Thorolf Holmboe

Thorolf Holmboe er en norsk maler. Han ble født i Vefsn. Holmboe var elev av Hans Gude i Berlin 1886–87 og Fernand Cormon i Paris 1889–91.

Thorolf Holmboe lot seg inspirere fra mange hold. Han begynte som naturalistisk landskapsmaler, bl.a. med Oslo-motiver, men sluttet seg tidlig til 1890-årenes stilsøkende romantikk, i nær tilknytning til de unge dikterne i tiden, Thomas og Vilhelm Krag, Gabriel Scott, Johan Bojer og Bernt Lie, som han alle har illustrert. Holmboe malte sterkt stemningsbetonte Nordlands-landskaper, kyst- og sjøbilder, som Der skrek en fugl (1894), herregårds- og parkmotiver osv.

I 1892 ble Nordlands trompet av Petter Dass utgitt med Holmboes illustrasjoner, og 1898 Sjøfugl med hans egen tekst. Han laget også en lang rekke tidstypiske dekorative arbeider, bokutstyr, vevmønstre, porselensdekor osv.

I årene like etter 1900 kom det til syne en ny realistisk tone i hans bybilder, som i Utsikt over Akerselven (1903), men senere malte han først og fremst sommerlandskaper i mer impresjonistisk stil. 

Nasjonalmuseet eier i dag mange av landskapsbildene hans.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.