duodji

Duodji. Innen samisk kunsthåndverk skiller man mellom “myk” duodji, tekstil- og skinnarbeider, som tradisjonelt utføres av kvinner, og “hard” duodji, som består av metallarbeider og skjæring i tre, stein og horn/bein, og tradisjonelt utføres av menn. – Her et eksempel på hard duodji: en saltflaske, skåret ut i bjørketre og dekorert med innlagte biter av reinhorn.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Duodji er det tradisjonelle, samiske håndverket og kunsthåndverket. Duodji-opplæringen var tidligere en selvfølgelig del av oppdragelsen. Nå er Sámi duodji-merket et nordisk samisk sløydmerke som garanterer at produktet er laget etter samiske håndverkstradisjoner og at det er brukt tradisjonelle materialer og teknikker.

Faktaboks

Uttale
dˈuodji

Duodji omfattes av lærlingordningen, og opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av grunnleggende kurs i håndverksfag og videregående kurs i duodji. Opplæringen i bedrift avsluttes med fagprøve. Duodji er i dag særskilt studiefag ved Sámi allaskuvla i Guovdageaidnu/Kautokeino. Yrkesbetegnelsen er duojár, duodjár eller vytnesjæjja.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dunfjeld, Maja. 2006. Tjaalehtjimmie, form og innhold i sørsamisk ornamentikk.
  • Dunfjeld, Maja, mfl. 2018. Aerpiemaahtoe – Åarjelsaemien duedtien baakoe.
  • Guttorm, Gunvor: Duoji bálgát – en studie i duodji: kunsthåndverk som visuell erfaring hos et urfolk, 2001, Finn boken
  • Kihlberg, Kurt: Giehta dáidu: den stora boken om samernas slöjd, 1999, isbn 91-972178-3-2, Finn boken
  • Mårtensson, Hans: Samisk form och tradition, 1999, isbn 91-534-1963-4, Finn boken
  • Racz, Istvan m.fl.: Samisk kultur og folkekunst, 1972, Finn boken
  • Ottar (Tromsø), 1987, nr. 2 = nr. 165

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg