Tegnehanne

Faktaboks

Tegnehanne

Hanne Monge Sigbjørnsen

Født
8. desember 1989, Kvernaland
Hanne Sigbjørnsen alias Tegnehanne.

Artikkelstart

Tegnehanne er en norsk tegneserieskaper, illustratør og blogger fra KvernalandJæren. Hun er utdannet sykepleier, men startet i 2010 den tegnede bloggen «Tegnehanne», et alias hun siden har tatt i bruk i avisspalter, bøker og tegneserier. Etter eget utsagn har hun en «naiv, barnslig og veldig ærlig strek».

Blogger og spaltist

Sigbjørnsen debuterte med stripeserien H&M i Sandnesposten i 2008, en serie som siden også dukket opp i Dagbladet og studentavisen Inside. I 2010 startet hun bloggen Tegnehanne.no mens hun studerte sykepleie i Oslo. Kombinasjonen av enkle, personlige tegninger, humoristiske tekster og en ublyg selvutlevering gjorde at hun raskt skilte seg ut i mengden av «rosabloggere», det vil si mer fotografi- og moteorienterte bloggere.

Etter et knapt år som blogger vant hun Vixen Blog Awards for «Årets blogger» for 2011. I 2012 vant hun også Side2-kåringen «Norges mest elskede blogg».

I 2013 ble hun hyret som spaltist i Aftenposten, der hun fortsatte kombinasjonen av tekst og tegning, med personlige kommentarer brutt opp av illustrasjoner. Hun bokdebuterte med Tegnehanne (2015), en samling av det beste fra Aftenposten, og samme år vant hun også Pondus-prisen.

Selvbiografi i bokform

Tegnehannes bokdebut fra 2015.
Av .

Hun fulgte opp med albumet Tegnehanne tenker koffert (2016) og boken Ambisjoner minus gjennomføringsevne (2016), og med Blod, svette og tress-is (2017) tok forfatterskapet en tydelig vending fra det kommenterende til det mer tydelig selvbiografiske.

Blod, svette og tress-is er Tegnehannes fortelling om årene fra hun søkte seg til sykepleierstudier til øyeblikket hun sa opp jobben, en humoristisk skildring fra innsiden av norsk helsevesen. Hun fulgte opp med Ikke tenk på meg (2019), som er hennes tegnede dagbok fra siste halvår av 2018, der hun forteller åpent om konflikter med eget forlag, problemer i samboerskapet, grubling på om hun vil bli mor og om innpåslitne kulturmenn. Hun fulgte opp med Slik blir du et bedre menneske (2020), en samling basert på hennes bidrag til Aftenpostens debattsider.

I Bare vent: Babybobla illustrert (2021) skriver og tegner hun om sin egen graviditet, fødsel og barseltid. Forlaget trykte boken i et rekordopplag på 10 000 eksemplarer, men den gikk rett til topps på bestselgerlisten for skjønnlitteratur i sin første uke, og ytterligere 10 000 eksemplarer ble da trykt opp.

Andre oppdrag

Tegnehanne har hatt fast plass i Lunds tegneserieblad Lunch siden 2015.

Sigbjørnsen delte i flere år kontor med Malin Falch, tegneserieskaperen bak Nordlys, og Falch dukket også opp som tegneseriefigur i Ikke tenk på meg. I 2020 flyttet hun og samboeren Jostein Larsen til Stavanger, der hun nå deler kontor med Børge Lund.

Hun har også illustrert Maja Lundes bokserie Verdens kuleste gjeng (2015–2016), Gleden med skjeden (2018) av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, Norges uskrevne lover (2019) av Egil Aslak Aursand Hagerup og lettlestboken Visste du at ...? Bæsj (2020).

Bibliografi

  • Tegnehanne (Egmont, 2015)
  • Tegnehanne tenker koffert (Egmont, 2016)
  • Ambisjoner minus gjennomføringsevne (Egmont, 2016)
  • Tegnehanne presenterer: Pizzajul (Egmont, 2016, julehefte)
  • Blod, svette og tress-is (Egmont, 2017)
  • Lykke til! 52 ting du dessverre må gjennom før du blir voksen (Kagge forlag, 2017, med Jostein Larsen)
  • Rum & Ruins: An illustrated travel journal from Central America (Eget forlag, 2018)
  • Ikke tenk på meg (Kagge forlag, 2019)
  • Slik blir du et bedre menneske (Kagge forlag, 2020)
  • Bare vent: Babybobla illustrert (Kagge forlag, 2021)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg