GRAS er en norsk kunstnergruppe som ble etablert på overgangen mellom 1969 og 1970. Gruppen ble formelt oppløst i 1974.

Medlemmene var Siri Aurdal, Øivind Brune, Anders Kjær, Per Kleiva, Bjørn Krogstad, Eva Lange, Victor Lind, Bjørn Melbye Gulliksen, Anders Kjær, Morten Krohg, Olav Orud, Jan Radlgruber, Asle Raaen, Egil Storeide og Willibald Storn.

Gruppen ble etablert som et opprør mot de etablerte kunstinstitusjonene, og medlemmene engasjerte seg sterkt for å endre kunstnernes faglig-politiske rettigheter og for å åpne og demokratisere kunstfeltet.

Gruppen hadde som program å bringe kunsten ut i samfunnet, blant annet ved å trykke sine arbeider i store opplag som kunne selges til en lav pris.

GRAS-gruppa hadde et sosialistisk ståsted og grafikk som felles kunstnerisk medium. Særlig brukte de serigrafiet. I formspråket var de individualister med store variasjoner i uttrykket. Med sitt sosialistiske ståsted rettet de skarpt kritikk mot den amerikanske krigføringen i Vietnam. De engasjerte seg også i politiske saker som sto på dagsordenen her hjemme.

  • Danbolt, Gunnar. Grafikk-gruppen GRAS 25 år etter. Katalog til utstilling i Søgne Gamle Prestegård 30.6.-28.7.1996. Søgne Kunstlag.
  • Hennum, Gerd. Med kunsten som våpen. Oslo: Schibsted Forlagene, 2007.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.