Faktaboks

Offisielt navn
Commonwealth of Australia
Norsk navn
Australia
Hovedstad
Canberra
Statsform
Konstitusjonelt føderalt monarki
Statsoverhode
Charles 3.
Statsminister
Anthony Albanese
Landareal
7 692 020 km²
Totalareal
7 741 220 km²
Innbyggertall
26 268 359 (2022)
Offisielt/offisielle språk
Intet (engelsk de facto)
Religion
Kristendom
Nasjonaldag
26. januar
Valuta
Australsk dollar (A$) à 100 cents
Flagg
Riksvåpen
Australia, plassering
Australia (mørkegrønt) ligger i Oseania (lysegrønt).
Australia, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Australia med naboland rundt, kart
Australia og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Australia er en føderal stat i Oseania, et monarki og medlem av Samveldet. Australia er verdens sjette største stat etter areal, og omfatter hele det australske kontinent (det egentlige Australia) pluss Tasmania. Landet har kyst til Indiahavet i vest og til Stillehavet i øst. Nærmeste naboland er Papua Ny-Guinea, Indonesia og Øst-Timor i nord.

Australia forvalter en sektor av Antarktis og flere mindre øyer og øygrupper i Stillehavet og Indiahavet.

Befolkningen er på 26 124 819 innbyggere (2022). Hovedstaden er Canberra.

Australias urbefolkning består av to grupper av urfolk: aboriginer og øyboere i Torresstredet. I dag er de fleste innbyggerne av britisk herkomst. Det meste av kontinentet er folketomt, og Australia er en nasjon av byboere. Økonomien er velutviklet, og mesteparten av inntektene kommer fra mineraler, jordbruksvarer og industri.

Australias geografiske isolasjon har gitt mange endemiske arter.

Opprinnelsen til landets navn er latin: Terra Australis, Sørlandet.

Australias nasjonalsang er «Advance, Australia Fair» (Fremad, vakre Australia).

Geografi og miljø

Uluru
Uluru, også kjent som Ayers Rock, er et 600 millioner år gammelt fjell og et særegent geologisk fenomen. Det er dannet av konglomerat som skifter farge etter solens stilling.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Blå Linckiastjerne

Utenfor nordøstkysten av Australia ligger Great Barrier Reef, verdens lengste korallrev, og hjem til et rikt antall skapninger. På bildet vises sjøstjerna Blå Linckiastjerne.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Den 25 760 kilometer lange kysten er forholdsvis lite innskåret. I den vestlige halvdelen av Australia er det et platålandskap, i det indre ligger det største sammenhengende ørkenområdet på jorden etter Sahara. Den nordlige delen av landet har vegetasjon som spenner fra tropisk regnskog til sletter samt ørken. I øst finnes tropisk regnskog og fra nord til sør fjellkjeden Great Dividing Range. Utenfor nordøstkysten ligger Great Barrier Reef, verdens lengste korallrev.

Det er få store elver, lengst er Murray (2570 kilometer) med tilløpene Darling og Murrumbidgee. Største innsjø er Eyresjøen, når den en sjelden gang fylles opp.

Plante- og dyrelivet har utviklet mange arter som er spesielle for Australia, blant annet dingohund, pungdyrene kenguru og koala, og kloakkdyrene nebbdyr og maurpinnsvin. Flere dyr er innført og har spredd seg sterkt (kanin, kamel). Blant særegne fuglearter merkes svartsvane, emu, lyrehale og latterfugl (kokaburra). Av slangeartene er mer enn halvparten giftige. I tropiske strøk finnes krokodiller i elvene. I det indre er det busk- og ørkenvegetasjon. 230 av klodens 232 arter av eukalyptustrær vokser i Australia.

Australia er jordens tørreste bebodde kontinent. I nord er klimaet tropisk med regntid om sommeren (oktober–april) og tørr vinter. I sørøst og lengst sørvest (Perth) er klimaet subtropisk og temperert; i det indre er det ubetydelig nedbør.

Folk og samfunn

Melbourne
Melbourne er en av Australias største byer og hovedstaden i delstaten Victoria.
Av /Shutterstock.

Det er tettest befolkning i sørøst, med landets tre største byer Sydney, Melbourne og Brisbane. I vest er den største byen Perth og i sør Adelaide. Det er ellers store folketomme områder. 86,3 prosent av befolkningen bor i urbane strøk (2023).

Forfatningen er i hovedtrekk lik den britiske. Grunnloven fastslår religionsfrihet og tillater ikke statskirke. 39,8 prosent av befolkningen tilhører ikke noen religion. 43,5 prosent av befolkningen er kristne. 3,2 prosent av befolkningen er muslimer og 2,7 prosent er hinduer (2022).

Språket er engelsk med australsk særpreg.

Stat og politikk

Australia (Historie) (Elisabeth 2)

Australia er et parlamentarisk demokrati med kong Charles 3 som statsoverhode. Her er daværende dronning Elizabeth 2. under feiringen av landets 200-årsjubileum i 1988.

Av /NTB Scanpix ※.

Australia er en føderasjon av seks delstater, to (eller tre) interne territorier og sju eksterne territorier. De interne territoriene ligger i hovedlandet, mens de eksterne ligger i Stillehavet, Indiahavet og Antarktis.

Delstater

Australia

Delstatenes og territorienes beliggenhet.

Av /Store norske leksikon ※.

Interne territorier

Murrays Beach, Jervis Bay Territory
Murrays Beach ligger i Booderee National Park i Jervis Bay Territory. Parks Australia jobber sammen med aboriginerne, de opprinnelige eierne, for å forvalte nasjonalparken.

I tillegg ligger det lille og nesten folketomme Jervis Bay Territory ved kysten øst for Canberra; territoriet er ikke selvstyrt og kan i praksis ses på som en eksklave av Australian Capital Territory.

Eksterne territorier

Australia er medlem av Samveldet av nasjoner. Formelt ligger makten hos den britiske monark representert av en generalguvernør; denne assisteres av et utøvende råd som alle statsråder automatisk er medlem av.

Forbundsparlamentet har to kammer: Senatet har 76 senatorer valgt for seks år, Representanthuset har 151 medlemmer valgt for tre år ved valg i enmannskretser. Hver av delstatene, bortsett fra Queensland, har en guvernør og et parlament med et over- og underhus, en regjering ledet av en førsteminister og et utøvende råd. Scott Morrison fra det liberalkonservative partiet Liberal Party of Australia var Australias statsminister fra 2018 til 2022. Ved parlamentsvalget 21. mai 2022 ble arbeiderpartiet det klart største partiet i Representanthuset. Mot denne bakgrunn trakk Scott Morrison seg 23. mai 2022 og arbeiderpartiets leder, Anthony Albanese, ble innsatt som landets statsminister samme dag. Opptellingen viste at arbeiderpartiet fikk rent flertall i Representanthuset (77 av 151 representanter).

Militærtjenesten er frivillig. Forsvaret består av hær, en marine og et luftvåpen. Australia har verdens tolvte største forsvarsbudsjett (2020). Landet er medlem av blant annet FN (siden 1945) og de fleste av FNs særorganisasjoner, samt Verdensbanken, Verdens handelsorganisasjon, Commonwealth, OECD, APEC og Pacific Islands Forum. Australia har deltatt i fredsbevarende internasjonale operasjoner i flere verdensdeler.

Historie

Stemmerett for australske kvinner
Australia var et av de første landene i verden der kvinner fikk stemmerett. Frimerket fra 1994 minner om at kvinner i Sør-Australia fikk både stemmerett og mulighet til å stille til parlamentet i 1894.
Kirke i Port Arthur, Tasmania
Historisk kirke i Port Arthur på Tasmania. Port Arthur var en britisk straffekoloni fram til 1877 og står i dag sammen med ti liknende steder på UNESCOs verdensarvlista.

Urbefolkningen innvandret fra Sørøst-Asia for mer enn 40 000 år siden. Den første europeer man med sikkerhet vet gikk i land i Australia var nederlenderen Willem Jansz, som kom til nordkysten i 1606. Østkysten ble utforsket og landet tatt i britisk besittelse av James Cook i 1770.

Fra 1788 til 1868 ble britiske fanger sendt til flere straffekolonier i Australia. Den første ble etablert i Sydney Cove med navnet New South Wales 26. januar 1788, som er Australias nasjonaldag, og markerer starten på permanent europeisk bosetting i landet. Transport av fanger til New South Wales tok slutt i 1840, mens siste fangeskip ankom Fremantle nær Perth i 1868. Frivillig innvandring over hele kontinentet økte på 1800-tallet. Et gullrush i perioden 1851–1861 tredoblet befolkningen. I 1901 fikk Australia selvstyre og dominionstatus, og landet ble organisert som en forbundsstat. Landet deltok i begge verdenskriger på Storbritannias side og på USAs side i Koreakrigen og Vietnamkrigen.

Australia oppnådde full uavhengighet i 1931. Urbefolkningen fikk eiendomsrett til tradisjonelle bosetningsområder i 1977. I senere år har Australia spilt en større politisk rolle i Asia og Stillehavsområdet. I 1999 stemte 55 prosent av innbyggerne mot at Australia skulle bli en republikk. I 2008 ba myndighetene om unnskyldning for tidligere urett begått mot urbefolkningen.

Økonomi og næringsliv

Kalgoorlie Super Pit gullgruve

I Kalgoorlie i Vest-Australia ble en av verdens største forekomster av gull funnet i 1893. Gruvedriften foregår fortsatt; i 2022 var Australia sammen med Russland verdens nest største gullprodusent.

Av /Shutterstock editorial / NTB.

Målt etter bruttonasjonalprodukt (BNP) er Australia verdens 13. største økonomi (2022). Australia deltar i G20. Jordbruket er moderne, med store driftsenheter. Australia er verdens største produsent av ull og verdens største eksportør av storfekjøtt. Eksporten av hvete er betydelig.

Australia er verdens største eksportør av kull, jernmalm, bly, rutil, sink og zirkon, nest største av gull, og tredje største av aluminium. Landet har store uranressurser som til sammen utgjør en tredel av verdens samlede forekomster av utvinnbart uran. I 2021 var landet rangert som den fjerde største produsenten av uran med en andel på ni prosent av verdensmarkedet. Landet har også verdens nest største forekomster av bauxitt, etter Guinea. Leting og produksjon av olje og naturgass er hovedsakelig basert i Vest-Australia.

Kull er den viktigste energikilden for produksjon av elektrisk energi. Kullkraftverk bidro med 53 prosent av produksjonen av elektrisk energi i 2021. Den viktigste fornybare energikilden har lenge vært vannfallsenergi, som i særlig grad har stor betydning i Tasmania.

Jern- og stålindustrien er betydelig, og det er stor produksjon av næringsmidler, tekstiler, maskiner og biler. Kjemisk industri og treforedling er omfattende.

Kina er Australias største handelspartner for både eksport og import (2021). Japan er Australias nest største eksportmarked, mens USA er det nest største markedet for import (2021). Turisme er en viktig næringsgren, som imidlertid ble sterkt rammet av koronapandemien i 2020 og 2021. Turisttrafikken tok seg opp igjen i 2022.

Kunnskap og kultur

Urinnvånernes musikk
Aboriginer fra yirrganydji-gruppen opptrer under en framvisning av aboriginernes kultur i Queensland. Blåseinstrumentet i forgrunnen er en didjeridu.

Australia har mer enn 60 dagsaviser. De fleste er regionale, de eneste med nasjonal utbredelse er The Australian og Australian Financial Review.

I tillegg til det statlige Australian Broadcasting Company (ABC) finnes mange kommersielle radio- og fjernsynsstasjoner. Det delvis statsstøttede Special Broadcasting Service (SBS) har radio- og TV-programmer på mange språk, særlig myntet på urbefolkningen og innvandrere. Radio og fjernsyn brukes mye i undervisning.

Australia har høyt utviklede vitenskaps- og teknologisektorer.

En selvstendig australsk litteratur utviklet seg på 1800-tallet. Kjente etterkrigsforfattere er Martin Boyd, Xavier Herbert, Christina Stead, nobelprisvinneren Patrick White og Morris West.

Minst 30 000 år gamle hulemalerier viser at australske urfolk utviklet en av verdens eldste sivilisasjoner. Siden 1788 har britisk vestlig kultur dominert. I 1940-årene utviklet en australsk ekspresjonisme seg med kjente malere som Arthur Boyd (1920–1999), Russell Drysdale (1912–1981) og Sidney Nolan. I etterkrigstiden har australsk kunst hentet mest inspirasjon fra amerikansk kunst.

Australia er hjemland til en rekke internasjonalt kjente musikkartister, blant dem er Bee Gees, Olivia Newton-John, AC/DC, Nick Cave, Kylie Minogue og Natalie Imbruglia.

Australia regnes i dag blant verdens ledende filmproduserende land. Kjente skuespillere er Russell Crowe, Nicole Kidman, Cate Blanchett og Paul Hogan, som hadde den mannlige hovedrollen i Crocodile Dundee-filmene.

Australia og Norge

Norge er representert i Australia ved sin ambassade i Canberra, honorære generalkonsulater i Sydney og Melbourne, samt honorære konsulater i Adelaide, Brisbane, Hobart og Perth. Den australske ambassade i Danmark er sideakkreditert til Norge.

Norges eksport til Australia utgjorde 2864 millioner norske kroner (NOK) i 2022, mens importen beløp seg til 2602 millioner NOK. Med dette hadde Norge et overskudd i handelsbalansen i 2022 med Australia på 262 millioner NOK. Mer enn 60 norske bedrifter er representert i Australia, blant annet Aker ASA, Dyno, Norsk Hydro, Jotun, Kongsberg Gruppen og Wallenius Wilhelmsen.

Statens pensjonsfond utland har investert 279,5 milliarder NOK i Australia (2022). Av dette er 198,5 milliarder NOK i aksjer i 308 selskaper og 81,0 milliarder NOK i rentepapirer.

Det var 435 norske studenter i Australia i 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (29)

skrev Ronja cecilie Ørbekk

heeeeeeei! dere skriver nasjonaldagen det er bra :) men kan dere også skrive nasjonalsangen? så ville det vært hyggelig for da slipper vi og søke andre steder for å finne nasjonalsangen! takk på forhånd

svarte Sten Lundbo

Ronja Cecilie Ørbekk. Formatet for faktaboksen, hvor nasjonaldagen er nevnt, er den samme for alle landartikler, se f.eks. landartikkelen om Storbritannia. Nasjonalsangen er nevnt som siste setning i første del av artikkelen. Det gjelder f.eks. også i landartikkelen om Storbritannia. Mvh Sten Lundbo

skrev Georg Kjøll

Hei Ronja. Du kan lese om nasjonalsangen på denne nettadressen: http://snl.no/Australia/nasjonalsangAlle lands nasjonalsanger har egne artikler hos oss (søk f.eks. Tyskland nasjonalsang), men vi kan jo vurdere om vi skal legge det inn i faktaboksene også.Med vennlig hilsen, Georg KjøllRedaktør

skrev Frederick Woxen

I den andre artikkelen om Australia lyder overskriften "Australia - jordens minste fastlandsområde". Mon det? Sist jeg så etter, var f.eks. Dyna fyr vesentlig mindre...2. Under det mikroskopiske kartet står det "Våpenet ble offisielt innført...". Men det er da et våpenSKJOLD?! For øvrig består det av våpenskjoldet for de seks statene i Commonwealth of Aus.3. Forfattere. Hva med Nevil Shute, som attpåtil het "Norway" i sitt sivile liv? Mer enn noen annen må han ha satt A. på det litterære verdenskartet med "A Town Like Alice" i 1950? Alice = Alice Springs, hovedstaden i Northern Territory.4. Musikk. Siden vi først snakker om å sette A. på verdenskartet: Det gjorde gruppen Men at Work ettertrykkelig med verdenshiten "Down Under" i 1982. INXS kom litt senere på 80-tallet. Crowded House, som kom i 1986, med brødrene Neil og Tim Finn i spissen, har vært på arenaen i 26 år. Dessuten har vi en pen dame som vokste opp i Melbourne, Vic., som har 6 førsteplassser i USA og 41 hits på Billboard Hot 100. Hun solgte millioner av album, spesielt på '70, noe mindre på '80-tallet. Ever heard of Olivia Newton-John?Helen Reddy, også fra Melbourne, var superstjeren i USA på '70-tallet5. Skuespillere. Uten at jeg har spesielt peiling på film, rinner det meg likevel i hu et navn som Bryan Brown, som spilte hovedrollen i begge F/X-filmene og TV-serien The Thornbirds. Mel Gibson ser vi jo rett som det var i re-runs av Lethal Weapon på TV. Han har da også spilt hovedrollen i en og annen kassasuksess utover det?6. Sport. De gangene man virkelig får øynene opp for A. som stormakt, er når det er OL hvert fjerde år. A. har gjort et ganske dårlig OL, i form av medalje- eller poengfangst, hvis de er så dårlig plassert som 10. plass. Regn ut medaljer pr. capita, fordelt på en befolkning på 22 mill. mennesker. De slår de store landene ned i støvlene! En som virkelig setter A. på kartet, er Sally Pearson på 100 m hekk. Hun er konkurrentene langt overlegen, og er helt sikkert høyt oppe på listen over verdens fremste idrettskvinner.Intet av dette slått opp en gang.

svarte Georg Kjøll

Hei Fred Landartiklene våre er ikke ment å omfatte og omtale alle sider ved en stat, men kun være en kort oppsummering av noen kjernepunkter, samtidig som de fungerer som en inngang til våre ulike utdypningsartikler. Vi skriver litt om oppsettet for landartikler her: http://snl.no/Mal_for_landartikler Som du ser har vi satt en ganske streng tegnbegrensning på landartiklene, men utdypningsartiklene om temaene du omtaler kan og bør absolutt utvides med mer stoff. Du må mer enn gjerne foreslå endringer av disse og skrive mer på artikler som de følgende: http://snl.no/Australias_litteratur http://snl.no/Musikk_i_Australia http://snl.no/Idrett_i_Australia I artikkelen du henviser til er nok fastlandsområde ment som 'kontinent'. Og Dyna Fyr ligger da på et skjær, ikke fastland..? Skal uansett forandre tittel i oppføring, slik at det ikke blir noen misforståelser. Kartet kommer til å bli klikkbart etter at vi har gjennomført noen tekniske endringer, slik at det er mulig å se det i større størrelse. 'Våpen' er, såvidt jeg skjønner, en helt gangbar term i heraldikken: http://snl.no/v%C3%A5pen/heraldikk Alt godt fra Georg

skrev Frederick Woxen

Takker for svært raskt svar. Gikk til den lenken du ga for heraldikk, som lyder "våpen – heraldikk". I mitt vokabular er våpen akkurat det, nemlig noe som er egnet til å skade/drepe. At det plutselig er blitt presist nok for våpenskjold, synes jeg ikke et leksikon skal være fanebærer (!) for.Bra hvis dere skal gjøre kartet klikkbart, men legg da inn et kart der delstatsgrenser og i hvert fall de viktigste byer er avmerket. Det hender jo at en hai er ute og forsyner seg, og da skrives det "utenforBroome" eller "ved Surfer's Paradise". Dessuten var det f.eks. i fjor i jan./feb. flom som rammet "et større landområde enn Frankrike og Tyskland til sammen. 200.000 mennesker ble berørt..."Greit å se det på kartet.Jeg brukte Australia som søkeord, og fikk opp de to nevnte artiklerøverst. Overså at det var satt linker til de tre du anga i eget avsnitt. Dessuten synes jeg det er en "shortcoming" når man klarer å styre utenom noen av de mest kjente navnene, når man først nevner noen.Imidlertid har man plass til "Australia har en rik folkemusikkarv."Åja? Never heard of it. Det i motsetning til USAs både hvite og svarte musikalske arv.Jeg pleier alltid si på quizzer at litteratur, film og bibelhistorie er blant de områder jeg har spesielt liten peiling på, men det med Nevil Shute hadde referanse til det med å sette A. på kartet.Beste helsinger,

skrev Frederick Woxen

I den andre artikkelen om A. så jeg du forandret overskriften, men den svært tvetydige teksten forble uendret. Du er klar over at man kan putte USAs 48 sammenhengende stater inn i A? Også en viss motsetning til 2. setning i denne art.: "Australia er verdens 6. største stat etter areal,...".Mine øvrige påpekninger ang. forfattere, filmskuespillere, musikk-artister, samt A. som stormakt innen sport, står også. OL er en av de få gangene A. dukker opp i nyhetene her, så de må jo ha klart å organisere idretten der på en svært vellykket måte. Ellers er det stort sett i forb. med skogbranner, flom, samt at noen blir tatt av onkel shark, at det står noe i aviser, evt. innslag på TV, her.

svarte Georg Kjøll

Hei igjen Fred. Hadde gjort endringer i artikkelteksten på Australia/kontinent og, men glemte å lagre. Nå skal det være litt mer spesifisert også i selve brødteksten.Jeg er enig i at folkene du har påpekt er sentrale, men poenget mitt om at dette skal være en kort oversiktsartikkel står også fast. Det vil derfor være bedre om mer utførlige omtaler kom i de utdypende oppføringene jeg nevner over. Alt godt fra Georg

skrev Frederick Woxen

Tid for klikkbart kart? Det ble advisert 22. nov. '12.En NTB-melding på trykk i landets aviser onsdag 30. jan. under overskriften "Tusener evakuert etter flom" inneholder passusen "Verst rammet er områdene rundt byene Bundaberg (bildet), Rockhampton og Ipswich i Queensland, samt rundt Grafton og Lismore i New South Wales."Jeg har vært i tre av dem. Rockhampton er kjent for at det er den nærmeste byen til Tropic of Capricorn (=Stenbukkens vendekrets) (ikke...vennekrets!).Men så gjaldt det å finne dem på kartet, da? Da hadde det passet ypperlig om dere hadde et større kart, der delstatsgrenser og byer som går igjen i nyhetsmeldinger fra "down unda"(no "r" in down unda.) I en annen melding fra sist uke ble det sagt at 200.000 husstander er berørt. På disse tider for to - eller var det tre år siden - da man hadde storflom sist, ble det også benyttet tallet 200.000 - om det var personer eller husstander, husker jeg ikke. Men i hvert fall: "Et område på størrelse med Frankrike og Tyskland til sammen var rammet av flommen."Jeg ser at ett punkt jeg tok opp i nov. er tatt til følge. Nå mangler det bare å følge opp med Austalias nasjonalpoet Henry Lawson - som hadde norsk far fra Tromøya; Nevil Shute, som SATTE A. på det litterære verdenskartet (og het "Norway" i tillegg!); Mel Gibson, som spiller hovedrollen i et utall storfilmer, som stadig vises på norske TV-kanaler; samt et par pop-ikoner som Olivia Newton-John og Helen Reddy. De var samtidige med - og i USA like schvære som ABBA var i andre land. Vi tøyser da ikke med leksikal viten?!

svarte Georg Kjøll

Hei igjen Fred. Klikkbare kart kommer, men det tar tid å drive utvikling av nettsider, særlig når mesteparten av databasesystemene har måttet byttes ut og så godt som alle leksikonets funksjonaliteter skrives på nytt.Ellers henviser jeg til mine tidligere kommentarer for svar på hvorfor Mel Gibson og andre ikke er nevnt i oversiktsartikkelen om Australia. Hilsen Georg

skrev Frederick Woxen

De navnene jeg nevner, setter eller har satt A. på verdenskartet. Som jeg også skrev tidligere, er det ikke så ofte A. figurerer i nyhetene. Det er som oftest i forb. med OL, eller naturkatastrofer - skogbranner for noen uker siden, flom nå. Jeg ville lett kunnet fjerne nok tegn til at de nevnte personer kunne blitt nevnt. Ser at dere likevel fortsatt har plass til "Australia har en rik folkemusikkarv." Åja? Never heard of it. Bli kvitt sånt tøys! Artikkelforf. har aldri vært i A! Av noen professorer jeg har spurt, er det kun én som sa han brukte SNL som oppslagskilde.

skrev Lars Nygaard

I artikkelen heter det "blant annet pungdyrene kenguru, nebbdyr og koala, og pattedyrene dingohund, nebbdyr og maurpinnsvin". Men nebbdyr er ikke noe pungdyr, og pungdyr er pattedyr. I tillegg kunne man vurdert å nevne at maurpinnsvin og nebbdyr er kloakkdyr, en veldig spesiell undergruppe av pattedyrene som er endemiske for Oseania – blant annet legger de egg. Mvh, Lars Nygaard

svarte Mari Paus

Takk for innspillet! Er endret nå. Mvh. Mari

skrev Frederick Woxen

I min andre kommentar fra 22.11.2012 skrev jeg: 'Bra hvis dere skal gjøre kartet klikkbart, men legg da inn et kart der delstatsgrenser og i hvert fall de viktigste byer er avmerket. Det hender jo at en hai er ute og forsyner seg, ...'. Det siste har da inntruffet igjen i dag, for en NTB-melding lagt ut på vg.no kl. 04.45 i natt har overskriften: 'Surfer døde etter haiangrep i Australia'. Stedet blir oppgitt som 'ved Salt Beach nær Kingscliff, om lag 800 kilometer nord for Sydney,...'. Når det ikke er noen målestokk tilknyttet kartet som SNL bruker, er det ikke sjangs i havet(!) for en norsk leser å gjette seg til hvor 800 km nord for Sydney måtte være. Det gjelder altså det med klikkbart kart, igjen... Siden det er ca. 600 miles (=960 km) fra Sydney til Brisbane, tilsa min lokalkunnskap at Kingscliff - nå uten surferen - måtte ligge straks sør for delstatsgrensen mellom N.S.W. og Queensland. Og ganske riktig ligger det der, og det ville man jo funnet siden i det minste delstatsgrensene er angitt.
1.2 Noe jeg tok opp for 7 1/2 år siden, var presiseringen mellom land og stat, evt. nasjonalstat. I introen til art. om Aus. skriver Dere: 'Australia er verdens 6. største stat etter areal'. USA har 50 stater, Aus. 6, som er nokså mye større enn de amerikanske, for øvrig.

2. Under artikkelen skriver Derer fortsatt:'Vi mangler fagansvarlig for Australias geografi
Vil du bli fagansvarlig? Ta kontakt'.
Vel, det gjorde jeg for 4 uker siden, og fikk da etter hvert til svar at Dere 'har en person på vei inn'. Men hvis Dere har denne personen 'på vei inn', hvorfor da fortsatt denne anmodningen om å ta kontakt?

svarte Erik Bolstad

Vi bruker stat i betydningen nasjonalstat. Det du kaller stat refererer vi til som delstater. Det er et helt vanlig skille på norsk. Vi kommer ikke til å endre artikkelen.

Vi har svart på forespørselen din om å bli fagansvarlig.

skrev Frederick Woxen

Som nevnt i mitt innlegg av 7. juni, dukker A. opp i nyhetene når en hai har slått til. Så igjen i dag, se https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/surfer-drept-av-hai.2zpJtdCKc
Denne gangen er det på Gold Coast, som jo ikke fremgår av kartet. Jeg var der sikkert 50-70 ganger, og det er syd/syd-øst for Brisbane, og strekker seg ned til delstatsgrensen mot New South Wales. Forrige gang (7. juni) var man straks syd for samme delstatsgrense.
"Beware of sharks, and swim only between the red flags on the beach." De røde flaggene markerte enden på det området av stranden som ble overvåket av 'life-savers' fra deres utkikkstårn. Det er nemlig ikke tilrådelig å bade hvor-som-helst i A., noe vi jo er vant med i Norge. Selv langt opp i en elv skulle man ikke bade pga. fare for haier. Nyttig å vite!

skrev Frederick Woxen

Ref. passusen 'Kjente band og artister i dag er blant annet ...'.
Er det ikke riktigere språk å skrive '...blant andre'?
2. Ved å skrive 'i dag' har man utelatt noen australske/ britisk-australske art. som virkelig oppnådde noe internasjonalt.
Frank Ifield, som kom fra Aus. til UK i '59 og hadde 4 nr. 1-hits i UK i 1962/63.
The Easybeats som hadde en meget rocka hit med 'Friday on my Mind'' i '66.
Helen Reddy med tre nr. 1-hits i USA i hhv. ''72, '73 og '74!
Den desidert største australske solo-artisten: Olivia Newton-John, som 'could do no wrong' i perioden '71 - '83. Rett nok født i UK, men fam. emigrerte til Aus. da hun var ca. 5 år. I britisk musikkpresse fra den gang ble hun alltid regnet som australsk, og da mener jeg New Musical Express, Melody Maker, Fab 208, osv. (Jeg kjøpte dem ukentlig!)

skrev Sten Lundbo

Takk for kommentaren. Jeg har strøket "i dag" i den omtalte setningen. Mvh Sten Lundbo

svarte Frederick Woxen

Tja, det var nok ikke spes. ' i dag' som skulle vekk. Det ene var at 'blant annet' er intetkjønn, mens det refererte til 'andre artister'. Altså må det rent språklig hete 'blant andre'?!
2. De artistene jeg nevnte 'broke the ice' og banet veien for senere australske artister, f. eks. de som nå står i artikkelen. Å bli nr. 1 på listen enten i UK eller USA er litt av en bragd! Flere ganger: enda mer imp. (F. eks. kommer jeg i farten på én norsk gruppe som fikk akk. én uke som nr. 1 i USA i okt. '85: A-HA med 'Take on Me'. Oppfølgerne: # 20 og #50.)

skrev Sten Lundbo

Takk. Ad pkt. 2 om artister. Kan du vennligst sende inn et konkret forslag til endring av artistlisten. På forhånd takk.

skrev Frederick Woxen

1. Passusen 'Australia har en rik folkemusikkarv.' bør strykes. Grunnen? Never heard of it!
2. Australske og britisk-australske artister som har oppnådd noe internasjonalt, nevnt i noenlunde tidsrekkefølge:
Rolf Harris (også med TV-serier som gikk på norsk TV),
Frank Ifield - bl. a. med 4 #1 - hits i UK i '62/'63,
The Easybeats,
The Bee Gees,
Helen Reddy med tre # 1 - hits i USA i hhv. '72, '73 og '74,
Olivia Newton-John med mange internasjonale hits gjennom hele '70-tallet t.o.m. 1983.
AC/DC
Men at Work med 'Down Under' og LP 'Business as Usual' (#1 i Norge) i 1983,
Nick Cave & the Bad Seeds fra 1984 av
Kylie Minogue med internasjonalt brakgjennombrudd i 1988
Natalie Imbruglia
(For ordens skyld: Alle årstall og info ellers er kvalitetssikret!)

3. Hvorfor er ikke Paul Hogan med sine Crockodile Dundee-filmer nevnt?!

svarte Sten Lundbo

Frederick Woxen. Takk for din kommentar. Jeg foreslår at du det skriver i pkt. 1, 2 og 3 innsendes som et konkret forslag til endring av teksten i artikkelen, slik jeg foreslo at du skulle gjøre i omtalen av artistene. Jeg prøvde for æ ringe deg på din mobil. Dersom du vil ringe tilbake, er min mobil 951084546. Mvh Sten Lundbo

skrev Frederick Woxen

Etter at jeg skrev inn min liste over australske pop-artister som har drevet det til noe internasjonalt, har en eller annen besserwisser tatt seg den frihet å gjøre mine formuleringer mindre presise. Det vil jeg ikke ha noe av. Når jeg f.eks. skrev 'bl. a. med 4 #1 - hits i UK i '62/'63', så var det akkurat det han hadde og som jeg kvalitetssikret ved oppslag i Guinness Book of... Tilsv. for Helen Reddy i USA. Bee Gees har holdt på mye lenger enn bare i 1967. Det vedk. endret til, nemlig 'listetopper' er et ullent og upresist begrep. Se da https://naob.no/ordbok/listetopp
der listetopp blir til det upresise 'den eller de øverste plassene på en liste'. Nå for tiden leser man stadig om profilerte politikere som 'ikke vil bli listetopp' for sine respektive partier.
I flere tiår har aviser brukt termen listetopp om hits som ikke nødvendigvis kom til 1. plass. Et relevant og morsomt quiz-spm.: I årene 1969-'71 var USAs desidert fremste gruppe Creedence Clearwater Revival. Så, hvor mange nr. 1-hits hadde de i sitt hjemland? Svar: 0, Zero, None, Zilch. Men de hadde ikke mindre enn 5 #2-hits + noen til blant top 5. Alle de sistnevnte faller da inn i noenlunde-termen 'listetopper'. Men på quiz gis det ikke poeng for noenlunde-svar. En quizmaster (jeg kjenner ham ikke!) hadde nylig et inserat i Aftenposten der han klaget over at han hadde funnet 180 feil i SNL løpet av ett år. Som han poengterte: Det blir én feil annenhver dag!
Så ikke la en eller annen som ikke har peiling, komme med ulne formuleringer fisket fra dagligtale og redusere presisjonsnivået i noe som kaller seg et leksikon!
Aller sist i nyhetene: Det har igjen vært shark inne ved en strand og forsynt seg med en dykker, denne gang syd for Sydney. (Det rimer til og med!)

svarte Kjersti Kanestrøm Lie

Hei. Vi har endret formuleringene i tråd med våre retningslinjer for forkortelser. De finner du her: https://meta.snl.no/Forkortelser Med vennlig hilsen Kjersti

skrev Frederick Woxen

I dag dukker grunn nr. 4 til at Aus. nevnes i norske nyheter, overskriften lyder 'Ny bleking på Great Barrier Reef'.
https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/ny-bleking-paa-great-barrier-reef.Kuo5vP7Ty?utm_source=vgfront&utm_content=direktewidget&utm_medium=direktewidget_nyhetsdognet
(Dette er Aus.' tilsv. av vår 'døde Oslofjord'!)
Hvilket igjen aktualiserer behovet for det klikkbare kartet, som Dere har advisert i 9 år. Utstrekingen av GBA er ikke helt ubetydelig: fastlands-Norges areal + 20' = 344.400 kvkm. Litt lettere om kartet hadde vært klikkbart, enn en litt bortgjemt tekst under et bilde av koraller om at det ligger 'nord-øst for Australia'.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei igjen Frederick. Som sagt i melding mellom oss så var dette med dynamiske kart noe vi ønsket og undersøkte muligheten for 9 år tilbake i tid. Vi har i stedet landet på en annen løsning. Vi importerer statiske kart som blir liggende i artikkelen. Prosessen er da slik at hver tittel merkes med koordinatorer og så defineres en viss avstand fra koordinatene. Deretter importeres kartene. Det er flere fordeler med dette. Det gjør det mulig å lage flere tusen kart på en gang, vi gjør en redaksjonell jobb med å velge ut tre utsnitt, slike kart har lite lastetid og leseren holder seg på siden. Så kan de utforske i google maps om de ønsker. Her er eksempel på hvordan vi jobber med kart. https://snl.no/Darbu

svarte Kjell-Olav Hovde

Legger også til at vi har en fin artikkel om korallbleking https://snl.no/korallbleking

skrev Christian Stranger-Johannessen

I bildeteksten som viser Elizabeth 2. bør det stå slik: Australia er et parlamentarisk demokrati med kong Charles 3 som statsoverhode. Her er daværende dronning Elizabeth 2. under feiringen av landets 200-årsjubileum i 1988. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg