Kjell Aukrust

Faktaboks

Kjell Aukrust
født:
19. mars 1920, Alvdal
død:
24. desember 2002, Oslo
Kjell Aukrust, fotografi tatt 1965.
Foto av Kjell Aukrust
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kjell Aukrust var en norsk karikaturtegner, illustratør og forfatter, en av Norges mest folkekjære kunstnere, utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han er særlig kjent for sine Flåklypa-historier med oppdiktede bygdeoriginaler samt sine frodige vitsetegninger.

Folkekjær multikunstner og humorist

Kjell Aukrust. Ludvig, populær representant for Aukrusts fantastiske og humoristiske figurgalleri. Fra boka Ludvig, 1977.

Av /KF-arkiv ※.

Med humoristisk og treffende stil skildret han i tekst og tegninger sin barndoms bygdemiljø i debutboka Simen (1958) og Bror min (1960). I 1961 ble teaterstykket Dobbeltsats og freske fraspark, basert på episoder fra bøkene, satt opp på Det Norske Teatret. De folkelige karakterene og situasjonskomikken gjorde suksess. To år senere kom også filmen Freske fraspark (1963). I 1959 utga han den crazy-komiske Folk og fe, og siden fulgte flere lignende bøker: Flåklypa (1962), Bonden (1964), Je og'n Solan (1966), Hilsen Solan og Nystumoen (1973) og Ludvig (1977).

Dukkefilmen Flåklypa Grand Prix (1975), med miljø og figurer fra Aukrusts bøker, ble laget i samarbeid med Ivo Caprino og Bjarne Sandemose i løpet av fire år, og er blant de største publikumssuksesser i norsk filmhistorie. Også Flåklypaballetten (1983), oppført på Den Norske Opera, med musikk av Frode Thingnæs og koreografi av Toni Herlofson og Gro Rakeng, ble svært godt mottatt.

Prisbelønt og representert i eget kultursenter

Siden fulgte erindringsbøkene Slipp ham inn! (1979) og Lykkelig er den ... (1988). For boka Gurin med reverompa (1991) ble han tildelt Kulturdepartementets bildebokpris, og i 1999 mottok han Hedersprisen under Brageprisutdelingen.

Kjell Aukrust er blant annet representert i Nasjonalgalleriet og Museet for Samtidskunst.

Da han fylte 70 år, i 1990, ble det reist en statue av ham i Alvdal, utført av Nils Aas. I 1996 åpnet Aukrustsenteret i Alvdal, tegnet av Sverre Fehn, som er et kulturanlegg viet Kjell Aukrusts kunstneriske livsverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg