humanisme

Dante Alighieri er en representant for renessansehumanismen. Dante i sitt arbeidsværelse. Utsnitt av Luca Signorellis freske i domkirken i Orvieto.

av . Begrenset gjenbruk

Humanisme er i generell og vid betydning: livssyn eller filosofi som gjør mennesket, dets velferd og dets verdier, til det sentrale. –Åndshistorisk sett er humanisme navnet på flere nær beslektede kulturbevegelser:

Faktaboks

Uttale
humanˈisme
Etymologi
til human

Livssyn

Humanismen understreker menneskets verdi og dets liv i denne verden. Den startet som en åndsstrømning under renessansen (1300–1500-tallet), først i Italia, senere nord for Alpene. Humanismen søkte tilknytning til, og forbilde i, klassisk kultur og dannelsesidealer. Bevegelsen skjøt fart da tyrkerne erobret Konstantinopel i 1453 og mange greske lærde slo seg ned i Italia. Dante, Petrarca, Boccaccio og Pico della Mirandola er representative navn i Italia.

Humanismen søkte en ny litterær stil etter antikke forbilder og markerer bruddet med middelalderen. Det fremste navn i Nederland og Tyskland er Erasmus fra Rotterdam, som blant annet studerte Bibelen på grunnspråkene i lys av de nye kunnskapene om antikken, og derved stimulerte interessen for kirkelige reformproblemer. Representanter i Tyskland er ellers Johannes Reuchlin, Rudolf Agricola og Ulrich von Hutten; i Frankrike Michel Montaigne; i England Thomas More.

Filosofisk retning

Humanismen som filosofisk retning er representert av oxfordfilosofen Ferdinand Schiller (1864–1937), også kalt «personal idealism» (personalistisk idealisme), og beslektet med William James' pragmatisme. I Frankrike er Jacques Maritain (Humanisme Intégral) representant for humanismen på nythomistisk grunn. I Tyskland kan nevnes George-kretsen og Werner Jaeger med sterk tilknytning til klassisk tradisjon. I Norden er Ingemar Hedenius en fremtredende representant for en ikke-kristen humanisme: «bare slikt som finnes hos enkeltmennesker i denne verden og kan være et gode for dem mens de lever her, er vesentlige verdier». Den krets i Norge som står dette humanistiske verdisyn nærmest, er Human-Etisk Forbund. I Norge har vi et humanistisk akademi i Nansenskolen.

En bevegelse

En bevegelse, nyhumanismen, ble i slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet innledet av den tyske arkeolog Winckelmann og med senere representanter som Herder, Schiller, Goethe og von Humboldt, kjempet for åndsfrihet, toleranse og humanitet.

Litteratur

  • Norman, Richard J.: Humanisme, 2007

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg