Duodji. Innen samisk kunsthåndverk skiller man mellom “myk” duodji, tekstil- og skinnarbeider, som tradisjonelt utføres av kvinner, og “hard” duodji, som består av metallarbeider og skjæring i tre, stein og horn/bein, og tradisjonelt utføres av menn. – Her et eksempel på hard duodji: en saltflaske, skåret ut i bjørketre og dekorert med innlagte biter av reinhorn.

Varanger samiske museum/Thorbjørn Bjørkli. Begrenset gjenbruk

Duodji, betegnelse som samer bruker om det tradisjonelle, samiske håndverket og kunsthåndverket. Duodji-opplæringen var tidligere en selvfølgelig del av oppdragelsen. Nå er Sámi duodji-merket et nordisk samisk sløydmerke som garanterer at produktet er laget etter samiske håndverkstradisjoner og at det er brukt tradisjonelle materialer og teknikker.

Duodji omfattes av lærlingordningen, og opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av grunnleggende kurs i håndverksfag og videregående kurs i duodji. Opplæringen i bedrift avsluttes med fagprøve. Duodji er i dag særskilt studiefag ved Samisk høgskole i Guovdageaidnu/Kautokeino. Yrkesbetegnelsen er duojár, duodjár eller vytnesjæjja.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.