Faktaboks

John Andreas Savio
Uttale
sˈavio
Født
28. januar 1902, Bugøyfjord i Sør-Varanger, Finnmark
Død
13. april 1938, Oslo
Virke
Samisk grafiker
Familie

Foreldre: Sydpolfarer og handelsmann Per Jon Persen Savio (1877–1905) og Else Strimp (1875–1905).

Ugift.

Same i festdrakt

John Andreas Savio var en samisk grafiker. Hans tresnitt skildrer uttrykksfullt samenes liv på Finnmarksvidda. Han laget også aktbilder, akvareller og noen oljemalerier.

Oppvekst og studier

Savio ble født i Sør-Varanger i Finnmark. Da han var tre år døde moren og faren og oppveksten tilbragte han derfor hos morens foreldre i Klokkerelven. I 1921 flyttet Savio til Kristiania hvor han hospiterteStatens håndverks- og kunstindustriskole med Axel Revold som lærer. Mellom årene 1925-1933 flyttet Savio mye rundt og bodde vekselvis i Karasjok, Kirkenes, Svolvær, Bodø og Trondheim.

Reise ut i Europa

Til tross for dårlig økonomi reiste Savio til Paris og München i perioden 1934–1935. Det er uklart om han tok undervisning i noen av storbyene, men i Paris holdt han en mindre utstilling. I den franske avisen L'Illustration ble han beskrevet som en person med et bemerkelsesverdig talent.

Da Savio kom tilbake til Norge fra sitt utenlandsopphold var økonomien så dårlig at han var nødt til å bo på hospits i Kristiania. Savio levde stort sett under fattige kår hele livet og i hans egen levetid var det lite interesse for hans arbeider. I 1938 ble han for andre gang i sitt liv rammet av tuberkulose. Helsen hans var svekket fra før og han døde kun 36 år gammel.

Kunstnerskapet

Savios kunstneriske stil er innen sentral- og nordeuropeisk ekspressiv og symbolistisk tradisjon. I flere nordnorske naturmotiver skildrer Savio det overveldende fjellandskapet. Flere reinsdyrsmotiver er mesterlige i måten Savio fanget bevegelsene på. Av hans totale produksjon av tresnitt er det kjent i underkant av 130 motiver. Kunstnere fra Savios samtid som kan ha vært inspirasjonskilder er blant andre Georges Rouault, Edvard Munch, Nikolai Astrup og Kees van Dongen.

Ettemæle

Savio er representert i Nasjonalmuseet i Oslo med over hundre arbeider. Et eget Savio-museum ble åpnet i 1994 i det gamle biblioteksbygget i Kirkenes. I hjembygda hans, Bugøyfjord, står et monument over ham, utført av billedhuggeren Tore Engen. Det er utformet som en stor sjamanhammer og ble reist sommeren 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berntsen, Arnstein & Øistein Parmann (1980). John Andreas Savio : grafikk, Dreyer
  • Nerhus, Hans (1982). John Andreas Savio : same og kunstner, Forlaget Form og Farge
  • Rasmussen, Sigrun (2005). John Andreas Savio : 1902–1938 : en samisk kunstner fra Sør-Varanger, Saviomuseet

Eksterne lenker

Faktaboks

John Andreas Savio
Historisk befolkningsregister-ID
pg00000004129420

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg