Arild Midthun

Faktaboks

Født
6. mai 1964
Fødested
Bergen
Arild Midthun i tegnestuen.
av . Begrenset gjenbruk

Arild Midthun er en norsk tegneserieskaper, illustratør og avistegner. Han har tegnet fulltid siden 1980, og hans stilsikre strek ble raskt et viktig forbilde for en ny generasjon norske tegneserieskapere.

Han revitaliserte det norske juleheftet med Truls og Trine, spilte en nøkkelrolle med å vri satiren i Norsk MAD mot norske forhold og deretter utvikle en særegen norsk rølpehumor i Pyton. Siden 2004 har Midthun vært Norges eneste offisielle tegner for Donald Duck & Co.

Debut

Midthun debuterte med spionserien Patrick & Co i Bergens Tidende i 1977, skrevet av barndomsvennen Tormod Løkling. Han var inspirert av franske og belgiske giganter som André Franquin, Jean Giraud og Albert Uderzo, og ble i 1980 oppdaget av Terje Nordberg og Eirik Ildahl, som satt i redaksjonen til det ferske tegneseriebladet Serie-Fokus. Midthuns gjennombrudd ble humorserien Sirkus (1980–82), med manus av Nordberg, Ildahl og Dag E. Kolstad, trykket i Serie-Fokus og senere i Fantomet.

Humor og barneserier

Arild Midthun omgitt av et utvalg av tegneseriefigurene hans.
av . Begrenset gjenbruk

I 1981 ble Midthun en viktig bærebjelke da redaktør Dag E. Kolstad lanserte den andre versjonen av humorbladet Norsk MAD, og i 1986 ble han med Kolstad videre til den nystartede konkurrenten Pyton, der Midthun frem til 1995 tegnet en rekke serier og omslag under pseudonymet Arnold Milten. Hans mest kjente Pyton-figur var Bottolf Nerd.

Samtidig med humorarbeidet tegnet Midthun flere mer familievennlige barneserier, som julealbumene Truls og Trine (tre album 1983–85, manus Dag Kolstad og Terje Nordberg), Reodor og Teodor, to album med Troll (begge med manus av Terje Nordberg), en tegneserieversjon av Alf Prøysens Snekker Andersen og Julenissen (1990), samt en rekke kortere serier, bokomslag og illustrasjoner. Truls og Trine-albumene er oversatt til svensk og dansk, mens to Troll-album ble gitt ut i Danmark. I 2015 vendte Midthun og Kolstad tilbake til Truls og Trine med juleheftet «Dragehornet».

Tegneserieroman og avisstriper

I forbindelse med Ivar Aasen-jubileet i 1996 utga Midthun den kunstnerisk ambisiøse tegneserieromanen Ivar Aasen: Ei historie om kjærleik (manus Erna Osland), tegnemessig inspirert av boomen for «voksenserier» fra serieskapere som Enki Bilal, Dave McKean og Jean «Moebius» Giraud.

Samme år påbegynte han også avisstripen Pappa og Pestus (manus Eirik Ildahl og Terje Nordberg), om en alenepappa som slites mellom omsorgen for sin prektige lille datter og tilværelsen med den amoralske rotta Pestus, som etter en mislykket plastisk operasjon blir katt. Stripeserien holdt det gående i ti år, men uten å oppnå samme suksess som serier som Pondus og Nemi.

Donald

Donald Duck i Arild Midthuns strek.
av . Begrenset gjenbruk

I 2001 begynte Midthun å tegne Olsenbanden jr. og en nylansering av Norsk Mad, men fant sitt nye kall da han i 2004 begynte å tegne for Donald Duck & Co. Hans første store Donald-serie sto på trykk i 2005, og siden har han tegnet avisstriper og julehefter, samt forsider, illustrasjoner og serier til Donald Duck-bladene, både i inn- og utland. Disse er i hovedsak skrevet av Tormod Løkling, Knut Nærum og Terje Nordberg. I 2014 utga Egmont i Tyskland Disney-boken Die besten Geschichten von Arild Midthun.

Midthun har i tillegg omarbeidet Terje Formoes Kaptein Sabeltann til tegneserie, og siden 1995 har han vært fast tilknyttet som tegner i Aftenposten. Han har dessuten vært aktiv i etableringen av tegneseriefestivalen Raptus i Bergen og Grafills tegneseriegruppe.

Utmerkelser

Midthun mottok Sproing-prisen i 1989 for Troll (en pris han delte med Christopher Nielsens En fettsugers bekjennelser) og i 2013 for Donald Duck julealbum: Skrues barndom: Kampen om jula, skrevet av Tormod Løkling og Knut Nærum. Andre bind av Troll fikk Kulturdepartementets tegneseriepris for 1990, det samme fikk Ivar Aasen: Ei historie om kjærleik i 1996.

 Bibliografi

 • Truls og Trine redder julen (SEMIC/Nordisk Forlag, 1983, manus: Dag E. Kolstad og Terje Nordberg. Ny utgave, Cappelen Damm 2016)
 • Truls og Trine: Julemysteriet (SEMIC/Nordisk Forlag, 1984, manus: Dag E. Kolstad og Terje Nordberg)
 • Truls og Trine: Trolljul (SEMIC/Nordisk Forlag, 1985, manus: Dag E. Kolstad og Terje Nordberg)
 • Troll 1: Sølvskatten (Bladkompaniet, 1988, manus: Terje Nordberg)
 • Troll 2: Urgrims hemmelighet (Bladkompaniet, 1990, manus: Terje Nordberg)
 • Alf Prøysens jul: Snekker Andersen og Julenissen (SEMIC/Nordisk Forlag, 1990, manus: Alf Prøysen)
 • Ivar Aasen: Ei historie om kjærleik (Det Norske Samlaget, 1996, manus: Erna Osland)
 • Pyton-album nr. 3/97: Bottolf Nerd (Bladkompaniet, 1997, manus: Tormod Løkling)
 • Pyton-album nr. 1/99: Bottolf Nerd – Babewatch (Bladkompaniet, 1999, manus: Tormod Løkling)
 • Olsenbanden jr. og millionlotteriet (Egmont Serieforlaget, 2001, manus Dag E. Kolstad)
 • Humoralbum nr. 6/01: Pappa & Pestus (Bladkompaniet, 2001, manus: Eirik Ildahl og Terje Nordberg)
 • Humoralbum nr. 5/02: Pappa & Pestus (Bladkompaniet, 2002, manus: Eirik Ildahl og Terje Nordberg)
 • Pappa & Pestus nr. 1–2 (Egmont Serieforlaget 2003-04, julehefte, manus: Eirik Ildahl og Terje Nordberg)
 • Olsenbanden jr. hopper i det (Egmont Serieforlaget 2004, manus: Dag E. Kolstad)
 • Walt Disney's Hall of Fame: Arild Midthun nr. 1–4 (Egmont Serieforlaget, 2010–13, manus: diverse)
 • Donald julealbum 2010–16 (Egmont Serieforlaget, 2010–16, manus: Tormod Løkling og Knut Nærum)
 • Truls og Trine: Dragehornet (Egmont Serieforlaget, 2015, manus: Dag E. Kolstad og Terje Nordberg)
 • Truls og Trine redder julen (Cappelen Damm, 2016, manus: Dag E. Kolstad og Terje Nordberg)
 • Truls og Trine: Trollvinter (Cappelen Damm, 2017, manus: Dag E. Kolstad og Terje Nordberg)

Utvalgte verker på nett

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg