Axel Revold

Fiskeflåten drar ut

Axel Revold/Nasjonalmuseet/BONO. Vernet verk

Axel Revold, født i Ålesund, norsk maler I 1908–10 var han elev av Henri Matisse og studerte i 1919–20 freskoteknikk i Paris. Etterpå gikk han i gang med utsmykningen av Bergens Børs (fullendt 1923), et av hovedverkene i norsk freskomaleri. Her utnyttet han lærdommene fra Matisse og kubistene i stramt dekorative flatekomposisjoner med motiver fra byens handelsliv. Så fulgte fresker i Hersleb skole (Geografien) (1927), Deichmanske bibliotek (1932), Universitetsbiblioteket (nå Nasjonalbiblioteket, 1933) og Rådhuset (1938–44), alle i Oslo, og i Narvik krematorium (1957). Han utførte også kartonger for billedvev til Oslo Rådhus, og illustrerte Johan Bojers Den siste viking (1926).

Hans staffelibilder har gjerne en markant tegning og kraftig, kontrastrik koloritt, inspirert av norsk folkekunst. Motivene er gjerne fra Nordland og livet der, undertiden med symbolske figurer, for eksempel trilogien Kveld, Natt og Morgen (1927). Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier Fiskerflåten drar ut (1935) og 26 andre bilder.

Revold spilte også gjennom sin lærervirksomhet en vesentlig rolle i norsk kunstliv, 1924–25 som leder av en privat malerskole og derpå til 1946 som professor ved Statens Kunstakademi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.