Prekestol, en særlig oppbygd plass i kirken for predikanten i gudstjenesten.

Prekestolen er utviklet av basilikaens ambon, kjent fra 300-tallet, en forhøyning ved eller foran korskranken med ett eller to kateter. Herfra ble Den hellige skrift lest, og herfra kunne det også prekes. Lignende leseplasser ble senere ofte innrettet oppe på korskrankene, der slike fantes, og ble kalt lektorium. Denne utvikling fant først sted på 1100-tallet. Som selvstendig, frittstående kirkelig praktinventar finner vi prekestoler i Santa Maria del Lago ved Moscufo (1158), domkirken i Salerno (1175) og andre steder i Italia. Alminnelig utbredelse fikk prekestolene først på 1200-tallet, takket være tiggermunkene som hadde bruk for dem til forkynnelse i propagandaøyemed. Domkirkene i Pisa, Siena og Pistoia er særlig kjent for sine søylebårne prekestoler, laget av kunstnere som Niccolò og Giovanni Pisano.

Med reformasjonen fikk prekestolen en forgrunnsplass i de protestantiske kirker; den dannet midtpunktet i de reformerte samfunns gudshus, og man vet at Luther selv fikk reist en på den ene veggen i slottskapellet Torgau. Tilsvarende ordning ble vanlig i de evangeliske menigheter, bl.a. i Norge.

I Norge var gjerne prekestolene av tre. De eldste typene er fra slutten av 1500-tallet og er polygonalt bygd opp med fyllinger, f.eks. i Tingelstad gamle kirke (1579) og i Borgund stavkirke. De var ikke sjelden rikt utskåret og forsynt med lydhimmel, f.eks. i Vågå kirke (1635), Stavanger domkirke (1658) og i Mariakirken i Bergen (1677). Etter mønster fra tyske kirker ble prekestolen i Nykirken i Bergen (1756), i Kongsberg kirke (1761) og i en gruppe i Telemark anbrakt over alteret og under orgelet, det såkalte prekestolalter. En særstilling i Norge inntar prekestolen i Oslo domkirke (1699), utført av en hollandsk ukjent mester, med den første fullt utviklede akantusranke. Allerede på 1700-tallet finner man den sylindriske prekestol, en type som ble fremherskende under empiren inntil den ble avløst av nygotikkens polygonale form.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.