Odd Hilt, født i Drammen, norsk billedhugger, elev av Wilhelm Rasmussen på Statens Kunstakademi 1933–36. Han har utført en rekke skulpturer til Nidarosdomen, monument over falne medlemmer av NKP, Nordre Gravlund (1948), monumenter over de falne i Horten (1950) og Falstadskogen, gravsteinen over Rudolf Nilsen (1954), og idrettsmonument i Trondheim. Ved småbåthavna i Frognerkilen, Oslo, står hans Fortuna (1973). Hans lett stiliserte formspråk gir også liv til intime skildringer av barn og ungdom samt portrettbyster. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet eier 8 skulpturer av ham.

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 1 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. mai 2009 skrev Terje Albregtsen

Med kilde "Skulpturguiden for Trondheim" av Anne Grønli, Tapir 2001, står følgende opplyst:
<br />
<br />112 Monument over Knut Olai Thornæs 1955
<br />Kunstner: Odd Hilt
<br />Sted: Parken mellom Kirkegata og Nedre Møllenberg gate (Thornæsparken)
<br />Materiale: Granitt
<br />Bekostet av : Innsamlede midler.
<br />Knut Olai Thornæs (1874-1945) kom til Trondheim som ung typograf og ble etter hvert redaktør for avisen Ny Tid. Han satt også i flere år som medlem av bystyret og formannskapet. Han komponerte og skrev dikt, arbeidersanger og korverk. På baksiden av portrettstatuen er det en fremstilling av en ung kvinne med et musikkinstrument, en av kunstens muser. Skulpturen er også kalt Frem mot vold og barbari og henspeiler på en strofe i sangen Frem kamerater. Kunstneren var kommunist, og hans politiske engasjement kommer til uttrykk i mange av hans arbeider. Skulpturen ble avduket 5. mai 1955, på sangens og musikkens dag.
<br />
<br />

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.