Peder Aadnes, født i Søndre Land, norsk maler. Han fikk antagelig sin første opplæring av Eggert Munch da denne i 1754–57 arbeidet i Land, og gikk i 1770 en tid i lære hos Niels Thaaning i Oslo. Her lærte han, som hans bevarte tegnebok viser, rokokkoens formspråk å kjenne, og sammensmeltet denne med den hjemlige østnorske rosemaling til en frodig dekorativ stil.

Hans regnskapsbok er bevart for tiden 1767–87 og viser hvordan han reiste rundt i Land, Hadeland og bygdene omkring, dekorerte kirker og bondestuer, malte altertavler og portretter og stafferte møbler og husgeråd. Dekorative veggmalerier finnes ennå på Hesleberg, Ringerike (1774), Tomle i Land (antagelig 1776), Vaker og andre steder; de fra Bjellum (1778) er overført til De Sandvigske Samlinger, Lillehammer. Maleriene i Gladtvedts hotell, Hønefoss (1781), brant i 1941. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier tre portretter av ham.

  • Ugelstad, Janike Sverdrup: Thi han blev en kunstmaler : Peder Aadnes og hans billedverden, 2007, isbn 978-82-7099-466-3, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.