Albertine i politilægens venteværelse

Christian Krohg slo fast at billedkunstens oppgave var å male sin egen samtid, så ubehagelig sant som det lot seg gjøre. Det var en slik ubehagelig sann framstilling han søkte å gi i det store bildet Albertine i politilægens venteværelse fra 1886–1887,

Av /Nasjonalgalleriet.

Realismen er en retning som på det kunstneriske område krever en nøktern iakttagelse og en tro fremstilling av naturen og virkeligheten. Realismen som epoke i norsk kunst, er preget av sosial skildring og en samfunnskritisk holdning, og skiller seg derved fra naturalismen, hvis sannhetskrav stort sett gjelder naturoppfatningen.

Faktaboks

Uttale
realˈisme

Termen naturalisme benyttes likevel til tider synonymt med realisme. Det finnes naturalistiske og realistiske tendenser i malerkunst og skulptur til alle tider, men periodebetegnelsen naturalisme er i det vesentlige blitt hengende ved tiden cirka 1840–1870, mens realismen derimot oftest begrenses til 1870- og 1880-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg