Stalins død
Begrepet stalinisme blir ofte brukt om den siste perioden i Stalins styre og persondyrkelsen rundt ham. Stalins død i 1953 markerte slutten på en epoke. Tre år senere, i forbindelse med den 20. partikongressen, holdt Nikita Khrusjtsjov en tale der han tok et oppgjør med Stalins «feil». Det ble da åpenbart for all verden, også for overbeviste kommunister, at Stalin-styret hadde vært et av historiens verste diktaturer, med overvåking, henrettelser og deportasjoner i en nesten ufattelig skala. – Bildet, som er en retusjert montasje, viser sovjetlederne ved Stalins båre. Fra venstre står utenriksminister Vjatsjeslav Molotov, deretter Kliment Vorosjilov, visestatsminister til 1953, formann i presidiet i det øverste sovjet (statsoverhode) 1953−60, videreLavrentij Berija, sjef for politi- og sikkerhetstjenesten, henrettet senere i 1953, deretter Stalins etterfølger som statsminister, Georgij Malenkov. Til høyre for båren er nr. 2 fra venstre daværende forsvarsminister, senere statsminister Nikolaj Bulganin, videre Nikita Khrusjtsjov, Stalins etterfølger som partisjef og statsminister fra 1958. Den neste er Lasar Kaganovitsj, og helt til høyre Anastas Mikojan, senere første visestatsminister og president.
Stalins død
Av .
Stalinisme

Heltedyrkelse av Josef Stalin foregår fortsatt i Russland. Bildet er fra en 1. mai-feiring i Moskva i 2005.

Av /Associated Press.

Stalinisme er opprinnelig en betegnelse brukt av Josef Stalins motstandere i det sovjetiske kommunistparti, særlig Lev Trotskij, om Stalins politiske metoder. Senere ble begrepet stalinisme mest brukt om det systemet som karakteriserte den siste perioden av Stalins styre (1945–1953), både innad i Sovjetunionen og utad, overfor satellittstatene og alle utenlandske kommunistpartier. Dette styret var kjennetegnet av gjennomført maktkonsentrasjon på høyeste hold, hensynsløs og despotisk maktutøvelse og persondyrkelse, det vil si nesegrus beundring for Stalins person. Disse utslagene av persondyrkelse ble fordømt av Nikita Khrusjtsjov på det sovjetiske kommunistpartis 20. kongress i 1956.

Faktaboks

Uttale
stalinˈisme

Senere er betegnelsen stalinist også blitt brukt om alle som med harde midler bekjemper tendenser til selvstendig tenkning og handling i kommunistpartier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg