Sigurd Fåvnesbane
Utsnitt av Hylestadportalen med fremstilling av sagnet om Sigurd Fåvnesbane. Vi ser Regin til venstre og Sigurd til høyre, i ferd med å steke dragens hjerte. Sigurd får noe av dragens blod på leppene sine, og blir dermed i stand til å forstå hva fuglene i treet over ham sier.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Sigurd Fåvnesbane er en germansk sagnhelt. Han er hovedperson i Sigurdkvadene.

Sigurd er sønn av Sigmund Volsungsson. Faren faller før Sigurd blir født, og gutten blir oppdratt hos smeden Regin. Han tar hevn for faren, dreper dragen Fåvne, vinner stor rikdom og blir trolovet med Brynhild. Men siden kommer han til Gjukungene og får der en glemselsdrikk så han glemmer henne og gifter seg med Gudrun i stedet. Senere rir han gjennom vaverluen omkring Brynhilds hall i Gunnar Gjukungs skikkelse og vinner henne for Gunnar, men hun oppdager sviket og får Gjukungene til å drepe ham.

I tyske kvad (Nibelungenlied) kalles Sigurd Siegfried, og i Didriks saga, som bygger på tysk tradisjon, omtales han som Sigurd Svein. En datter av Sigurd og Gudrun var Svanhild, gift med Jǫrmunrek. Senere sagn forteller om en datter av Sigurd Fåvnesbane og Brynhild, Aslaug, som var gift med Ragnar Lodbrok.

Sagnet om Sigurd Fåvnesbane lever også videre i folkevisediktningen og i billedskurd på norske stavkirkeportaler, se Hylestadportalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg