Dante Alighieri er en representant for renessansehumanismen. Dante i sitt arbeidsværelse. Utsnitt av Luca Signorellis freske i domkirken i Orvieto.

av SCODE. Begrenset gjenbruk

Humanisme er i  generell og vid betydning: livssyn eller filosofi som gjør mennesket, dets velferd og dets verdier, til det sentrale. –Åndshistorisk sett er humanisme navnet på flere nær beslektede kulturbevegelser:

Humanismen understreker menneskets verdi og dets liv i denne verden. Den startet som en åndsstrømning under renessansen (1300–1500-tallet), først i Italia, senere nord for Alpene. Humanismen søkte tilknytning til, og forbilde i, klassisk kultur og dannelsesidealer. Bevegelsen skjøt fart da tyrkerne erobret Konstantinopel i 1453 og mange greske lærde slo seg ned i Italia. Dante, Petrarca, Boccaccio og Pico della Mirandola er representative navn i Italia.

Humanismen søkte en ny litterær stil etter antikke forbilder og markerer bruddet med middelalderen. Det fremste navn i Nederland og Tyskland er Erasmus fra Rotterdam, som blant annet studerte Bibelen på grunnspråkene i lys av de nye kunnskapene om antikken, og derved stimulerte interessen for kirkelige reformproblemer. Representanter i Tyskland er ellers Johannes Reuchlin, Rudolf Agricola og Ulrich von Hutten; i Frankrike Michel Montaigne; i England Thomas More.

Humanismen som filosofisk retning er representert av oxfordfilosofen Ferdinand Schiller (1864–1937), også kalt «personal idealism» (personalistisk idealisme), og beslektet med William James' pragmatisme. I Frankrike er Jacques Maritain (Humanisme Intégral) representant for humanismen på nythomistisk grunn. I Tyskland kan nevnes George-kretsen og Werner Jaeger med sterk tilknytning til klassisk tradisjon. I Norden er Ingemar Hedenius en fremtredende representant for en ikke-kristen humanisme: «bare slikt som finnes hos enkeltmennesker i denne verden og kan være et gode for dem mens de lever her, er vesentlige verdier». Den krets i Norge som står dette humanistiske verdisyn nærmest, er Human-Etisk Forbund. I Norge har vi et humanistisk akademi i Nansenskolen.

En bevegelse, nyhumanismen, ble i slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet innledet av den tyske arkeolog Winckelmann og med senere representanter som Herder, Schiller, Goethe og von Humboldt, kjempet for åndsfrihet, toleranse og humanitet.

  • Norman, Richard J.: Humanisme, 2007

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.