Italia

Faktaboks

Offisielt navn
Repubblica Italiana
Norsk navn
Italienske republikk
Statsform
Republikk i Europa
Hovedstad
Roma
Innbyggertall
60 483 973
Landareal
294 140 km²
Totalareal
301 340 km²
Innbyggere per km²
206,67
Offisielt/offisielle språk
Italiensk
Religion
Katolsk kristendom
Nasjonaldag
2. juni
Statsoverhode
Sergio Mattarella
Statsminister
Giuseppe Conte
Mynt
Euro
Valutakode
EUR
Nasjonalsang
Il canto degli Italiani (Italienernes sang), også kjent som Fratelli d'Italia (Italias brødre)
Flagg
Riksvåpen
Colosseum i Roma
Colosseo av . CC BY 2.0

Italia

Italia, landkart av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Plassering av Italia i Europa

Kunnskapsforlaget. Begrenset gjenbruk

Italia er en republikk i Sør-Europa med litt over 60 millioner innbyggere. Landet er avgrenset av Alpene i nord, og av Adriaterhavet i øst, Joniske hav i sør, Tyrrenske hav i vest og Liguriske hav i nordvest. Øyene Sicilia og Sardinia hører til Italia, i tillegg til en rekke andre mindre øyer. Nabolandene i nord er Frankrike, Sveits, Østerrike og Slovenia. Den største byen i Italia er Roma, som også er landets hovedstad.

Den italienske halvøya har spilt en hovedrolle i store deler av europeisk historie, som Romerrikets midtpunkt, renessansens vugge og den katolske kirkens sentrum.

Italia er det landet i verden som har flest steder på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Byene Roma, Firenze og Venezia er blant verdens mest besøkte turistmål.

En rekke av Europas store forfattere, kunstnere og intellektuelle har opp gjennom historien søkt mot Italia: Goethe, Byron, Nietzsche, Ibsen og Bjørnson for å nevne noen, og mange millioner turister fra hele verden følger hvert år i deres fotspor.

Geografi og miljø

Fra Alta Badia i Trentino-Alto Adige.  
Alta Badia av . CC BY 2.0

En stor del av Italia er dekket av fjell. I Alpene finnes det fjelltopper på over 4000 meter, mens fjellkjeden Appenninene, som strekker seg gjennom hele den italienske halvøya, har sitt høyeste punkt i Gran Sasso, som ligger 2914 meter over havet. Nord-Italia sør for Alpene domineres av den store Posletta, som har svært gunstige jordbruksforhold. Italia ligger i et jordskjelvområde, og det finnes også aktive vulkaner i landet, som Vesuv, Etna og Stromboli.

Dyre- og plantelivet er svært rikt og mangfoldig. Det finnes ingen land i Europa som har flere arter frøblomster enn Italia. Klimaet er subtropisk i sør, med varme og tørre somre. I nord kan vintrene være relativt kalde, særlig i enkelte deler av Alpene.

Folk og samfunn

Il Bosco verticale, den vertikale skogen, er navnet på to boligblokker som ble oppført i Milano i 2014.
Bosco verticale av . CC BY 2.0
Den lille landsbyen Civita di Bagnoregio i provinsen Viterbo i Lazio ble grunnlagt av etruskerne for 2500 år siden.
Civita di Bagnoregio av . CC BY 2.0

Med et innbyggertall på over 60 millioner er Italia et av de mest folkerike land i Europa. Den italienske halvøya har i flere tusen år vært en smeltedigel for forskjellige folkeslag: Etruskere, grekere, romere, gallere og germanere har alle satt sine spor i Italia.

De største befolkningskonsentrasjonene finnes i dag rundt byene Roma, Milano og Napoli. Napoli var Italias største by fra renessansen til begynnelsen av 1900-tallet. I dag er Roma den største bykommunen, men Milano er størst hvis man regner med forstedene. Den betydelige industrialiseringen og den økonomiske veksten i nord i perioden etter 1945 har bidratt til at store deler av befolkningen har flyttet fra sør mot nord.

Et stort flertall av befolkningen er katolikker, og den katolske kirken har spilt en viktig rolle i Italias historie. En liten del av befolkningen tilhører ortodokse eller protestantiske trossamfunn. I senere tid har det, særlig gjennom innvandring fra Nord-Afrika, også kommet en del muslimer til Italia.

Offisielt språk i Italia er italiensk. Noen få regioner er tospråklige, som Valle d’Aosta (italiensk og fransk) og Trentino-Alto Adige (italiensk og tysk). Ellers har slovensk, albansk, katalansk, gresk, frankoprovençalsk og flere andre status som minoritetsspråk i bestemte deler av landet. Sardisk, språket på Sardinia, regnes som et eget språk.

Stat og politikk

Italia ble medlem av NATO i 1949 og av De forente nasjoner i 1955. Landet har sendt soldater til mange internasjonale fredsbevarende oppdrag over hele verden. Her en soldat fra fallskjermbrigaden Brigata paracadutisti Folgore.
Brigata paracadutisti av . CC BY 2.0

Senatet holder til i Palazzo Madama i Roma, et renessansepalass som ble bygget på slutten av 1400-tallet.

Palazzo Madama av . CC BY 2.0

Italia har vært republikk siden 1946. Grunnloven er fra 1948, med endringer fra 1993. Den lovgivende makt er lagt til et tokammerparlament, med et senat og et deputertkammer. Landets statsoverhode er presidenten, som velges for syv år av et valgkollegium. Sergio Mattarella er president fra 3. februar 2015. Statsminister fra 1. juni 2018 er Giuseppe Conte. Utenriksminister er Enzo Moavero Milanesi.

Det finnes mange politiske partier i Italia. I hele etterkrigstiden har det vært vanlig med koalisjonsregjeringer og hyppige regjeringsskifter. De største partiene i dag er Femstjernersbevegelsen (Movimento 5 Stelle), Partito Democratico, Lega Nord og Forza Italia.

Italia har i perioden etter 1945 vært en pådriver i arbeidet for internasjonalt samarbeid. Landet ble medlem av NATO i 1949, Europarådet i 1949, De forente nasjoner i 1955, Det europeiske kull- og stålfelleskap i 1951 og EEC (senere Den europeiske union) i 1958.

Forsvaret består av hæren, marinen og flyvåpenet, i tillegg til halvmilitære styrker, blant dem carabinieri. Verneplikten ble opphevet i 2005, og militærtjenesten er frivillig. Italia har deltatt i flere fredsbevarende operasjoner over hele verden.

Historie

Det finnes mange historiske monumenter i Italia. Her fra Tempeldalen utenfor Agrigento på Sicilia, hvor det finnes flere godt bevarte greske templer, de fleste av dem fra 400-tallet fvt.
av . CC BY 2.0
Sentralt i bybildet i Firenze ligger domkirken, Santa Maria del Fiore, med Brunelleschis kuppel og Giottos kampanile.
Firenze av . CC BY 2.0

Man regner med at de eldste sporene av menneskelig aktivitet på den italienske halvøya er fra eldre paleolittisk tid. Det er funnet steinredskaper i nærheten av byen Isernia i Molise som er 700 000 år gamle, og det er funnet skjelettrester av Homo erectus og neandertalmennesker andre steder på halvøya.

I antikken var Italia dominert av flere forskjellige folkeslag, blant dem romere (latinere), etruskere, keltere og grekere. Romerriket hadde sitt utgangspunkt i byen Roma, som ifølge tradisjonen skal ha blitt grunnlagt i 753 fvt. Romerne underla seg av resten av Italia i perioden fra 400 til 200 fvt., og senere også store deler av Europa, Nord-Afrika og Midtøsten.

I perioden mellom Romerrikets fall rundt 400 evt. og Italias samling i 1861 var den italienske halvøya oppdelt i småstater. I 1861 ble landet samlet med Torino som hovedstad. I 1865 ble hovedstaden flyttet til Firenze, og i 1871 til Roma, da Kirkestaten ble innlemmet i det nye kongedømmet.

Benito Mussolini kom til makten i 1922, og under hans fascistiske styre ble Italia et diktatur der opposisjonspartiene ble forbudt. Mussolini ble henrettet i 1945 av italienske partisaner. I 1946 stemte et knapt flertall av den italienske befolkningen for å avskaffe monarkiet og å innføre republikk. Etterkrigstiden var preget av stor økonomisk vekst og en betydelig satsing på internasjonalt samarbeid.

I etterkrigstiden var kristeligdemokratene (Democrazia cristiana) og kommunistpartiet (Partito Comunista Italiano) de største politiske partiene i Italia. I begynnelsen av 1990-årene bidro en stor korrupsjonsskandale til at det politiske landskapet ble fullstendig endret. De fleste av de gamle politiske partiene ble oppløst, og nye oppstod. Sentrale politikere i perioden etter 1994 var Silvio Berlusconi, Romano Prodi, Umberto Bossi og Gianfranco Fini, mens Matteo Renzi, Matteo Salvini og Beppe Grillo er blant de mest sentrale i perioden etter 2010.

Økonomi og næringsliv

Italia er verdens åttende største økonomi (2016), og er medlem av G 8-gruppen. Landet er industrialisert, men industrialiseringen har i første rekke funnet sted i Nord-Italia. Mens omtrent 46 prosent av befolkningen bor i Nord-Italia, skapes 60 prosent av bruttonasjonalproduktet der. Arbeidsledigheten for hele landet var på 9,7 prosent i 2018, men den er betydelig høyere i sør enn i nord. Som i mange andre land er arbeidsledigheten blant ungdom et stort problem, og også her er Sør-Italia hardere rammet enn Nord-Italia.

De viktigste eksportmarkedene for Italia er Tyskland og Frankrike, og de viktigste eksportvarene er maskiner, apparater, kjøretøy, klær, sko, lærvarer og jordbruksprodukter.

Tertiærnæringene står for rundt 70 prosent av bruttonasjonalproduktet, og turistsektoren spiller en svært viktig rolle for italiensk økonomi.

Kunnskap og kultur

Michelangelos David-statue fra 1504 er utstilt i Galleria dell'Accademia i Firenze.

David av . CC BY 2.0
Venezia av . CC BY 2.0

Det finnes få land i verden som har en så rik og mangfoldig kulturhistorie som Italia. Landet har i flere perioder spilt en svært viktig rolle i europeisk kulturhistorie på en rekke områder, som innenfor arkitektur, kunst, litteratur, musikk og film.

Italia har i moderne tid befestet sin stilling som kulturnasjon. En rekke italienske forfattere, kunstnere, moteskapere, skuespillere og idrettsutøvere har gjort seg bemerket over store deler av verden.

Roma og Milano er de viktigste sentrene for de italienske massemediene. Den statlige tv-kanalen Rai har hovedkontor i Roma, mens de private kanalene Canale 5, Rete 4 og Italia 1 har hovedkontor i Milano, og eies alle av medie- og kommunikasjonsselskapet Mediaset. De største dagsavisene i Italia er Corriere della Sera, som kommer ut i Milano, og La Repubblica, som kommer ut i Roma.

De første universitetene i Europa dukket opp i Italia i middelalderen. Universitetet i Bologna ble grunnlagt i 1088 og regnes som det eldste i verden. Europas største universitet er La Sapienza-universitetet i Roma, med omtrent 140 000 studenter.

Det er obligatorisk skolegang i Italia fra elevene er 6 år til de er 16.

Italia og Norge

Det dyrkes vin over hele Italia, og Italia er en av verdens største vinprodusenter. Her fra Serralunga d'Alba i Piemonte, som er omgitt av vinmarker.
Langhe av . CC BY 2.0
Domkirken i Milano ble påbegynt på 1300-tallet og er en av verdens største kirker. Den er 158 meter lang, 93 meter bred og 108,5 meter høy.
Duomo di Milano av . CC BY 2.0

Italia er Norges niende største eksportmarked. Eksporten består først og fremst av olje, gass og fisk. Blant de landene Norge importerer varer fra, er Italia på åttendeplass. Det importeres mange forskjellige typer varer fra Italia, som for eksempel maskiner, kjøretøy (lastebiler, biler, motorsykler), kjemiske produkter, klær, sko, matvarer og vin. Over 30 prosent av all vin som selges i Norge kommer fra Italia.

Italia er representert i Norge gjennom den italienske ambassaden i Oslo, i tillegg til gjennom konsulater i flere byer. De italienske kulturinstituttene i Oslo og Bergen har som mål å spre kunnskap om italiensk språk og kultur i Norge, og er finansiert av italienske myndigheter. Den italienske stats eksportråd har kontor i Oslo, og har som formål å skape gode forbindelser mellom italiensk og norsk næringsliv.

En rekke italienske bedrifter er representert i Norge, blant dem energiselskapet Eni, med kontor i Stavanger og Hammerfest.

Norge er representert i Italia gjennom ambassaden i Roma, i tillegg til gjennom 13 konsulater. Innovasjon Norge har et kontor i Milano, som arbeider for å profilere norsk næringsliv og Norge som reisemål i Italia. Norsk sjømatråd har også kontor i Milano.

Mange norske selskaper er representert i Italia, det største av dem er Yara International ASA, som produserer kunstgjødsel ved fabrikker i Ferrara og Ravenna.

Det finnes et norsk institutt i Roma (Det norske institutt i Roma for arkeologi og kunsthistorie), som er et senter for forskning, undervisning og formidling innenfor arkeologi, kunst- og kulturhistorie.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg