Siri Dokken

Faktaboks

Siri Dokken
Født
5. juli 1966, Bærum

Boka Siri Dokken: Avistegninger, med tekst av Hege Ulstein, ble utgitt på No Comprendo Press i 2012 og inneholder et omfattende utvalg av Siri Dokkens arbeider, i hovedsak publisert i Dagsavisen mellom 1996 og 2012.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Siri Dokken er en norsk prisbelønt avistegner, illustratør, tegneserietegner og professor i avistegning. Hun er særlig kjent for sine skarpe portretter, politiske karikaturer og stemningsfulle observasjoner.

Dokken er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, med hovedfag i 1993. Debuten som avistegner kom i 1994 for ukeavisa Dag og Tid. Fra 1995 har hun vært fast tegner i Dagsavisen. Hun har også tegnet en rekke karikaturportretter for det litterære tidsskriftet Vinduet.

Priser og utgivelser

Siri Dokken ga ut tegneseriealbumet Kongens Mann i 1994 i samarbeid med Baard Enoksen, og for denne vant de Sproing-prisen samme år. Hun har mottatt flere andre priser, blant annet den svenske EWK-priset i 2005 og Kulturdepartementets debutantpris for barne- og ungdomslitteratur i 2010. Hun har også vunnet prisen Årets Avistegning to ganger, i 2007 og i 2011. I 2013 tegnet hun motivet for jubileumsmynten for markeringen av at kvinner fikk allmenn stemmerett i 1913.

Professorat

I 2017 fikk Dokken stillingen som den første norske professoren i avistegning, ved Kunsthøgskolen i Oslo, Avdeling Design. Hun har også deltatt ved en rekke utstillinger, blant annet i Avistegnernes Hus og Tegnerforbundet. Verkene hennes er innkjøpt av Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg