Per Kleiva, Amerikanske sommerfuglar, 1971. Silketrykk, 100 x 75 cm.
© Kleiva, Per/BONO
.
Lisens: CC BY NC 2.0
Egil Storeide, Mardøla Blues, 1970. Silketrykk, 98,7 x 65 cm. Nasjonalmuseet, Designsamlingene.
.

GRAS var en norsk venstreradikal kunstnergruppe som ble etablert i overgangen mellom 1969 og 1970. Gruppen ble formelt oppløst i 1974.

Medlemmer

Medlemmene, alle født i 1930-årene og 1940-årene, var Siri Aurdal, Øivind Brune, Bjørn Melbye Gulliksen, Anders Kjær, Per Kleiva, Morten Krohg, Bjørn Krogstad, Eva Lange, Victor Lind, Olav Orud, Jan Radlgruber, Asle Raaen, Egil Storeide, Willibald Storn, Arne Sørensen og Marit Wiklund.

Gruppens ideer og intensjoner

Gruppen ble etablert som et opprør mot de etablerte kunstinstitusjonene, og medlemmene engasjerte seg sterkt for å endre kunstnernes faglig-politiske rettigheter og for å åpne og demokratisere kunstfeltet.

Gruppen hadde som program å bringe kunsten ut i samfunnet, blant annet ved å trykke sine arbeider i store opplag som kunne selges til en lav pris.

Uttrykksformer og politisk innhold

GRAS-gruppa hadde et sosialistisk ståsted og grafikk som felles kunstnerisk medium. Særlig brukte de serigrafiet. I formspråket var de individualister med store variasjoner i uttrykket. Med sitt sosialistiske ståsted rettet de skarpt kritikk mot den amerikanske krigføringen i Vietnam. De engasjerte seg også i politiske saker som sto på dagsordenen her hjemme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Danbolt, Gunnar. Grafikk-gruppen GRAS 25 år etter. Katalog til utstilling i Søgne Gamle Prestegård 30.6.-28.7.1996. Søgne Kunstlag.
  • Hennum, Gerd. Med kunsten som våpen. Oslo: Schibsted Forlagene, 2007.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg