duodji

Duodji. Innen samisk kunsthåndverk skiller man mellom “myk” duodji, tekstil- og skinnarbeider, som tradisjonelt utføres av kvinner, og “hard” duodji, som består av metallarbeider og skjæring i tre, stein og horn/bein, og tradisjonelt utføres av menn. – Her et eksempel på hard duodji: en saltflaske, skåret ut i bjørketre og dekorert med innlagte biter av reinhorn.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Duodji er det tradisjonelle, samiske håndverket og kunsthåndverket. Duodji-opplæringen var tidligere en selvfølgelig del av oppdragelsen. Nå er Sámi duodji-merket et nordisk samisk sløydmerke som garanterer at produktet er laget etter samiske håndverkstradisjoner og at det er brukt tradisjonelle materialer og teknikker.

Faktaboks

uttale:
dˈuodji

Duodji omfattes av lærlingordningen, og opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av grunnleggende kurs i håndverksfag og videregående kurs i duodji. Opplæringen i bedrift avsluttes med fagprøve. Duodji er i dag særskilt studiefag ved Sámi allaskuvla i Guovdageaidnu/Kautokeino. Yrkesbetegnelsen er duojár, duodjár eller vytnesjæjja.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dunfjeld, Maja. 2006. Tjaalehtjimmie, form og innhold i sørsamisk ornamentikk.
  • Dunfjeld, Maja, mfl. 2018. Aerpiemaahtoe – Åarjelsaemien duedtien baakoe.
  • Guttorm, Gunvor: Duoji bálgát – en studie i duodji: kunsthåndverk som visuell erfaring hos et urfolk, 2001, Finn boken
  • Kihlberg, Kurt: Giehta dáidu: den stora boken om samernas slöjd, 1999, isbn 91-972178-3-2, Finn boken
  • Mårtensson, Hans: Samisk form och tradition, 1999, isbn 91-534-1963-4, Finn boken
  • Racz, Istvan m.fl.: Samisk kultur og folkekunst, 1972, Finn boken
  • Ottar (Tromsø), 1987, nr. 2 = nr. 165

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg