Faktaboks

Sissel Tolaas
Født
21. juni 1961, Stavanger
Sissel Tolaas er en norsk kunstner som arbeider med lukt som kunstnerisk materiale.
Av /Foto di matti.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sissel Tolaas er en norsk kunstner bosatt i Berlin. Hun arbeider i hovedsak med lukt som kunstnerisk materiale og har opparbeidet seg et arkiv med mange tusen forskjellige lukter som hun bruker i prosjektene sine.

Tolaas er først og fremst internasjonalt orientert og har presentert arbeider ved institusjoner som MoMA i New York og Serpentine Gallery i London, samt deltatt på sentrale mønstringer som Documenta og Veneziabiennalen.

Tolaas fullførte kunstutdannelsen sin i 1985 ved Kunstakademiet i Oslo. Deler av forløpet studerte hun ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen samt ved kunstakademier i Warszawa og Poznan. Hun har også studert kjemi, lingvistikk og matematikk. Etter endt utdannelse flyttet hun til Berlin, der hun siden 1990 har hatt sitt kunstneriske virke. Siden oppstarten av luktarkivet har hun utviklet et eget språk for å beskrive lukter bedre. Dette språket har hun gitt navnet nasalo. I 2004 grunnla hun et laboratorium, Smell Research Lab Berlin, der hun har utviklet samarbeid med andre institusjoner

Utvalgte prosjekter

Nasalo

Siden 1997 har Tolaas arbeidet med å utvikle et eget språk for lukt som hun har gitt navnet nasalo. I et eksperiment fant hun at forsøkspersoner reagerte mer positivt på en lukt når den var merket med «cheddar» enn når den var merket med «kroppslukt». Begrensningen i å beskrive lukt i kategorier som «god» eller «dårlig», eller i metaforer av sorten «det lukter som en hund» fikk Tolaas til å ønske å utvide vokabularet vårt. I nasalo finner man fantasi-ord uten kontekst, som docasa (lukten av kebab og parfyme), ino (lukten av vasket asfalt og steiner, eller antiseptiske såper), mo'ontik (lukten av romantikk) og tarkee (lukten av tog).

Fear

Et av de tidlige og tonesettende prosjektene Tolaas gjennomførte ved Smell Research Lab Berlin var Fear fra 2005. Tolaas startet prosjektetmed 20 menn fra 20 forskjellige steder i verden som alle hadde fobi for kropper. Mennene ble utstyrt med et lite apparat som de tok med seg overalt, og som de når de fikk et panikkanfall plasserte i armhulen, der apparatet sugde til seg svette. Svetteprøvene ble så sendt til Tolaas’ laboratorium, der luktene ble kjemisk analysert og gjenskapt. De kjemisk gjenskapte luktene ble industrielt inkapsulert og blandet i en spesiell maling som så ble brukt i utstillinger, der besøkende kunne røre ved et område på en vegg for å aktivere lukten. På den måten kunne de oppleve 20 forskjellige luktportrett fra mennene som hadde deltatt i prosjektet.

City SmellScape

Tilsvarende luktportrettene Tolaas har produsert har hun også siden 1998 laget det hun kaller City SmellScapes fra viktige byer verden rundt. Lukten av mat, biler, planter, mennesker og andre kilder samles for å lage et portrett av hvordan byer lukter. I prosjektet utforskes hvordan enhver by, ethvert nabolag, har en helt særegen lukt, som også forandrer seg over tid mens byen forandrer seg.

Utstillinger i utvalg

  • Formfantasma Cambio, Serpentine Gallery, London, 2020
  • Gallerie Wedding, Berlin, 2019
  • A Collection of Ideas, MoMA, New York, 2014-15
  • Documenta 13, Kassel, 2012
  • Veneziabiennalen, 2010
  • Berlin North, Hamburger Bahnhof, Berlin, 2004

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tolaas, Sissel (2011): «An Alphabet for the Nose» i Journal for Artistic Research. Les artikkelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg