Faktaboks

Bendik Kaltenborn
Født
1. september 1980, Oslo
Bendik Kaltenborn
Cappelen Damm.

Bendik Kaltenborns Serier som vil deg vel. Utgitt på No Comprendo Press.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bendik Kaltenborn er en norsk tegneserieskaper, illustratør og animatør fra Oslo. Han har studert visuell kommunikasjon og design ved Kunsthøgskolen i Oslo og grafisk design og illustrasjon ved Konstfack i Stockholm.

Tegneserier

Kaltenborn dannet tegneseriekollektivet Dongery med Kristoffer Kjølberg i 1997. I kompaniskap med Flu Hartberg, Sindre W. Goksøyr, Marius Molaug og Anders Damonso ga Dongery ut nesten 100 fanzineutgivelser, i tillegg til kunstutstillinger, performance, musikk, animasjon og film.

Karrieren fikk et løft da Kaltenborn forente sin absurde humor med elementer fra klassisk norsk kriminallitteratur i albumet Seks sultne menn (2006), tildelt Sproingprisen for beste norske tegneserie, mens boken Serier som vil deg vel (2009) samlet et utvalg av hans kortere serier. Den ble tildelt både Sproingprisen, Kulturdepartementets tegneseriepris, gull i Visuelt-konkurransen og gull i Årets vakreste bøker.

Oppfølgeren Liker stilen (2013) samlet publiserte og upubliserte serier fra de fire foregående årene, fulgt av Sykt nais (2023), den tredje samleboken med «serier, tegninger og stemninger».

Boken Dongery klikker (2018) samlet et utvalg tegneserier Kaltenborn, Kjølberg og Hartberg laget for Dagbladet, inspirert av avisoverskrifter fra lokal- og riksaviser. Oppfølgeren Dongery: Det spirer i sansehagen (2021) rommet de siste Dagbladet-seriene, samt de første fra tegneserieheftet Lunch.

Oversettelser, illustrasjon og film

Den over 350 sider tykke Tegning, form og farge (2017) samler et stort utvalg illustrasjoner og tegninger.
/No Comprendo Press.

Serier som vil deg vel er oversatt til fransk og spansk, mens Liker stilen er oversatt til spansk, fransk og tysk. Kaltenborn har dessuten hatt serier på trykk i blader som finske Glömp, sveitsiske Strapazin, amerikanske The Drama og slovenske Stripburger.

Dessuten har han tegnet for amerikanske The New Yorker, The New York Times og The Washington Post, samt Hollywood Reporter og Google. Et utvalg av tegningene og illustrasjonene er samlet i boken Tegning, form og farge (2017).

Som masterprosjekt ved Konstfack laget han animasjonsfilmen The End, og han har illustrert bøker som Sverre Knudsens Hunden (2010) og Ingvild H. Rishøis Pling i bollen (2011) og oppfølgeren Borti natta (2024).

I 2020 regisserte Kaltenborn den 20 minutter lange kortfilmen Liker stilen, som også var hoveddelen av doktorgradsavhandlingen Tegning, form og drama (2022) ved designavdelingen på Kunsthøgskolen i Oslo.

Kaltenborn har også jobbet som utsmykker for Oslo Lufthavn Gardermoen og formgitt plateomslagene til Todd Terje, mens tegningene for oslohotellet Sommerro bidro til at designbyrået Bielke & Yang i 2023 vant gull i Visuelt, i klassen «visuell identitet».

I 2024 sto han for plakat og logo til Oslos 400-årsjubileum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg