Bendik Kaltenborn

Faktaboks

Bendik Kaltenborn
Født
1. september 1980, Oslo
CappelenDamm.

Bendik Kaltenborns Serier som vil deg vel. Utgitt på No Comprendo Press.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Bendik Kaltenborn er en norsk tegneserieskaper, illustratør og animatør fra Oslo, som har studert visuell kommunikasjon og design ved Kunsthøgskolen i Oslo og grafisk design og illustrasjon ved Konstfack i Stockholm.

Tegneserier

Kaltenborn dannet tegneseriekollektivet Dongery med Kristoffer Kjølberg i 1997, og i kompaniskap med Flu Hartberg, Sindre W. Goksøyr, Marius Molaug og Anders Damonso ga Dongery ut nesten 100 fanzineutgivelser, samt kunstutstillinger, performance, musikk, animasjon og film.

Karrieren fikk et løft da Kaltenborn forente sin absurde humor med elementer fra klassisk norsk kriminallitteratur i albumet Seks sultne menn (2006), tildelt Sproingprisen for beste norske tegneserie, mens boken Serier som vil deg vel (2009) samlet et utvalg av hans kortere serier. Den ble tildelt både Sproingprisen, Kulturdepartementets tegneseriepris, gull i Visuelt-konkurransen og gull i Årets vakreste bøker.

I 2013 kom oppfølgeren Liker stilen, som samlet publiserte og upubliserte serier fra de fire foregående årene. I 2018 fulgte boken Dongery klikker, en samling av de beste tegneseriene som Kaltenborn, Kjølberg og Hartberg laget for Dagbladet, inspirert av avisoverskrifter fra lokal- og riksaviser. Oppfølgeren Dongery: Det spirer i sansehagen kom i 2021, med de siste Dagbladet-seriene og de første fra tegneserieheftet Lunch.

Oversettelser, illustrasjon og film

Serier som vil deg vel er oversatt til fransk og spansk, mens Liker stilen er oversatt til spansk, fransk og tysk. Kaltenborn har dessuten hatt serier på trykk i blader som finske Glömp, sveitsiske Strapazin, amerikanske The Drama og slovenske Stripburger. Dessuten har han tegnet for amerikanske The New Yorker og The New York Times, samt Hollywood Reporter og Google.

Som masterprosjekt ved Konstfack laget han animasjonsfilmen «The End», og han har illustrert barnebøker som Sverre Knudsens Hunden (2010) og Ingvild H. Rishøis Pling i bollen (2011). Han har jobbet som utsmykker for Oslo Lufthavn Gardermoen og formgir plateomslagene til Todd Terje.

I 2020 regisserte Kaltenborn den 20 minutter lange kortfilmen Liker stilen, hans hovedverk i stipendiatprosjektet «Tegning, form og drama» ved designavdelingen på Kunsthøgskolen i Oslo.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg