Dessuten en dyktig hardingfelespiller. Han utgav Innenfor sirkelen (1983); selvbiografiske skisser i tekst og tegninger.

I begynnelsen av 1990-årene gav Eikaas kunstsamlingen sin til hjemkommunen Jølster. Et eget galleri der denne samlingen er utstilt, Eikaasgalleriet, ble åpnet 1994 på Ålhus i Jølster i Sogn og Fjordane. Det gamle meieriet på Ålhus ble bygd om til et moderne kunstgalleri, for å ta i mot gaven. Det inneholder i tillegg til galleriet også atelier og bolig som Ludvig Eikaas benyttet.

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 06.09.2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Norsk bildende kunst fra 1945 til 1990

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.